Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (1 921)

plakát

The Morning Show (2019) (seriál) 

Po S01: Absolutně se mi seriál The Morning Show trefil do vkusu. Bavilo mě téma jednak do deatilu a ze všech stran zpracované téma #metoo a druhak zákulisí vrcholové TV show. Líbí se mi, že se autoři nebojí šedých odstínů a odklání se od černobílého vnímání problematiky. Trojka Steve Carell, Reese Witherspoon a Jennifer Aniston si to herecky dávají na topové úrovni. Myslím, že je to Anistonky životní role hned po seriálu Přátelé. Překvapením seriálu byl zaručeně špičkový Billy Crudup. Je to lehké, svižné, inteligentní, sarkastické, dravé. Pro všechny, kteří mají rádi kvalitní chytrou zábavu na pár dílů. Po S02: Za mě trošku zklamání. Chápu, že tvůrcům hodil COVID-19 do scénáře vidle, ale chybělo tomu jedno pevné nosné téma. Seriál se motá kolem dozvuků #metoo, nesmyslně plete do děje homosexualitu, odhalující knihu a i zralou dokomentaristku. Hlavní postavy v ději plácají, scénář nedrží pohromadě, některé věci zachází příliš daleko a mělce. Kvalitu technického provedení a herecké výkony si druhá série drží po vzoru jedničky, ale rozbředlost zklamala. Hodně mě baví nová tvář v podání Julianny Margulies a samozřejmě také starý dobrý Billy Crudup, který tu dostal téměř uspokojivě více prostoru. Nebylo to špatné, ale ani výtečné. Víte, jak většinou končí pohádky velkou svatbou "a žili šťastně až do smrti", ale dospěláci ví, že to důležité teprve po svatbě čeká, jen to není tak zajímavé, tak přesně na mě působí celá dvojka. Možná kdyby autoři nechali námět pár měsíců odležet a zaměřili se více na (dez)informace ohledně COVIDu, tak udělají lépe.

plakát

The Morning Show - Série 1 (2019) (série) 

Absolutně se mi seriál The Morning Show trefil do vkusu. Bavilo mě téma jednak do deatilu a ze všech stran zpracované téma #metoo a druhak zákulisí vrcholové TV show. Líbí se mi, že se autoři nebojí šedých odstínů a odklání se od černobílého vnímání problematiky. Trojka Steve Carell, Reese Witherspoon a Jennifer Aniston si to herecky dávají na topové úrovni. Myslím, že je to Anistonky životní role hned po seriálu Přátelé. Překvapením seriálu byl zaručeně špičkový Billy Crudup. Je to lehké, svižné, inteligentní, sarkastické, dravé. Pro všechny, kteří mají rádi chytrou zábavu na pár dílů.

plakát

Na střeše (2019) 

Jak jsem Jirku Mádla nemusela jako teen českého herce, tak jako režisér už svou protinou Pojedeme k moři se mi zapsal hluboko pod kůži. Myslím, že je to první režisér, který se nezasekl v minulosti a neoplakává doby režimu a nenechává si tak foukat čecháčkovskou bolístku. Dokonce se nesnaží prorazit ani křečovitou uřvanou komedií ani neútočí na divákovo srdíčko zoufalým melodramatem o špatném osudu. Naopak. S lehkostí dokáže moderně, odlehčeně a přesto vážně, tak trochu "západníma očima" vyprávět zajímavá a neotřelá témata. Tentokrát si vybírá nejen střet generací, ale i etnik a sociálních vrstev. Je to svěží, jen to milé, je to malinko sentimentální.. Alois Švehlík byl naprosto vynikající volba. Při sledování na mě film dýchal lehkým závanem eastwoodoviny. Jen tak dál!

plakát

Jak si nepodělat život - Až budou krávy lítat (2019) (epizoda) 

Na české poměry opravdu dobré! Oceňuji neotřelost témat zejména vyrovnání se s mindrákem a zákulisí burlesek. Hlavní hrdinka byla milá, vtipná a nepostrádala sex-appeal :-) Eva Hacurová si naprosto získala mé srdce a těším se na její další role. I když asi nejsem úplná cílovka, tak bavilo velmi!

plakát

MINDHUNTER: Lovci myšlenek (2017) (seriál) 

Líbilo velmi. Atmosféra minisérií je celkem chladná a neosobní, ale myslím, že perfektně vystihuje charakter hlavního hrdiny Holdena Forda, který musí mít 100 % nějakou poruchu autististického spektra. Výborný je jeho parťák Bill Tench, který mu krásně nastavuje protipól emaptického poldy ze staré školy. Jelikož sleduji podcast "Opravdové zločiny", tak více znám životopisy a činy vrahů, se kterými dělají rozhovory. Je to příjemné zasazení naprosto zbytečných informací do kontextu. První série je geniální, druhá je na můj vkus zaměřená na osobní život detektivů až příliš. Bavilo, ale myslím si, že by se na další sezonu měli už vykašlat.

plakát

Corpus Christi (2019) 

Pokud přežijete původní znění v polštině, tak tenhle film od sousedů je fakt pecka. Trošku z nadhledem zachycuje pokrytectví a (nabourané) vztahy místních věřících starousedlíků, kteří stanou tváří tvář mladému falešnému knězi, který z nich dokáže dostat to nejlepší. I když je divák schopen si domyslet většinu scénáře dopředu, tak jsem se nenudila a dvě hodiny mi utekly jako nic. Bartosz Bielenia je opravdový talent! Nominace na Oscara rozhodně nepřekvapila. |kino doma - aerovod|

plakát

Dívka na mostě (1999) 

"Nikdy nevytáhnu šťastné číslo. Znáš ty lepící pásky na mouchy? Jsem jako ony. Přitahuju všechno smetí. Jsem jak vysavač, strhávám sebou všechnu špínu. Nikdy jsem neměla štěstí. Vše, co se pokouším dělat, dělám tak, jak se dělat nemá. Všechno, čeho se dotknu, zhořkne." - "Můžeš mi to vysvětlit?" - "Nemůžeš vysvětlit smůlu." Naprosto dokonalá romance, která netradičně překvapuje v každém okamžiku.. Hlavní hrdinové riskují na každém kroku a hrají si se štěstěnou.. Vyhýbají se lásce, hazardují se životem, absolutně respektují své "divné" povahy.. Šlehají si rizika a věří ve šťastnou myšlenku.. Mladá nymfomanka a vrhač nožů roztáčí kola osudu v dynamické road-movie.. Jedna z nejsilnějších smyslných scén je bezkonkurenčně sekvence s prkny.. "Řeknu Ti historku. Kdysi dávno, jsem žil v jedné ulici, v čísle 22. Viděl jsem do domku naproti přes ulici, a myslel si o těch lidech, že jsou šťastní, jejich pokoje byly víc prosluněné, jejich večírky víc zábavné. Ale ve skutečnosti byly jejich pokoje tmavé a malé, a oni také zírali jiným do oken přes ulici. Protože si vždycky myslíme, že štěstí je to co nikdy nemáme." |filmová výzva - Enšpígl|

plakát

Rampa (1962) 

Wow.. "La Jetée" je nadčasovým snímkem (nebo spíše sbírkou černobílých snímků?), který je originální nejen svým zpracováním, ale také bezkonkurenční tíživou atmosférou.. Naprosto nechápu, že jsem o něm zatím neslyšela.. "La Jetée" dokáže odvyprávět v půlhodince tolik emocí a položit tolik hlubokých vnitřně hlodajících otázek, než každý první soudobý film.. Nafocené scény se mi během okamžiku vpálily hluboko do mozku a jejich temná tajemnost ve mne bude rezonovat ještě dlouho.. Jediným vadítkem je, že jsem pointu odhadla už v první scéně.. Kouzlo filmu ovšem, i přesto, nebylo prolomeno.. |filmová výzva - Ghoulman|

plakát

Zelená kniha (2018) 

"Zamilovat se do Tebe bylo to nejsnazší, co jsem kdy udělal." Wow, po dlouhé době jsem měla to štěstí vidět zase jeden obyčejný neobyčejný příběh.. Road-movie v krásném autě, které pomalým, ale jistým, tempem posouvá vztah mezi neslučitelnými lidmi směrem kupředu.. Italský ranař a buran, dítě ulice, se snaží ukázat reálný svět obyčejného lidu vzdělanému a kultivovanému černošskému pianistovi.. Společně se vydávají na Jih amerických 60. let a ukazují tvrdé poměry tehdejších dějin pro jedince s odlišnou barvou kůže.. Pro mne je Viggo Mortensen jasným kandidátem na letošního Oscara.. Tenhle chlápek mě začíná bavit čím dál tím víc.. "Green Book" je prostě film, který divákovi vyryje hlubokou rýhu a zvládne ji zároveň skvěle zahladit..

plakát

V pasti (2018) 

"Protože na konci zůstanou jen dva typy lidí. Svině a mrtvoly." Prosím virbl - druhý nejlepší horor letošního roku je z produkce Netflix a natočila ho Dánka.. Představte si post-apo survival horůrek, kdy po vás jde blíže nespecifikovaná obluda (asi ufon), na kterou se nesmíte podívat, jinak bude v tom lepším případě po vás.. Jasně, dost to připomíná o chlup mladší první nejlepší horor roku 2018 „Tiché místo", ale myslím, že se v podobném duchu urodí i další a pokud bude úroveň zážitku zachována, tak se vůbec nebudu zlobit.. Atmosféra snímku "Bird Box" mne uhranula od prvního okamžiku, chytla mne někde mezi žaludkem a hrdlem, a už nepustila.. Nejhororovější na celém zážitku je asi cílená absence mateřského citu.. Okolnosti adaptují jedince a zvyšují jim tak šance na přežití, ale za jakou cenu? Herecké obsazení je možná lepší než u mladšího tiššího bráchy.. Sandra Bullock je naprosto a bezmezně uvěřitelná a její odtažitá poloha mě velmi brala.. Trevante Rhodes je asi nejvíc sexy afroameričan, kterého si z hororů pamatuju a svou rolí mi od prvního okamžiku přirostl k srdci.. Největším fanouškem jsem ovšem zatrpklého hajzla v podání Johna Malkoviche.. Celkově i název filmu mě svou pointou dostává.. Vynikající.. Doporučuji i nehororovým divákům, protože se hezky kouká na celou psychologickou linii..