Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Nepouštím si tenhle film moc často, ač ho řadím ke svým nejoblíbenějším. Snad ze strachu aby se neokoukal, ale spíše kvůli tomu, jak mě dokáže i po tolika zhlédnutích pokaždé neskutečně rozebrat. Znám tenhle příběh už z knížky, která umožní neskutečnou hrůzu 2. světové války popsat mnohem podrobněji než se vůbec může vejít do filmu a to má Spielbergův počin neskutečných 195 minut! Nejsou tu žádné slabší pasáže, není tu vlastně co vytknout, jen vyzdvihnout výkony ústředních herců, které vedl špičkový režisér a vytvořil tak filmový pomník jednomu ze spravedlivých.

Sedm

Sedm (1995)

Brilantni kriminalni drama pod taktovkou mistra strachu Davida Finchera. Jeden z mych nejvetsich filmovych zazitku vubec a po tehle roli si u me Brad Pitt a Kevin Spacey ziskal neskonaly respekt (Freeman uz mel par skvelych filmu za sebou, jinak vsichni 3 tu odvadi bezchybny vykon). Tenhle film ma naprosto dokonalo atmosferu a neprustrelny scenar, vyctem vsech superlativu bych se pouze opakoval a kazdy uz jiste vi, co je ten Fincher vlastne zac...reziser, ktery jeste nenatocil zadny prumerny snimek.

Leon

Leon (1994)

Přiznám se hned a bez mučení Leon patří k mým nejoblíbenějším filmům. Objevil jsem v něm už tehdy neodolatelnou Natalii Portman a skvěle hrajícího Rena, který tu navazuje na svou roli v dalším mistrovském díle od Bessona - La Femme Nikita. Tomuhle filmu je opravdu těžké něco vytknout a zbytečné nějak do podrobností rozepisovat všechny jeho klady, zdejší hodnocení snad mluví za vše. Directors cut je obohacený o scény popisující vztah mezi ústředními hrdiny a mnohem lépe tu rozvíjí charaktery postav. Délka filmu je i tak sestříhána na únosnou mez a scény bez dialogů skvěle doplňuje klasická hudba. Pokaždé když Leona sleduji tak přemýšlím, jestli by jiný-optimističtější závěr zcela změnil můj pohled na celý příběh a jsem za něj opravdu rád. Protože nejenom tím se nejlepší Bessonův kousek vymyká klasickému holywoodskému klišé a řadí se k top 5 v tomhle žánru.

Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008)

Podivuhodny pripad Benjamina Buttona me i napodruhe velmi prijemne rozebral. David Fincher vstupuje do pomyslne reziserske extratridy, kam uz mel nejakou tu dobu nepochybne naslapnuto, ale stale cekal na svuj nejpristupnejsi film pro sirokou masu, ktery me svou vypravou v leccems pripominal pribeh Foresta Gumpa. Ma tu vyborne herce, kteri se v prubehu filmu meni diky digitalnim trikum a umeni maskeru temer k nepoznani, ty snima zkusene vedena kamera, vsem tu vyhrava prijemna zvukova kulisa a hlavne cely ten skvele promazany stroj nikde nedrhne a to je vzhledem k funkcni dobe obdivuhodny vykon! Cate Blanchett je tu v roli zrzave baletky naprosto odzbrojujici a jako femme fatale tu celemu pribehu dodava na duveryhodnosti. Nebyt vsak Brada Pitta tak by na platne nenasla dustojneho partnera. Jako panovi v nejlepsich letech, ktery se z domova duchodcu pravidelne vydava na motorce ke sve ukotvene jachte mu to nadmiru sekne, takze mu nakonec odpustite i to jeho valeni se v posteli s nejkrasnejsi hollywoodskou hereckou soucasnosti ;) David Fincher patri k mym velkym oblibencum a timhle filmem, ktery je narozdil od jeho ranne tvorby bezpochyby plny patosu si me stejne jako vetsinu divaku naprosto ziskal na svou stranu a stejne tak verim, ze tomu bude i u jeho pristiho kousku, ktery se bude tentokrat zabyvat podivuhodnym pribehem pana Facebooka.