foto

Ian Charleson

  • nar. 11.8.1949
    Edinburgh, Skotsko, Velká Británie
  • zem. 6.1.1990 (40 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ian Charleson se narodil roku 1949 ve Skotsku v Edinburghu do rodiny knihtiskaře. V tomto skotském městě původně studoval architekturu, ale studií po třech letech zanechal a odešel do Londýna, kde začal studovat herectví a zároveň si v počátcích své kariéry vydělával coby číšník. Brzy však začal vystupovat v londýnském divadelním souboru Young Vic Company a posléze se dostal do National Theatre, kde začal získávat hlavní role a dosáhl tak prvních úspěchů třeba v Shakesperovských hrách, mj. v roli Hamleta.

Před filmovou kamerou debutoval roku 1977 malou rolí Angela v hudebním punkovém filmu JUBILEE. Pár let nato získal nejznámější roli své kariéry - v oscarovém dramatu OHNIVÉ VOZY (1981), natočeném podle skutečných událostí, ztvárnil hlavní roli skotského olympijského běžce Erica Liddella. Rok nato se zase dostal do povědomí diváků, a to opět v oscarovém filmu - GANDHI režiséra Richarda Attenborougha. Charleson získal roli misionáře anglikánské církve Charlese Andrewse, který byl zároveň přítelem hlavního hrdiny filmu Gándhího (Ben Kingsley).

Po těchto oscarových úspěších se v 80. letech objevil už pouze v pár filmech, přičemž z těch významnějších můžeme jmenovat TARZAN (1984) režiséra Hugha Hugsona, či DĚS V OPEŘE (1987), hororu režiséra Daria Argenta.

Ian Charleson byl celý život spíše divadelním, než filmovým hercem, ale několika svými rolemi se zapsal do historie filmu. Charleson byl homosexuál, roku 1986 mu byla diagnostikována nemoc AIDS, které nakonec roku 1990 ve věku 40 let podlehl.

Vlk17

Herecká filmografie

Filmy

1988 Codename: Kyril (TV film)
Troubles (TV film)
1987 Děs v opeře
1986 Car Trouble
1984 Der Leutnant und sein Richter (TV film)
Louisiana (TV film)
Tarzan
1983 Ascendancy
Leutnant und sein Richter, Der (TV film)
1982 Gándhí
1981 All's Well That Ends Well (TV film)
Antony & Cleopatra (TV film)
Ohnivé vozy
1980 Hamlet, princ dánský (TV film)
1977 Jubilee

TV seriály

1984 Master of the Game (TV seriál)
Oxbridge Blues (TV seriál)
Sun Also Rises, The (TV seriál)
1983 Reilly: Ace of Spies (TV seriál)
1981 The Search for Alexander the Great (TV seriál)
1976 Plays for Britain (TV seriál)
1974 Intimate Strangers (TV seriál)

TV pořady

1987 Grand Knockout Tournament, The (TV pořad)
1980 Newsnight (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace