foto

Henry Kissinger

  • nar. 27.5.1923 (95 let)
    Fürth, Německá říše
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký diplomat a laureát Nobelovy ceny míru Henry Alfred Kissinger se narodil 27. května 1923 ve Fürthu v Německu.

Henry Kissinger se narodil v německém městě Fürth do židovské rodiny jako Heinz Alfred Kissinger. V roce 1938 kvůli perzekuci Židů v Třetí Říši se jeho rodiče rozhodli emigrovat do Spojených států amerických. Tam již od patnácti let pracoval v továrně a při tom navštěvoval večerní školu. Nakonec se stal doktorem filosofie a začal vyučovat na Harvardově univerzitě.

V roce 1962 byl na Harvardu jmenován profesorem. Byl poradcem amerických prezidentů Dwighta D. Eisenhowera, Johna F. Kennedyho a Lyndona B. Johnsona, ale do povědomí širší veřejnosti se dostal až za Richarda Nixona, který jej jmenoval poradcem v otázkách národní bezpečnosti USA. Zajímavostí je, že z roku 1969 existuje záznam konverzace s Nixonem, ve kterém mu vymlouvá použití atomové bomby na Severní Vietnam, jež tehdejší prezident reálně zvažoval. V roce 1971 byl zvolen osobností roku časopisu Time. Rok 1973 znamenal pro Kissingera vrchol jeho kariéry – stal se ministrem zahraničí USA a byla mu udělena Nobelova cena za mír.

Během svého působení byl spoluodpovědný zejména za urovnání vztahů USA s Čínou, za americkou blízkovýchodní politiku a kroky podniknuté při válce ve Vietnamu. Bývá též často spojován s antikomunistickým převratem, který provedl Augusto Pinochet v Chile. Kissinger hrál klíčovou roli v americké zahraniční politice po boku pěti prezidentů, zejména mezi lety 1969 a 1977, z toho posledních pět let z ministerského úřadu. Po zvolení Jimmyho Cartera, 20. ledna 1977, opustil svou vládní funkci. I po opuštění nejvyšších funkcí zůstává Kissinger vlivnou postavou americké politiky, je členem několika vlivných ale i kontroverzních skupin, např. skupina Bilderberg či Rada pro zahraniční vztahy.

Objevil se v několika seriálech a televizních pořadech. Například ve FUTURAMĚ byla vidět jeho postava vyjednavače v díle Zachraňte vojína Bendera.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Filmy

2017 First They Killed My Father - a.z.
2002 11'09''01
Opération lune (TV film)
1992 Soužení 99 - a.z.
1989 Eyes of War (TV film)

TV seriály

1998 Brother's Keeper (TV seriál)
1995 Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (TV seriál)
1981 Dynastie (TV seriál)

Dokumentární

2017 The Most Powerful Man in the World (TV film)
2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
Guerre du Vietnam, au coeur des négotiations secrètes
Harry Benson: Shoot First
Mr. Deng Goes to Washington
The Diplomat
2014 Poslední dny ve Vietnamu
2013 Náš Nixon
2012 New World Order: Blueprint of Madmen - a.z.
Palme - a.z.
2011 Bobby Fischer Against the World
Kissinger (TV film)
Skutečný Američan - Joe McCarthy
2010 Nuclear Tipping Point
Válka, kterou nevidíte
2009 Back Door Channels: The Price of Peace
Beijing
Bonner Republik (TV film)
2008 Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson
Henry Kissinger - tajemství supermoci (TV film)
The Strangest Dream - a.z.
Valkýra (TV film)
Wisdom
2007 Endgame: Blueprint for Global Enslavement
Le Cirque: A Table in Heaven
Loose Change: Final Cut
The Shock Doctrine
The War on Democracy
Torn from the Flag: A Film by Klaudia Kovacs
Válkou se to vyřeší (TV film)
2006 Al Franken: God Spoke
Karol Wojtyla - Geheimnisse eines Papstes (TV film)
Le foot, c'est de l'art (TV film)
My Travels with Diana (TV film)
2005 About Face: The Story of the Jewish Refugee Soldiers of World War II
Harlem Globetrotters - tým, který změnil svět (TV film)
Sir! No Sir!
The Sixties: The Years That Shaped a Generation (TV film)
2004 Fidel Castro: Život pro revoluci (TV film)
Neverland: The Rise and Fall of the Symbionese Liberation Army - a.z.
Odtajněno (TV seriál)
Salvador Allende
The Hunting of the President
The Power of Nightmares: Rise of the Politics of Fear (TV seriál)
2003 Imelda
Tajné války CIA (TV seriál)
Willy Brandt - Eine Jahrhundertgestalt (TV film)
2002 Naqoyqatsi
Ten kluk bude točit
Trials of Henry Kissinger, The
West Wing Documentary Special, The (TV film)
2001 Frieden und sein Preis - Das Vermächtnis des Alfred Nobel, Der (TV film)
History's Mysteries: Infamous Murders (TV seriál)
Princess Diana: The Uncrowned Queen
Secret Rulers of the World, The (TV seriál)
2000 In the Shadow of Hollywood
1999 Century, The (TV seriál)
Century: America's Time, The (TV seriál)
Yitzhak Rabin: Warrior/Peacemaker (TV film)
1998 Studená válka (TV seriál)
Tajemství války (TV seriál)
The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (TV film)
1996 Assassinations That Changed the World (TV seriál)
1995 Juan Carlos I: Crónica de 20 años (TV film)
1991 Proč Havel?
1988 American Experience (TV seriál)
1986 Liberty Weekend (TV film)
1985 American Masters (TV seriál)
1983 Vietnam: A Television History (TV seriál)
1982 Běh času (TV seriál)
1981 NBC White Paper: Reagan - The First 100 Days (TV film)
1980 Making of 'Superman II' (TV film)
1979 The Late Great Planet Earth
War at Home, The
1977 Everyman (TV seriál)
1973 Société du spectacle, La
1953 Panorama (TV seriál)

TV pořady

2005 The Colbert Report (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
2003 Unsere Besten (TV pořad)
2001 Democracy Now! (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
This Hour Has 22 Minutes (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1990 Bob Hope: Don't Shoot, It's Only Me (TV pořad)
1983 Frontline (TV pořad)
1981 All-Star Celebration Opening the Gerald R. Ford Presidential Museum (TV pořad)
1980 Newsnight (TV pořad)
1975 Academy of TV Arts and Sciences Salute to Robert Evans (TV pořad)
Good Morning America (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)
1957 The Mike Wallace Interview (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace