foto

Blanche Sweet

  • nar. 18.6.1896
    Chicago, Illinois, USA
  • zem. 6.9.1986 (90 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Sarah Blanche Sweet byla americkou herečkou němé éry, svou kariéru začala, když se teprve hollywoodský filmový průmysl rozvíjel.

Blanche se narodila 18. června 1896 v Chicagu, Illinois do rodiny divadelních a estrádních umělců, tudíž nebyly pochybnosti o její budoucnosti, když ve svém raném věku nakročila do tohoto zábavního průmyslu. Ve čtyřech letech vyrazila na turné s hrou THE BATTLE OF THE STRONG, jejíž hvězdou byl excelentní Maurice Barrymore (mimo jiné pradědeček Drew Barrymore). O desetiletí později si zahrála s jeho synem Lionelem ve filmu režírovaném D. W. Griffithem. V roce 1909 začala pracovat v rámci smlouvy s Biograph Studios s režisérem D. W. Griffithem, což povýšilo tuto dříve spíše tanečnici na post budoucí talentované herečky. Od roku 1910 byla dokonce rivalkou Mary Pickford, která taktéž zářila v Griffithových filmech s ročním „náskokem“ před Blanche. Pickford sice byla o čtyři roky starší a zkušenější, jenže Blanche vyspěla rychle a brzy hrála hlavní role.

Blanche proslula díky svým energickým a nezávislým rolím, což bylo v rozporu s Griffithovými představami ideální žensky křehké a zranitelné hrdinky. Jejím prvním opravdovým životním mezníkem ve filmu byl thriller z roku 1911 THE LONEDALE OPERATOR, a také první celovečerní snímek JUDITH OF BETHULIA (1913). V roce 1914 měla hrát v dalším počinu Griffitha THE BIRTH OF A NATION, ale roli nakonec dostala další „sokyně“ Lillian Gish, jež byla o tři roky starší než Blanche. Téhož roku opustila jak Griffitha tak Biograph Studios, její vize se neslučovaly s jejich, vyměnila je za spolupráci s Cecilem B. DeMillem a Paramount Pictures, které si mohli dovolit zaplatit vyšší rentu za stále nezávislejší Blanche. Až do dvacátých let 20. století se objevovala v předních rolích a zůstala vysoce populární obsazovanou herečkou, kterou kritici shledávali jako jednu z nejdůležitějších hereček celé němé éry. Tou dobou začala pracovat s Marshallem Neilanem a mezi nimi to začalo jiskřit, což veřejně vyústilo v aféru, která přivodila rozvod Neilana s Gertrude Bambrick, bývalou herečkou. Blanche si Neilana vzala roku 1922, avšak o sedm let později se manželství rozpadlo s Blancheiným vyjádřením, že Neilan je ‚neustálým cizoložníkem‘.

Ve dvacátých letech její kariéra prosperovala, zahrála si v první verzi adaptace ANNA CHRISTIE spisovatele Eugene O’Neilla, film je významný také tím, že se jedná o první zfilmované dílo tohoto dramatika. Úspěch přetrvával s dalšími filmy jako např. TESS OF THE D’URBERVILLES a THE SPORTING VENUS, oba režírovány Neilanem a z Blanche se zakrátko stala největší hvězda nově vytvořeného MGM studia. S odeznívajícími dvacátými léty začala Blancheina kariéra s příchodem mluveného filmu stagnovat. Natočila pouze tři mluvené filmy včetně kritiky vychvalovaného výkonu v SHOW GIRL IN HOLLYWOOD, poté se stáhla z hollywoodského dění a provdala se za herce Raymonda Hacketta (manželství vydrželo až do Hackettovy smrti v roce 1958). Po zbytek své kariéry se Blanche uchýlila do rádia a na Broadwayi vystupovala ve vedlejších rolích. Nakonec i tato působiště vzaly za své a ona přišla i o tuhle práci, nechala se proto zaměstnat do obchodního domu v Los Angeles. Na konci 60. let bylo její herectví vzkříšeno, kdy jí studenti aspirující na filmaře pozvali do Evropy, aby tak získala uznání za své dílo.

Blanche Sweet zemřela v New Yorku na mozkovou mrtvici ve věku 90 let.

Irena "AIMÉE" Krejčová

Herecká filmografie

Filmy

1959 The Five Pennies
1945 Flicker Flashbacks No. 3, Series 2 - a.z.
1944 Twenty Years After - a.z.
1932 The Movie Album #2 - a.z.
1930 Show Girl in Hollywood
The Silver Horde
The Woman Racket
1929 Always Faithful
Woman in White, The
1927 Singed
1926 Bluebeard's Seven Wives
Diplomacy
The Far Cry
The Lady from Hell
1925 Girl in the Web, The
His Supreme Moment
Sporting Venus, The
The New Commandment
Why Women Love
1924 Tess of the D'Urbervilles
Those Who Dance
1923 Anna Christie
Duše na prodej
In the Palace of the King
The Meanest Man in the World
1922 Quincy Adams Sawyer
1921 That Girl Montana
1920 Fighting Cressy
Help Wanted - Male
Simple Souls
The Deadlier Sex
1919 A Woman of Pleasure
The Hushed Hour
The Unpardonable Sin
1917 Silent Partner, The
The Evil Eye
Those Without Sin
Tides of Barnegat, The
1916 Dupe, The
Public Opinion
The Blacklist
The Ragamuffin
The Sowers
The Storm
The Thousand-Dollar Husband
Unprotected
1915 Clue, The
Secret Sin, The
Stolen Goods
The Captive
The Case of Becky
The Secret Orchard
Warrens of Virginia, The
1914 Brute Force
Classmates
For Her Father's Sins
For Those Unborn
Her Awakening
Home, Sweet Home
Men and Women
Princezna z Betulie
Sentimental Sister, The
Strongheart
Svědomí zločinu
Tear That Burned, The
The Escape
The Little Country Mouse
The Massacre
The Odalisque
The Old Maid
The Second Mrs. Roebuck
1913 A Chance Deception
A Cure for Suffragettes
Beyond All Law
Broken Ways
Death's Marathon
House of Discord, The
If We Only Knew
Love in an Apartment Hotel
Mistake, The
Near to Earth
Oil and Water
Pirate Gold
Stolen Bride, The
The Battle at Elderbush Gulch
The Coming of Angelo
The Hero of Little Italy
Three Friends
Two Men of the Desert
Vengeance of Galora, The
Wedding Gown, The
1912 A Change of Spirit
A Sister's Love
A String of Pearls
A Temporary Truce
An Outcast Among Outcasts
Blind Love
Eternal Mother, The
For His Son
Inner Circle, The
Man's Lust for Gold
Old Bookkeeper, The
One Is Business, the Other Crime
Pueblo Romance, A
Sailor's Heart, A
Spirit Awakened, The
The Chief's Blanket
The God Within
The Goddess of Sagebrush Gulch
The Lesser Evil
The Painted Lady
The Punishment
The Transformation of Mike
Under Burning Skies
With the Enemy's Help
1911 A Country Cupid
A Decree of Destiny
A Woman Scorned
Country Lovers, The
Enoch Arden: Part I
Fighting Blood
Heart Beats of Long Ago
His Daughter
How She Triumphed
Lily of the Tenements
Love in the Hills
Out from the Shadow
Priscilla and the Umbrella
Priscilla's April Fool Joke
Smile of a Child, The
Stuff Heroes Are Made Of, The
The Battle
The Blind Princess and the Poet
The Broken Cross
The Indian Brothers
The Last Drop of Water
The Lonedale Operator
The Long Road
The Making of a Man
The Miser's Heart
The New Dress
The Primal Call
The Spanish Gypsy
The Two Paths
The Villain Foiled
The Voice of the Child
The White Rose of the Wilds
Through Darkened Vales
Was He a Coward?
1910 A Flash of Light
All on Account of the Milk
Kid, The
Love in Quarantine
Romance of the Western Hills, A
The Rocky Road
1909 Choosing a Husband
In Little Italy
Spekulant s obilím
The Day After
To Save Her Soul

TV seriály

1959 The Many Loves of Dobie Gillis (TV seriál)
1957 The Thin Man (TV seriál)

Dokumentární

1982 Before the Nickelodeon: The Cinema of Edwin S. Porter
1980 Hollywood (TV seriál)
1947 Flicker Flashbacks No. 2, Series 5 - a.z.
1939 Screen Snapshots Series 18, No. 12 - a.z.
1930 Voice of Hollywood No. 11, The
1925 Screen Snapshots No. 2
1922 Screen Snapshots, Series 3, No. 6
1920 Screen Snapshots, Series 1, No. 6

Host

TV pořady

1962 Girl Talk (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace