Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi
  • Akční

Recenze (4)

plakát

Osvícení (1980) 

Tenhle film mě baví dost, co se atmosféry napětí a tajemna nebo techniky týče mi místama připomíná tvorbu D.Lynche. Hlavní roli tu má nesporně velice šťastně vybraný a skvěle umístěný horský hotel odříznutý uprostřed sněhové bouře, který mne připomíná ohromný zaoceánský parník. Velké haly, podzemní prostory, chodby se vzorkovanými koberci, rudé závěsy, sněhové závěje (....D.Lynch) na jejichž prostoru nám J.Nicholson rozehrává fantastickou one man show za přispění postav málého Dannyho,... znervózňující Shelley Duvall.a do atmosféry filmu skvěle zapadající role tajemného Scatmana Crotherse ... ..film je promyšlený , servírovaný v záludných dávkách. Skvělá kamera ve filmařsky vděčných interierech horského sídla vás na chvilku nenechá oddechnout. Tenhle kousek patří do té horní polovice světové filmografie, ale to snad u Kubricka ani jinak doopadnout nemůže... Co se skrývá za dveřmi pokoje č. 237.... ? Připojuji se k výzvě o natočení původního českého horroru na Lučná boudě ... :)

plakát

Vlčí bouda (1986) 

Na tomto filmu, možná kdysi začala mým okolím nikdy nepochopená záliba ve filmech D.Lynche ...Jeden z těch filmů, který sice nějak nevyčnívá, ale zároveň ve vás zanechá něco čeho už se nikdy nezbavíte....Samota nočních, zima, i název v člověku evokují zvláštní pocity , každopádně odhaluje jedna z těch zákoutí, s kterými stojí za to pracovat dále. Parádní české dílko natočené za minimálních nákladů a produkce a přesto nesmírně působivé. Skvěle do hloubky rozpracovaná hra charakterů na ploše několika metrů čtverečních...je tu jistá paraela s Kubrickovým „Osvícením“ ...

plakát

Strach a hnus v Las Vegas (1998) 

BEZKONKURENČNÍ NIKDY NEKONČÍCÍ "TRIP" Tenhle film jsem viděl už před lety a nikdy nezapomenu jak nás všechny kolem dostal - byl jsem na něm dokonce ještě dvakrát. T.Gilliam je bůh. Předesílám, že film není vhodný pro kohokoliv kdo nemá nějakou zkušenost alespoň s většími dávkami pravé černé kávy.Tento film rozdělí obecenstvo na dvě skupiny , dva možné krajní pohledy. Jedni ho zavrhnou jako naprostou slátaninu a šílenost. Druzí ho označí za geniální exkurz přímo do středu drogové zkušenosti. Patřím k těm druhým , směju se při něm jak blázen ...a to nejen proto, že je mým dobrým zvykem se před jakýmkoliv filmovým zážitkem v kruhu přátel vhodně připravit... Myslím si ,že na film by se neměli dívat lidé lpící na pevném výkladu reality a logické dějové posloupnosti....( dále komunisté, republikáni, spokojení příslušníci středních vrstev, atd...) Pro ostatní ať už kuřáky, houbičkáře,tripaře, speedaře a jiné dobrodruhy je to pohled do důvěrně známých vod.....To co tento film popisuje za pomoci skvěle zvládnutých, výhradně vizuálních a zvukových prostředků , totiž zcela věrně takovou zkušenost a její úskalí vystihuje. Celé je to od začátku do konce zběsilým ničím nevázaným tripem . Od nástupu s netopýri až po závěrečné „out of human“ ještěří crescendo ! Zde se po vizuální stránce zcela završují Gilliamsovi předešlé snímky, které pracovali s podobnými surrealistickými aspekty, ale ve vší absurditě a bizarnosti nabízeli stále nějaký záchytný bod. Ve Strach a hnus v Las Vegas je logika pošlapána, poslední zbytky zdravého rozumu zadupány v suti zničených hotelovích pokojů , cirkus .... Gilliam nezapře své anarchistické tendence ať už v technice filmu tak i v myšlenkovém konsensu, který utvářel tvorbu Monty Pythona od samých počátků!!!! J.Depp a B.D.Toro jsou skvělí a málokdo jim uvěří, že ty tuny drog opravdu nepozřeli ,kamera je brutální. To poslední co by diváka dorazilo by byla hudba F.Zappy :) , ale Jefferson Airplane neurazí! Politik by zahřměl : “Tento film byl natočen s jasnou snahou o změnu divákova vědomí , snahou vrazit klín do samého základu společnosti !!!! “ Dálí by si spokojeně prodmunl knír a já říkám ***** BrAVO !!!