Reklama

Reklama

Gérard Calvi

Gérard Calvi

nar. 26.07.1922
Paříž, Île de France, Francie

zem. 20.02.2015 (92 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzský skladatel Gérard Calvi je jako autor hudby podepsán pod řadou známých a úspěšných filmů, komponoval ale také pro řadu slavných zpěváků. Pochází z Paříže, jeho vlastní jméno zní Grégoire Krettly. O hudbu projevoval zájem od dětství, s úspěchem vystudoval skladbu a dirigování na pařížské konzervatoři a po druhé světové válce se začal uplatňovat jako hudební skladatel.

Pozornost zasluhuje především Calviho spolupráce s režisérem Robertem Dhérym, poprvé komponoval pro jeho divadelní hru Potřeštěnec (1948), vzápětí začal skládat také pro Dhéryho filmy, v nichž si několikrát zahrál i menší role kapelníků (POTŘEŠTĚNEC – Branquignol, 1949; OCHRÁNKYNĚ – La patronne, 1949). Jako autor hudby se podílel i na filmové verzi Dhéryho divadelní komedie Ach, ty krásné bakchantky (POPRASK V KABARETU – Ah! Les belles bacchantes, 1951) v režii Jeana Loubignaca. Kromě spolupráce s filmem a divadlem skládal Gérard Calvi také pro slavné zpěváky, za všechny připomeňme legendární šansoniérku Edith Piaf nebo slavného Franka Sinatru.

Tvorba Gérarda Calviho obsahovala také operety (Théâtre du Châtelet, 1961), skládal i komorní skladby a symfonie, znovu ale často v divadle i filmu spolupracoval s Robertem Dhérym, pro jehož filmy dokázal dodat hudbu s moderním zvukem, přitom nezřídka vycházející ze starších vzorů (VÝHODNÁ KOUPĚ – La belle américaine, 1961; DO TOHO, DO TOHO! – Allez France!, 1964; TONOUCÍ SE STÉBLA CHYTÁ – Le petit baigneur, 1968), několikrát jej ke spolupráci přizval také Jean-Pierre Mocky (PŘÁTELÉ KOPRETINY – Les compagnons de la margeurite, 1967).

Při práci na Dhéryho filmech se Calvi seznámil také s Pierre Tcherniou a i k jeho filmům později skládal hudbu (DOŽIVOTNÍ DŮCHOD – Le viager, 1971; KRYSY Z TEMNOT – Les gaspards, 1973), spolupracoval i s dalšími režiséry jako byl například Christian-Jaque (HOSTINA ŠELEM – Le repas des fauves, 1964; DVĚ LETENKY DO MEXIKA – Deux billets pour Mexico, 1967). Zmínku si zaslouží i Calviho skladatelský podíl na několika příbězích o Astérixovi (ASTÉRIX A GALOVÉ – Astérix le Gaulois, 1967; 12 ÚKOLŮ PRO ASTÉRIXE – Les douze travaux d’Astérix, 1976).

Dnes má Gérard Calvi na svém kontě přes 300 písní pro různé zpěváky, napsal hudbu k padesáti filmům, jako dirigent řídil orchestr ke čtyřem tisícovkám divadelních představení. Kromě toho sklízel úspěchy i jako autor operet a mimo jiné se angažoval ve vedení organizace SACEM, která zajišťuje ochranu autorských práv francouzských hudebníků.

Pavel "argenson" Vlach

Skladatel

Herec

Host

Reklama

Reklama