Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Horor
  • Thriller

Recenze (266)

plakát

Romeo a Julie na konci listopadu (1971) (TV film) 

Herecký koncert paní Medřické a pana Högera doprovázený velmi pěknou hudbou. Soudě podle roku vzniku to natočili doslova za 5 minut dvanáct. Myslím, že o pouhý půlrok později už bychom v hlavní roli neviděli ani pana Högera, ani paní Medřickou.

plakát

Někdo musí zemřít (2020) (seriál) 

Klerofašistický Francův režim 50. let je asi to nejméně vhodné prostředí na to mít svá tajemství. A tady jich má každý více než dost. Na tohle dílko jsem narazil naprostou náhodou a jsem za to rád, protože mě nadchlo nejen scénářem a hereckými výkony, ale také výpravou. Koncert na pokrytectví a předsudky.

plakát

Občan Havel (2007) 

Dokument hodnotím jako zdařilý, protože nám dává alespoň trochu nahlédnout do zákulisí formování České republiky v 90.letech a je tedy autentickým dokumentem tehdejší doby. Velice mě trápí, jak mnoho místních "recenzentů" nehodnotí film, ale využila prostor pro plivnutí si na osobu Václava Havla. Bohužel i zde se vyskytují ty stále dokola se opakující fráze a polopravdy, které si už žijí vlastním životem. Stále se dozvídáme, že pan Havel byl autorem výroku "humanitární bombardování" navzdory tomu, že si publicisté dali tu práci a dokázali, že tento výrok Havel nikdy nepronesl. Stále je mu vyčítáno pití alkoholu, ačkoliv jej nikdy nikdo opilého v médiích neviděl a navzdory tomu, že tehdejší československá společnost s prominutím chlastala celá a permanentně. Stále se Havlovi vyčítá, že nezakázal KSČ a nikoho nenapadlo položit si otázku, jak to měl ze své funkce prezidenta udělat? Zda se měl prohlásit neomezeným diktátorem a z okna Pražského hradu měl zvolat "Tímto zakazuji komunistickou stranu a má hradní stráž dohlédne na plnění mého příkazu". Bohužel i zde na ČSFD a v souvislosti s Havlem platí výrok Ferdinanda Peroutky, který kdysi pronesl na adresu Edvarda Beneše: "Člověku je vždycky snáze, jestliže si zjednoduší složité okolnosti a učiní někoho osobně odpovědným za krok dějin. Zdá se mu pak, že se lépe vyzná ve světě. Je to ulehčující pocit, můžeme-li věřit, že by stačilo zničit jednu postavu, aby bylo dobře."

plakát

Po stopách krve (1969) 

Tohle je rozhodně má nejoblíbenější československá kriminálka. Mám rád její ponurost, kterou skvěle podtrhuje hudba Pavla Blatného. Petr Schulhoff byl známý jako naprostý perfekcionista, který měl vše promyšleno do nejmenšího detailu. Proto mě v tomto filmu trochu udivuje malá dějová nelogičnost. Když kriminalista Kalaš poprvé navštíví starého Fojta, ptá se jej na jeho věk, načež mu Michal Kožuch alias starý Fojt odpovídá "V srpnu mi bude třiapadesát". V průběhu se dozvídáme, že vražda cikánského chlapce proběhla někdy bezprostředně po tancovačce v místním lokále. V závěru filmu při konfrontaci Kalaše s vrahem Kalaš pronáší výrok "No vidíte, sedmnáctého srpna jste jel do Dubí blahopřát (k narozeninám starého Fojta, pozn.) a osmnáctého v neděli byla tancovačka". Cikánský chlapec tedy musel být zavražděn někdy po 18. srpnu, přičemž byl nalezen (dle slov lékaře z místa činu) po cca 3 týdnech od smrti. To už se bezpečně dostáváme do měsíce září... takže pokud reálně na místo činu major Kalaš přijel začátkem září, nechápu, proč by mu následně starý Fojt při začátku vyšetřování řekl výrok "V srpnu mi bude třiapadesát". Ale to je detail, který rád tomuto mistrovskému dílu odpustím :-)

plakát

Jízlivě tvůj (2013) (seriál) 

Jednoduše dokonalé! Suchý britský humor v tomto podání je prostě bezchybný.

plakát

Iluze - film o vlaku (2003) 

Velice příjemný a oddechový film, který se svým netradičním a bizarním pojetím naprosto trefil do mého vkusu. Skvěle jsem se bavil!

plakát

Neřízené střely (2010) 

Musím uznat, že se jedná o jeden z vůbec nejlepších filmů "minor" žánru. FIlm má vše, co mám rád. Střídají se prvky dojemné s prvky nadsázky, vážné s vtipem a vše je proloženo notnou dávkou bizarnosti a neotřelosti.

plakát

Vyšetřovatel (2008) 

Naprosto vynikající film. Spojit napínavý kriminální (smysluplný) děj s důvtipem, bizarnostní a nadsázkou, to se nepovede každý den. Dávám všech 5 hvězd. Herecký výkon hlavního hrdiny byl skvělý! Více takových filmů...

plakát

Umberto D. (1952) 

Úžasný film! Příběh o jednom životem unaveném a ztrápeném penzistovi, který má jen svého milovaného psa, v kterém nalézá svůj jediný smysl života. Skvělý herecký výkon neherce Carlo Battistiho. Sekvence odehrávající se v útulku musí chytnout za srdce snad každého...