foto

Ravi Shankar

  • nar. 7.4.1920
    Varanasi, Uttar Pradesh, Indie
  • zem. 11.12.2012 (92 let)
    La Jolla, San Diego, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Říká vám něco líbivá skladba Norwegian Wood od nejproslulejší světové hudební skupiny Beatles? Tak věřte, že jste slyšeli tóny citlivé duše indického skladatele Raviho Shankara.

Narodil se v indickém Varanasi 7. dubna roku 1920. Podle indického systému kast přišel na svět jako brahmin, což znamená, že je členem velmi vážené rodiny prastarého rodu. Aby ne, už samo Varanasi je prakticky nejstarší mekkou hinduistických poutníků. Mark Twain o městě napsal, že: „je starší než historie, starší než tradice, dokonce starší než legenda. Je dvakrát tak starší než my všichni dohromady."

Ravi zde vyrůstal až do svých deseti let, pak se vydal do Paříže, aby doprovázel svého bratra Udaye. Ten byl členem tanečního souboru Compagnie de Danse et Musique Hindou (Soubor hinduistického tance a hudby). Později vzpomíná: "Často jsem intenzivně poslouchal naši hudbu a pozoroval reakce publika. Tato kritická analýza mi pomohla se rozhodnout, co bychom mohli západnímu publiku nabídnout, aby opravdu ocenili a respektovali indickou tvorbu."

V Paříži rovnou vystudoval a jako houba nasával do sebe všechny západní hudební tradice. Tento přístup prokazatelně ovlivnil jeho pozdější tvorbu, která se vyznačovala právě křížením indických a evropských hudebních prvků a stylů. Bylo to od něj přinejmenším chytré, jelikož si získal uznání doma, především však celosvětově. Můžeme o něm uvažovat jako o průkopníkovi, který světu přiblížil tradiční indickou hudbu.

Na hudebním festivalu v roce 1934 se setkal s multi-instrumentalistou Allaudinem Khanem, který se záhy stal jeho hudebním guru a především mentorem. O něm rád vypráví, že byl jako muslim velmi otevřený všemu. Vzpomíná, jak jednoho rána Khan vstoupil do bruselské katedrály, kde zrovna na kůru pěl sbor, přistoupil k soše Panny Marie a začal naříkat jako malé dítě. „Ma, Ma," vykřikoval (matko, matko) a slzy jako hrachy se mu kutálely po tváři. Ravi dodává, že jej z těch míst musel násilím odtáhnout. Tento zážitek způsobil v Raviho duši otevřenost ke všem kulturám a náboženství, kterou si udržel po celý život.

Ve dvaceti letech odchází do Bombaje, kde šest let pracuje pro místní baletní soubor jako skladatel. V dalším desetiletí se prosazuje jako ředitel rozhlasové stanice New Delhi All India Radio. V tomto období skládá kusy pro sitár, což je loutnový mnohostrunný nástroj, typický právě pro Indii, a pro klasické hudební vybavení západního světa. Spolupracuje také s věhlasným Yehudi Menuhindem.

Jméno Ravi Shankar začíná chytat lesk. Po odchodu z rozhlasu rozjíždí turné po Indii a Spojených státech, vyhrává tři ceny Grammy a navazuje spolupráci s Georgem Harrisonem nebo Phillem Glassem, se kterým v roce 1990 vytvoří fantastické album Passages.

Ale zpět do let šedesátých. Americe kraluje Woodstock a tomu zase vládne Ravi. Amerika se pobláznila do jeho hudby, do Indie, a umírněná filozofie Zen buddhismu dostává své slovo. Oslovil i ony The Beatles.

V roce 1971, kdy v Bangladéši zuřil ozbrojený konflikt, obyvatelé města umírali hlady a pákistánská vojska nepolevovala ve svém tlaku, Shankar s Harrisonem uspořádali charitativní koncert na Madison Square Garden s přispěním takových veličin jako Bob Dylan nebo Eric Clapton. Tato akce se prakticky počítá za první svého druhu a její výtěžek byl odevzdán sdružení UNICEF a pomohl bangladéšským uprchlíkům. Album vzniklé na této akci navíc získalo cenu Grammy jako Album roku.

Když v roce 1982 získal Oscara za hudbu k Attenborouhově filmu Gándhí, bylo už všem jasné, že se zrodila další hvězda. Přesto ale mnohokrát čelil kritice svých soukmenovců z Indie, tradicionalistů, kteří jeho kombinacím zrovna dvakrát netleskali. Čtrnáct čestných titulů, ceny Grammy a členství v Americké akademii umění a literatury mohlo však být dostatečnou odpovědí.

Ravi Shankar skonal 11. prosince 2012 v kalifornském San Diegu ve věku 92 let na onemocnění horních cest dýchacích, které se rozvinuly po operaci srdeční chlopně, kterou jeho organismus nepřijal. Zanechal po sobě dvě dcery, které dnes rovněž patří k světovým hudebním kapacitám, sitárovou virtuózku Anoushku Shankar a písničkářku Norah Jones, též vítězku Grammy.

Raviho ustálenou přezdívkou je „godfather of world music" a patří mu nehynoucí sláva na poli indické tradiční hudby a jejího přínosu pro celý hudební svět.


Marek "Segrestor" Pinkava

Skladatelská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1971 Unterwegs nach Kathmandu (TV film)
1966 Chappaqua
1963 Ustad Alauddin Khan

Dokumentární

2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
2011 George Harrison: Living in the Material World
2007 Glass: A Portrait of Philip in Twelve Parts
2003 Concert for George (koncert)
1997 George Harrison Interview
1995 Rock & Roll (TV seriál)
1994 Woodstock Diary (TV film)
1972 Concert for Bangladesh, The (koncert)
1968 Monterey Pop

TV pořady

1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1978 The South Bank Show (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1967 The Smothers Brothers Comedy Hour (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
1964 The Hollywood Palace (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace