Reklama

Reklama

Cormac McCarthy

Cormac McCarthy

nar. 20.07.1933
Providence, Rhode Island, USA

zem. 13.06.2023 (89 let)
Santa Fe, New Mexico, USA

Biografie

Narodil se ve státě Rhode Island. Na počátku padesátých let 20. století studoval na University of Tennessee. Poté vstoupil na čtyři roku do Letectva Spojených států amerických. Dva roky služby strávil na Aljašce. V roce 1957 se vrátil na University of Tennessee. Během svého působení na škole publikoval ve studentském literárním časopise a v letech 1959 a 1960 získal literární cenu Nadace Igrama Meriilla. McCarthy se přestěhoval do Chicaga, kde pracoval jako automechanik a zároveň napsal svůj první román Strážce sadu (The Orchard Keeper).

Strážce sadu, McCarthyho první román, publikovalo nakladatelství Random House v roce 1965; McCarthyho vydavatelem se stal Albert Erskin, který byl také dlouholetým vydavatelem Williama Faulknera. Ještě než byl román publikován, McCarthy obdržel cestovní stipendium, které mu udělila The American Academy of Arts and Letters a odcestoval do Irska. Téhož roku McCarthy získal grant od Rockefellerovy nadace, kterým financoval cestu po jižní Evropě. Cestování zakončil na Ibize, kde napsal svůj druhý román Vnější tma (Outer Dark).

V roce 1967 se McCarthy vrátil zpět do USA a usadil se v Tennessee. Vnější tma byla publikována nakladatelstvím Random House v roce 1968. V roce 1969 získal ocenění „Guggenheim Fellowship".  Jeho další román, Dítě Boží (Child of God), byl publikován v roce 1973. Mezi lety 1974 a 1975 pracoval na scénáři pro televizní film stanice PBS The Gardener's Son. Film měl premiéru v roce 1977. Revidovaná verze scénáře vyšla později v nakladatelství Echo Press.

Na konci 70. let se McCarthy přestěhoval do El Pasa v Texasu. V roce 1979 mu vyšel jeho čtvrtý román, Suttree, na kterém pracoval dvacet let. V roce 1981 získal stipendium „MacArthur Fellowship" a v roce 1985 publikoval svůj pátý román Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě (Blood Meridian).

Poté co Albert Erskine odešel do důchodu, McCarthy opustil Random House a začal publikovat u nakladatelství Alfred A Knopf. V roce 1992 byl vydán první díl tzv. Pohraniční trilogie (The Border Trilogy) - Všichni krásní koně (All the Pretty Horses). Román získal National Book Award a National Book Critics Circle Award a byl později zfilmován. The Stonemason, divadelní hra, kterou McCarthy napsal a zrevidoval v polovině 70. let, byla publikována nakladatelstvím Echo Press v roce 1994. Nedlouho poté nakladatelství Knopf vydalo druhý díl Pohraniční trilogie, román Hranice (The Crossing). Třetí díl Města na planině (Cities of the Plain) byl publikován v roce 1998.

McCarthyho další kniha Tahle země není pro starý (No Country for Old Men) byla vydána v roce 2005. V roce 2006 McCarthy napsal divadelní hru The Sunset Limited. Hru nastudovala divadelní společnost Steppenwolf Theatre Company v Chicagu a ve formě paperbacku ji publikovalo nakladatelství Vintage Books. McCarthyho poslední román, Cesta (The Road) byla vydána nakladatelstvím Knopf v roce 2006. Cesta byla ve výběru Oprah's Book Club a získala Pulitzerovu cenu v roce 2007.

McCarthyho romány Všichni krásní koně, Tahle země není pro starý, Cesta a Dítě boží byly zfilmovány. Film Tahle země není pro starý získal čtyři Oscary, včetně Oscara za Nejlepší film. Filmová adaptace divadelní  hry The Sunset Limited (Expres na západ) byla odvysílána stanicí HBO v roce 2011.

CinemArt

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Spisovatel

Filmy
2025

Blood Meridian - kniha

2013

Boží stvoření - kniha

2009

Cesta - kniha

2007

Tahle země není pro starý - kniha

2000

Krása divokých koní - kniha

Krátkometrážní
2009

Outer Dark - kniha

Scenárista

Filmy
2013

Konzultant

2011

Expres na západ (TV film) - scénář, divadelní hra

Seriály
1976

Visions

Herec

Host

Pořady
2018

Hollywood Insider

1986

Oprah show

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Reklama

Reklama