Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (328)

plakát

Falling Water (2016) (seriál) 

Po první sezóně: 4/5. Moc pěkně udělaný mindfuck. Zajímavé a dobře zahrané postavy. Nic pro netrpělivé. Uvidíme jak to bude dál..

plakát

Fate/stay night (2006) (seriál) 

FSN predstavuje na povrchu pomerne dost ohrany (v ramci anime) namet o souboji vyvolene particky (tentokrat carodeju) kteri si kazdy povolaji "sluzebnika" (hrdinskou dusi zkutecne existujiciho ci fiktivniho hrdiny) ktery v tomto boji bude jejich hlavni zbrani. Dockame se poradne divokych variaci nekterych tradicnich mytologii, ale umelecka licence ma na tohle pravo. Abych nezapomel, bude se bojovat o Svaty Gral - ne ze by na tom zalezelo - vzdycky je to nejaky artefakt ci klic k moci. Ted tedy zalezi na tom cim a jak uspesne se vas tvurci pokusi predevsim zaujmout: postavy / vztahy / akce / pribeh / fanservice? Vezmem to od konce. Fanservice - je minimalni a FSN se tu nesnazi urvat lacine body. Pribeh - je taky celkem vedlejsi a nikoho kdo ma anime nakoukano nijak nesokuje ani neurazi, proste tradicni maglajz u ktereho je lepsi prilis se v tom nevrtat :). Ovsem pribeh je doveden do smysluplneho konce.. a ten konec stoji za to. Akce - je pomerne dobra. Nejsem moc fanouskem ruznych "specialnich uderu" kdy hrdinove cituji nejruznejsi mantry nacez odpali protivnika oslnivim paprskem-x do pekel a nutno rict ze FSN se tomuhle nevyhne. Na druhou stranu je tu i spousta "tradicni" rezby za pouziti chladnych zbrani, ktera patri k tomu lepsimu co se da videt. Vztahy - asi to nikoho neprekvapi, tohle je asi nejpodstatnejsi cast FSN, at se to odehrava mezi jednotlivymi carodeji, mezi carodejem - sluzebnikem ci mezi jednotlivymi sluzebniky (ti maji na vzajemnou konverzaci malo casu, jelikoz se az na vyjimky snazi rozsekat na kousky). A konecne postavy - charakter, historie, motivace, vyvoj od kazdeho se dostane trochu. Pravda je ze detailnejsiho pohledu se dostane pouze nekolika carodejum a sluzebnikum. Z Panu jsou to hlavne Emiya a Rin, ze sluzebniku trochu nakoukneme na Archera a jeste jednu zajimavou postavu ktera se objevy temer na konci, ale predevsim je tu Saber. Ano, kdyz nahlednete do galerie, Saber je ten(ta) plavovlasy andel ze zelenyma ocima a cool mecem. Ciste vizualne "od pohledu" je Saber to nejvetsi klise fantasy anime. Ale verte, ze ji to odpustite. Saber ma totiz CHARAKTER. Nikoli charakter bez chybycky zato ale takovy, pred kterym se normalni smrtelnici citi tak trochu nejiste, protoze tam nekde uvnitr vedi, ze se prave setkali s nekym kdo neni tak docela clovek. Je to ten typ hrdiny pro ktereho slova jako povinnost, cest a sebeobetovani nechovaji zadne dvojznacnosti. Lidi sou schopni takove hrdiny zboznovat a s uctou pred tim co predstavuji sklonit hlavu, ale malokdy sou schopni delsi dobu zustat v jejich blizkosti. Superman dobre vi proc se vetsinu casu schovava za Clarka Kenta, a kdyz uz sme u toho, tak jisty syn bozi by vam o tom, jak moc (ne)zdrave je prilis vycnivat nad prumer, taky mohl lecos vypravet. Tri a kousek hvezdy za solidni fantasy, jednu celou za Saber (prece jen je ji venovana jen cast FSN).

plakát

Final Fantasy VII: Advent Children (2005) 

Graficka zranice pro fandy FF. Pribehove tezka slabota specielne pokud dobre neznate FF VII hru. 10 minutovy akcni sekvence kde postavy hopkaj po ohromnejch budovach, tvarej se strasne zavyle a kde neukapne ani kapka krve sou taky dost zivacka. Proste dramaticky nezvladnute a nudne.

plakát

Futurama: Milion a jedno chapadlo (2008) (video kompilace) 

Vyrovnanejsi nez prvni filmovy dil. Pochopitelne do stopaze filmu proste tolik humoru aby to byla jizda od zacatku do konce dostanete jen malokdy. Urcite to stoji za to i prez par slabsich mist.

plakát

Gaspard a Robinson (1990) 

No to me podrz - zadne hodnoceni pro tenhle paradni lidskej pribeh? Je to dost let co jsem to videl, ale Gaspar a Robinson, dva outsideri na ceste zdanlive od nikud nikam mi uvizli v pameti. (brezen 2006)

plakát

Gekidžóban Fate/stay night: Unlimited Blade Works (2010) 

Bez znalosti puvodni FSN (a pokud mozno i videoherniho projektu) na to ani nemyslete. I tak je to pouhy zkomprimovany rehash serialu ktery vam odkryje jen jednu novou informaci. Grafika a souboje sou slusne, ale to je vse - k celemu prekotnemu deji i postavam sem mel nulovou emocionalni odezvu - to je u anime ekvivalent vypadku obrazu v kine. Stavim tenhle kousek po bok Escaflowne:The Movie - je to proste zbytecnost. Proc jen proc tyhle veci toci?

plakát

Gekidžóban Kara no kjókai: Fukan fúkei (2007) 

Technicka stranka tehle miniserie je zkutecne perfektni, bohuzel ten zbytek ne az tak. Serial nacrtne zajimave postavy, ale behem prvnich 4 dilu neni schopen je k nicemu poradnemu vyuzit krome naznaku a nemastnych neslanych scenaru. Dil 5 (nebo spise dvojdil 5-6 jelikoz ma dvojnasobou delku) "Paradox Spiral" se konecne odpichne a je napinavy, zabavny a ma hlavu a patu. Zaverecny dil ujde, paradoxne je jednou z hlavnich postav nekdo kdo se ve zbytku serialu nevyskytoval. Je mozne ze se dockame pokracovani a autori nam predhodi alespon takove kousky jako byl Paradox Spiral. Pokud ale musim hodnotit miniserii jako celek, je to proste nevyuzity potencial a prumer podavany v luxusnim obalu. Obalu se ale - jak znamo - nenajite.

plakát

Generation Kill (2008) (seriál) 

Přidám se k 5kám. Napřed negativa: z Generation Kill je cítit umělecká licence v podobě až trochu překarikatizovaného velitele jedné skupiny, kterému doslova začne šplouchat na maják, kdykoli dojde k akci. Také až příliš dobře vypilované hláškování některých vojáků. Na druhou stranu, tahle "zábavná" stránka filmu dobře odlehčuje divákovi zbytek obsahu, což je až nečekaně realistický mini-dokument o tažení jedné průzkumné jednotky Irákem. Otevřený obraz toho, že válka v 21. století je v základech stejný bordel, chaos a absurdistán, jako byla kdykoli v dějinách lidstva. Příklad za všechny: v jedné scéně mariňák vystřelí směrem k civilnímu autu kouřový granát aby dal řidiči najevo, že jestli se přiblíží, tak ho rozstřílej na cucky. Granát se nešťastně odrazí od vozovky a zasáhne do hlavy staršího civilistu u krajnice. Ten je na místě mrtvý. O minutu později už se humwee valí dál ke svým vytyčeným cílům plnit rozkazy. Mrtvého civila nikdo neřeší - nehoda, jakých se ve chvíli, kdy se stotisícová armáda valí zemí staly a stanou stovky a tisíce. Seriál tyhle momenty nijak neomlouvá, prostě je ukazuje, bez emocí, bez příkras. Jedna z nejvěrohodnejších military sérií k vidění.

plakát

Gentlemani (2019) 

Je to parádně zahraný a rozhodně zábavný. Nemůžu si ale pomoct - Ritchie (opět) vykrádá sám sebe. Nejvíc si tenhle film tak užijou lidi, co neviděli Lock, Stock a Podfu(c)k protože to pro ně bude i film originální..

plakát

Godless (2017) (seriál) 

Vypadá to fakt skvěle o tom žádná. Ale všechny ty super zajímavý postavy se pohybujou po desne krkolomnejch drahách, i když je od dílu jedna jasné, kde to skončí. Plus mě připadá, že si tvůrci odškrtávali jedno po druhém všechna nejen westernová a "progresivní" klišé, které se dají vymyslet. Spousta postav jsou jen karikaruty, či na jeden štěk.. Prostě výtězství formy nad obsahem jako vyšitý. Nemůžu si pomoct, s takhle charizmatickým ansáblem to mělo to na mnohem víc.