foto

Herbert Hoover

  • nar. 10.8.1874
    West Branch, Iowa, USA
  • zem. 20.10.1964 (90 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Jednou nastav druhou tvář, ale udeří-li Tě znovu, prašť ho."

Byl americkým politikem, filantropem a především jednatřicátým prezidentem USA, řeč je o Herbertu Clarku Hooverovi, který se narodil 10. srpna 1874 v Iowě. Jeho rodiče byli přistěhovalci z Německa a Švýcarska. Když v jeho útlém věku zemřeli, tak se o něho staral jeho strýc, který byl podnikatelem. Herbert později vystudoval univerzitu a stal se důlním inženýrem.

Později odešel Hoover do Číny, kde pracoval jako hlavní inženýr na čínském báňském úřadu. Díky své šikovnosti a znalostem se stal vlastníkem jedné velké společnosti. V roce 1914 byl již velmi bohatý, v té době vlastnil jmění, které bylo odhadované na 4 miliony dolarů. Před jeho smrtí byla tato částka již dvanáctkrát vyšší. Za jeho vlády vypukla Velká hospodářská krize, která měla velký dopad na celosvětovou ekonomiku. Od roku 1929 do roku 1933 byl americkým prezidentem, později jej vystřídal ve funkci Franklin D. Roosevelt.

V roce 1962 měl Hoover zhoubný nádor ve střevech, ten mu byl odstraněn, avšak je stav se stále zhoršoval. Nakonec odmítl hospitalizaci, později Hoover zemřel na masivní vnitřní krvácení. Dožil se ve věku 90 let. Byl prvním americkým prezidentem, který se narodil západně od řeky Mississippi.

"Válku vyhlašují staří muži, ale jsou to ti mladí, kteří musejí bojovat a zemřít."

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Filmy

2002 10,000 Black Men Named George (TV film) - a.z.
1966 Der schwarze Freitag (TV film)
1939 Bouřlivá dvacátá léta - a.z.
1933 The Little Giant - a.z.

Dokumentární

2014 Al Capone: Icon (TV film) - a.z.
The Roosevelts: An Intimate History (TV seriál) - a.z.
2012 Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států (TV seriál) - a.z.
2009 Oskari Tokoi (1873 - 1963) (TV film) - a.z.
2005 I'm King Kong!: The Exploits of Merian C. Cooper
2002 Century of the Self, The (TV seriál) - a.z.
1999 Century: America's Time, The (TV seriál)
1998 Studená válka (TV seriál)
1996 Great War and the Shaping of the 20th Century, The (TV seriál)
1994 Baseball (TV seriál)
Divy minulosti (TV seriál)
1993 The Great Depression (TV seriál) - a.z.
1989 Road to War, The (TV seriál)
1988 American Experience (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)
1984 Going Hollywood: The '30s
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1951 Näin syntyi nykypäivä... 1900-1950
1950 Fifty Years Before Your Eyes
The Golden Twenties - a.z.
1946 Amerikka auttaa
1942 Proč jsme bojovali I.: Předehra k válce

TV pořady

1953 Person to Person (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace