foto

Louis Lumière

  • nar. 5.10.1864
    Besançon, Doubs, Francie
  • zem. 6.6.1948 (83 let)
    Bandol, Var, Francie

Biografie

Oba bratři - Auguste a Louis Lumièrovi - kteří pracovali v otcově továrně na výrobu fotografických desek a papírů, si v únoru 1895 dali patentovat svůj vynález, zvaný kinematograf, jež byl kamerou, projektorem i kopírkou v jednom. 22. 3. 1985 se koná v Paříži první projekce filmu ODCHOD DĚLNÍKŮ Z TOVÁRNY. Dělníci tlačící kola a dělnice ve zvonových sukních opouští továrnu, po nich odjíždí majitelé továrny v kočáru taženém dvojspřežím a nakonec vrátný zavírá bránu. Tento film se stal senzací.

V následujícím dílku PŘÍJEZD VLAKU NA NÁDRAŽÍ se objevuje detail vlaku přijíždějícího na nádraží. Legendární je reakce diváků při promítání snímku . Z pozadí plátna se řítí na diváky lokomotiva a ti uskakují ze sedadel a utíkají pryč. Mají totiž pocit, že vlak se valí přímo na ně a brzy je rozdrtí. Nejslavnější z raných snímků bratří Lumiérů je krátká groteska POKROPENÝ KROPIČ.

V historii se udává za první pokus o hraný film. Zahradník zalévá v parku stromy, když mu malý chlapec přišlápne gumovou hadici. Udivený zahradník si prohlíží ústí hadice a v tom okamžiku mu proud vody vstříkne do obličeje. Ještě téhož roku uvádějí RODINNOU SNÍDANI, která je nejznámější z žánrových obrázků jimi natočených - její kompozice připomíná impresionistické obrazy. Rodinná snídaně ukazuje, jak otec v košili a matka v proužkovaném živůtku na zahradě krmí nemluvně mávající piškotem.

Většina snímků bratří Lumiérů byly žánrové obrázky a jejich názvy plně vystihovaly obsah filmu. KOVÁŘ, KOUPÁNÍ V MOŘI a jiné. Úspěch představení pořádaných v Grand Café přiměl Lumiery zaměstnávat kameramany, kteří pro jejich firmu natáčeli reportážní snímky z celého světa. Mezi nejznámější se řadí Félix Mesguich Promio, který v Benátkách roku 1896 poprvé filmoval s pohyblivou kamerou a Francisque Doublier, jež na jaře roku 1896 natočil KORUNOVACI CARA MIKULÁŠE II.

Llana

Režijní filmografie

Filmy

1901 Ring, Le
1900 Pont d'Iéna
1898 Squelette joyeux, Le
1897 Douche après le bain
Enfants au bord de la mer
Ronde enfantine
Vie et la passion de Jésus-Christ, La
1896 Arroseur arrosé, L'
Danse serpentine
Entrée du cinématographe
Faux cul-de-jatte, Le
Mauvaises herbes
1895 Chapeaux à transformations
Charcuterie mécanique, La
Déjeuner du chat, Le
Départ en voiture
Hasiči: zdolávání požáru
Pokropený kropič
Récréation à la Martinière

Dokumentární

1900 Chalet du cycle, Le
Danses espagnoles
Inauguration de l'exposition universelle
Tour Eiffel, La
1899 Défilé de voitures de bébés à la pouponnière de Paris
Petite fille et son chat, La
1898 Lourdes
Ouvriers réparant un trottoir en bitume
Peinture à l'envers
Un lourd chargement
1897 Arrivée d'un bateau à vapeur
Attelage d'un camion
Bains en mer
Bal d'enfants
Barque en mer
Concourse de boules
Départ de Jérusalem en chemin de fer
Embarquement pour le promenade
Enfant et chien
Laveuses
Laveuses sur la rivière
Le goûter des bébés
Leçon de bicyclette
Marché
Menuisiers
Paris: Les pompiers, I. Passage des pompes
Petit frère et petite soeur
Place du Pont
Premiers pas de bébé
Radeau avec baigneurs
Repas en famille
Retour d'une promenade en mer
Scènes d'enfants
Touristes revenant d'une excursion
Transport d'une tourelle par un attelage de 60 chevaux
1896 Bains de Diane à Milan, Les
Bataille de neige
Bourání zdi
Carmaux, défournage du coke
Champs-Élysées
Chicago défilé de policemen
Cologne: sortie de la cathédrale
Enfants en Indochine
Enfants jouant aux billes
Genève (Exposition 1896): rentrée à l'étable
Melbourne
New York, pont de Brooklyn
Panorama snímané z vlaku přijžídějícího na nádraži v Perrache
Pont de la Tour
Premiers pas de bébé
Pêche aux sardines
Příjezd vlaku na nádraží v Perrache
Quai de l'Archevêché
Querelle enfantine
1895 Assiettes tournantes
Ateliers de La Ciotat
Baignade en mer
Barque sortant du port
Bocal aux poissons-rouges
Course en sac
Discussion de m. Janssen et de m. Lagrange
Débarquement du congrès de photographie à Lyon, Le
Enfants aux jouets
Forgerons, Les
Lancement d'un navire à la Ciotat
Lyon, place Bellecour
Maréchal-ferrant, Le
Partie d'écarte
Partie de tric-trac
Photographe
Place des Cordeliers à Lyon
Promenade des congressistes sur le bord de la Saône
Pêche aux poissons rouges, La
Příjezd vlaku na nádraží v La Ciotat
Repas de bébé
Saut à la couverture, Le
Voltige, La
Východ z továrny
1892 Prince de Galles, Le

Producentská filmografie

Kameramanská filmografie

Dokumentární

1895 Repas de bébé

Herecká filmografie

Dokumentární

2017 Bratři Lumiérové - a.z.
2016 CineKino: Francie (TV film) - a.z.

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace