Reklama

Reklama

Barbara Bates

Barbara Bates

nar. 06.08.1925
Denver, Colorado, USA

zem. 18.03.1969 (43 let)
Denver, Colorado, USA

Biografie

Barbara Bates se narodila 6.srpna 1925 jako nejstarší ze tří dcer poštovního úředníka v Denveru. Do třnácti let se věnovala baletu a na střední škole vynikala hlavně v zimních sportech. V roce 1944 se přes takřka paralyzující trému, se kterou bojovala celý život, zúčastnila místní soutěže krásy. Vyhrála a získala hlavní cenu: dvě zpáteční jízdenky do Hollywoodu. Dva dny před odjezdem potkala Cecila Coana, publicistu ze studia United Artists, a ten se pro ní stal osudovým mužem.

Začínající herečka zanedlouho podepsala smlouvu se studiem Universal a následovala utajovaná svatba s Coanem. První malé role nestály moc za řeč, soustřeďovaly se právě na její fyzický půvab nikoliv na její herecké schopnosti. Díky usměvavým titulním stranám časopisů si jí všímají u Warner Bros a postupně dostává šance zahrát si po boku renomovaných hvězd jako s Bette Davis v komedii June Bride (1948) nebo s Dannym Kayem ve variaci na Gogolova Revizora The Inspector General (1949). Nejlepší a nejvzpomínanější role, jakou Barbara dostala je ve snímku Vše o Evě (1950), i když to nebyla role hlavní její scény jsou nezapomenutelné.

Nedlouho poté začal hereččin ústup ze slávy. Na vině byly především psychické problémy, extrémní změny nálad, vnitřní nejistota a chronické deprese. Přes snahu manžela se i tak stala nespolehlivou a nežádoucí osobou. Dvojice se pokusila restartovat kariéru v Anglii. Barbaře se tu podařilo získat několik průměrných rolí a měla hrát i ve westernu Campbellovo Království (1957), ale před natáčením se nervově zhroutila. Další nabídky už nedostala a ke konci 50.let se vrací do USA, kde díky starým známostem dostane svou poslední roli ve westernu Apache Territory (1958). Nechala se přemluvit k účinkování v seriálu Saint, ale to byla poslední tečka za nedlouhou a rozpačitou kariérou slibné a přitažlivé ženy.

Poté co to vzdala ve filmovém průmyslu se živila jako sekretářka nebo asistentka zubního lékaře. Manžel stál nadále při ní a podporoval jí celý život. Byla mu ale diagnostikována rakovina,což byla další tvrdá rána pro Barbařinu psychiku. Ten tlak neustála a pokusila si podřezat žíly, ale zachránili ji. V lednu roku 1967 Cecil Coan umírá a Barbara se zanedlouho provdává za svého kamaráda z dětství, což byla spíš forma úniku než velká láska. Deprese nakonec zvítězily a 18.března 1969, pár měsíců po svatbě spáchala sebevraždu. Matka jí našla v garáži otrávenou oxidem uhelnatým. Byla prý údajně těhotná - těžko říct, zda o tom věděla.

V jednom rozhovoru osobě prohlásila: ¨Nedělám si žádné iluze o tom, že bych se stala hvězdou. Kdykoliv jsem udělala něco opravdu dobrého, vždycky to vystřihli.¨ Pár rolí tady po psychicky nevyrovnané krásce, která opustila svět ve svých 43 letech, přece jen zůstalo..

Epistemolog

Reklama

Reklama