Reklama

Reklama

Tarzan

  • Česko Příběh Tarzana, pána opic (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý anglický lord se svou ženou se po tragickém ztroskotání lodi zachrání na neobydleném pobřeží Afriky. Postaví si nouzové přístřeší a čekají na příležitost k záchraně. Krátce poté, co se jim narodí syn, však oba zahynou. Osiřelé dítě objeví opice a jedna ze samic, která právě přišla o své mládě, se chlapce ujme a vychová ho jako opici. Zpočátku odstrkované "holé mládě" se však jako dospělé stane vůdcem opičí smečky. A právě v této funkci se jednoho dne setká s člověkem, belgickým kapitánem D'Arnotem, který je v Africe na vědecké expedici, a kterého Tarzan zachrání před nepřátelskými domorodci. Překvapený kapitán ho naučí mluvit a když podle důkazů a dokladů, které najde v opuštěné chatrči pochopí, že jeho tajemný zachránce je ve skutečnosti anglickým aristokratem a dědicem značného rodinného jmění, přesvědčí ho, aby s ním odjel do Anglie. Tarzan je představen anglické smetánce jako John Clayton a na svém panství se setká nejen se svým strýcem, ale také s jeho americkou schovankou Jane, do které se zamiluje. Přestože také ona jeho city opětuje, necítí se muž v prostředí svázaném přísnými pravidly, společenskými zvyky a upjatou morálkou dobře. Zlomem se stane setkání se zajatým opičákem, který byl členem jeho tlupy. John Clayton se opět stává Tarzanem, který touží po jediném. Volnosti a návratu do hlubin africké džungle. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (226)

sidzej 

všechny recenze uživatele

Drsné, vážne, depresívne a rozťahané prevedenie. Mám trochu dilemu ako hodnotiť. Celá prvá polovica sa takmer obišla bez slov a prakticky aj bez deja (nominácia na oscara za scenár ostáva pre mňa veľkou záhadou). Keby sa film skrátil na povedzme 90 minútovú stopáž určite by som jednu hviezdu pridal. Skvelá je najmä výprava, masky a herecké obsadenie. Lambert je v úlohe Tarzana vierohodný, MacDowell okúzľujúca, Ian Holm charizmatický. Škoda že film častejšie nehrá na city, emocionálne scény režisérovi idú. Som zvedavý ako si s touto tematikou poradí Sommers- viac akcie, humoru, romantiky a rýchlejšie tempo by v tomto prípade nemuselo byť vôbec na škodu. Tvorcovia sa očividne snažili o čo najväčšiu realistickosť no práve Tarzana by som rád videl v dobrodružnejšom, odľahčenejšom a rodinnejšom duchu. 70% ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Na tohle mám vzpomínky z dětství, takže hodnocení může být z mé strany trochu zkreslený, ale tohle je pro mě top Tarzan, kterej byl natočenej. Ch. Lambert a jeho zamračenej pohled, patřičná dávka citovýho nátlaku na diváka, napětí, to všechno tam tenkrát bylo a bylo to super. Tohle nostalgický kouzlo to pro mě nikdy neztratí, i když z dnešního pohledu to může působit třeba úsměvně. Až se divím, že jsem to tady neměl ohodnocený. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Nejzdařilejší adaptace podle klasické knížky, kterou jsem dříve nespočetněkrát čítával a hodně jsem si ji zamiloval. Film je vykreslen naprosto přesně a hlavně herecké obsazení nemá chybu, když samozřejmě nepočítám Christophera Lamberta, tak nejvíce jsem si zamiloval Ralpha Richardsona, který je ve své roli starého Greystoka překrásně dětinský a zahraný naprosto parádně a svým způsobem mě připomíná Českou legendu Jana Pivce. První půle filmu se odehrává v džungli a opice (lidi) jsou opravdu perfektně namaskovaný, bez nějakých digitálních triků, je to zcela přirozený a perfektně udělaný. Krása! Pamatuji si, když jsme jako malí na film chodili do kina, tak jsem měl vždycky pěkný depky, když ten opičák vlezl do chatrče a tam zabil lorda Greystoka...Druhá půle filmu se odehrává na panství Greystoků a to jsou taky nádherné panoramata a hlavně celé to sídlo je opravdu překrásné stavení, plné nádherných interiérů a exteriérů. Snímku dominuje výborná hudba nahraná Londýnským filharmonickým orchestrem. K ději nemá cenu nic co vypisovat, tuhle klasiku by měl znát i Pepík ze Zvláštní školy. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Udělat z naprosto nereálného a v podstatě neskutečně pitomého námětu, jako je Tarzan(chlapec vychován gorilami..)......tak nádherný film s tak reálným pozitivním dopadem na lidskou duši...nenapadá mě nic srovnatelného. Nedá se zapomenout na dědečkovo "Nikdy neprodávej rodnou půdu." Rovněž na Tarzanův pláč pro otce za otěžemi spřežení. Jeho hrůzu z exponátů v muzeu. Zvířecí a přesto nežné dvoření se Jane. Ani na Holmova distinguovaného Belgičana či poslední svezení se starého pána na podnosu. Nádhera, která činí z ostatních zpracování frašku. 90% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Přesto nebo právě proto, že tento film přistupuje k Tarzanovu osudu zcela jinak než předloha, jedná se o vůbec nejlepší zpracování tohoto příběhu. Ostatně na filmu spolupracovali odborníci na chování lidoopů (např. Roger Fouts, autor knihy Nejbližší příbuzní, vědec, který jako jeden z prvních dokázal s lidoopy komunikovat pomocí znakové řeči). Tarzan je v tomto zpracování poměrně naturalistickým psychologickým dramatem oproštěným od jakéhokoli romantického náhledu. Film na mě dost zapůsobil už když jsem ho viděl jako malý v 80. letech v kině. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (14)

  • V skutočnosti by kapitán D'Arnot (Ian Holm) nedokázal naučiť Tarzana (Christopher Lambert) rozprávať, pretože jazykové centrum sa u detí vyvíja približne len do desiateho roku života. (milhouse86)
  • Průměrná délka záběru = 6 vteřin. (HellFire)
  • Hlas Andie MacDowell předabovala Glenn Close (poskytla rovněž hlas adoptivní matce Tarzana Kale v Disneyho verzi filmu z roku 1999). (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

19.06.2020

Ve věku 88 let zemřel britský herec Sir Ian Holm. Diváci jej znají asi nejlépe jako představitele Bilba Pytlíka z fantasy ságy Pán prstenů. Slavný herec se ovšem objevil i ve filmech jako Vetřelec,… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

Reklama

Reklama