Reklama

Reklama

Osvícení

  • Česko Záření (více)
Trailer

Obsahy(1)

Opuštěný horský hotel, odříznutý od světa, to je vhodné místo k zešílení... Neúspěšný spisovatel Jack Torrance přijme práci správce v luxusním, ale odlehlém horském hotelu Overlook, který je přes zimu zcela odříznutý od světa. Pro muže je to vítaná příležitost najít klid na práci. Jenže od první chvíle, kdy Jack s manželkou Wendy a synkem Dannym do hotelu dorazí, se zdá být něco v nepořádku. Jack začíná být na své nejbližší neurvalý, nemůže se soustředit a objevují se u něj děsivé sny. Je to právě „osvícený“ Danny, kdo díky své zvláštní schopnosti pochopí, že v hotelu Overlook žijí duchové a ti jeho otce začínají ovládat. Ostatně chlapec je v dlouhých hotelových chodbách sám potkává… Film Stanleyho Kubricka vznikl podle románu známého spisovatele Stephena Kinga. Kubrick podle něj vytvořil nejen klasické dílo moderního filmového hororu, ale také mistrovskou studii postupného psychického rozpadu lidské osobnosti. Některé výjevy, jako zjevení nahé mrtvé ženy v koupelně, hektolitry krve, valící se z výtahové kabiny či finální sekvence v parkovém bludišti patří mezi ty nejděsivější okamžiky, jakých se filmařům podařilo dosáhnout. Snímek se zapsal do historie také dosud největším počtem klapek, které padly při natáčení jednoho záběru pro zvukový film. Stanley Kubrick, posedlý perfekcionismem, nechal Shelley Duvallovou opakovat jednu akci celkem 127krát, než byl se záběrem spokojen. Osvícení se tak dostalo do Guinnessovy knihy rekordů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 959)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kubrick je opravdový bůh to se mu musí nechat. I přes díla jako 2001, Pomeranč, Full metal jacket si myslím, že tohle je naprosto nejgeniálnější dílo. Možná je to tím, že je nejlépe pochopitelné. Tenhle film je jako horor strhující!! Úžasný!!! Atmosférický!!! Ďábelský!!!A je to opravdový vrchol žánru. Třikrát hej. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já ti neublížím. Jenom ti vymlátím mozek z hlavy." Rodinka Torranceových potkává v opuštěném horském hotelu zástupy lidí. Že by tu něco nehrálo? Neměl bych se už začít bát? Asi ano, ale když já to moc neumím. Nicméně Torrancova proměna vyrovnaného muže toužícího po klidu v šíleného mlátiče sekerou se mi líbila tak moc, že zbytek osazenstva si u mě ani neškrtl. Tedy kromě pana Kubricka, který si u mě škrtne vždycky. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Jack Nicholson podavá vynikající výkon. Přesto mě tento horor naprosto nebavil. Pro někoho je to možná obrovský kult, dokonale natočené dílo atd. Já se, ale dvě hodiny nudil. Celý film jsem myslel pouze na jedno. Hlavně neusni! Bohužel jsem usnul, k mé smůle jsem ještě k tomu viděl verzi, která trvala 146 min. Takže pocit nekonečnosti a nic nedění mě strašil celé dvě hodiny. Probudil jsem se u závěrečných titulků a byl nesmírně šťastný, že to mám za sebou. 50% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne husta zalezitost, ale bylo zde pro me jedno zklamani - nebal jsem se. Sice je tu opravdu dokonaly Jack Nicholson, kterej utahne film sam, ale narozdil od jinejch Kubrickovo filmu mi film prisel misty predvidatelny (hlavne zabiti cernocha) a misty zbytecne uspechany. Hned na zacatku mi neprislo, ze by to byla nejaka strasne skvela rodinka, ale narozdil od jinejch filmu byla uveritelna. Nicmene postupna zmena v silence se moc nekonala, vse se imho stalo ve scene s psanim knihy, kde z niceho nic zacal vysilovat. Ale je fakt ze az ke konci se to hezky stupnovalo. Jediny co tu je desivy je Nicholson a to tak, ze hodne, ale celkova atmosfera mi prisla hodne husta a neprijemna, ale ne moc strasidelna, i kdyz par drsnejch momentu se tu najde. Skvele se povedla hudba, misty skutecne az rvala usi. No na 5* to samozrejme je, ale jine Kubrickovo filmy se mi libily vic. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Cynický, zábavný a děsivý. Přestože jde o opak Odysey co do vstřícnosti k "náhodnému" divákovi, má k ní Osvícení nejblíž coby nádoba připravená k naplnění výklady všeho druhu. Proto tolik více či méně smysluplných konspiračních teoriích od těch relevantních (záměrné hrátky s kontinuitou a mapou hotelu) po ty méně pravděpodobné (konspirace o přistání na Měsíci). Tím je Osvícení extrémně zábavné a doslova přeplněné informacemi - ani ne tak dějovými, ale obrazovými. Na to byl Kubrick mistr. Proto mě sledování Osvícení vždy naplňuje maximálním zážitkem a uspokojením, protože nikdy nejde o pasivní připomínání známého filmu, ale seznamování s novými možnostmi a netušeným dosahem. O Osvícení platí, že ho člověk nikdy nevidí dvakrát - pokaždé jde o jiný film, jiný zážitek. ()

Galerie (164)

Zajímavosti (223)

  • Danny (Danny Lloyd) nosí ve filmu svetr s nápisem Apollo 11. Jde o americký pilotovaný kosmický let, při němž Neil Armstrong dne 20. 7. 1969 vstoupil jako první člověk na povrch Měsíce. (Snorlax)
  • Ve filmu se kousek od vchodu do labyrintu nachází jeho mapa. Ta se ale vůbec nepodobá skutečné podobě labyrintu, která je znázorněna jako 3D model v hotelu. (pornogrind)
  • I keď sa o Stanleym Kubrickovi hovorilo ako o nekompromisnom človeku, ktorý musel mať počas natáčania vždy všetko pod svojou kontrolou, Jack Nicholson (Jack Torrance) s týmto tvrdením nesúhlasil a verejne povedal, že bol Stanley veľmi zhovievavý o otvorený voči novým nápadom, ktoré mal nielen on sám, ale aj ostatní herci. (srbak)

Související novinky

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

10.05.2020

Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) už s adaptacemi knih Stephena Kinga má nemalé zkušenosti. Po Geraldově hře dostal od studia Warner Bros. šanci natočit velkorozpočtové pokračování Osvícení… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Pokračování Osvícení nabírá další hvězdy

Pokračování Osvícení nabírá další hvězdy

13.11.2018

Herec Jacob Tremblay (Room, Predátor: Evoluce) se přidal k obsazení hororového pokračování Osvícení, Doctor Sleep od režiséra Mika Flanagana (The Haunting of Hill House, Geraldova hra). Film bude… (více)

Rebecca Ferguson zamíří na Dunu

Rebecca Ferguson zamíří na Dunu

06.09.2018

Herečka Rebecca Ferguson (Dívka ve vlaku, Největší showman) se v posledních letech těší velké oblibě. Diváky zaujala poprvé v páté Mission: Impossible – Rogue Nation, a od té doby se jí role jenom… (více)

Reklama

Reklama