Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dokumentární

Recenze (150)

plakát

Půjčovna masa (2018) (seriál) 

Jsem jedním z těch, kterým tohle sedlo zcela na míru. Tohle je pro mě cyberpunk, ze kterého mi po dlouhé době běhal příjemný (i nepříjemný) mráz po zádech. Mějte mě klidně za kacíře, ale tohle pro mě bylo mnohem zajímavější, než Blade Runner 2049. S prvním Blade Runnerem nesrovnávám, to nejde - ten vznikl skoro o 40 let dříve. Kvalita tohoto seriálu dělá samozřejmě perfektní knižní předloha, ale přece jenom samotní tvůrci na tom mají také značný podíl, protože vizuálně nemám absolutně co vytknout. Tohle tady dlouho nebylo, pokud vůbec. Každopádně od tohoto seriálu dále má Netflix můj doživotní vděk a obdiv. Nebojí se dělat seriály, které by se ostatní vydavatelé báli financovat. To už ostatně dokázali prostřednictvím Stranger Things

plakát

Volyň (2016) 

Nelze si nevšimnout, že Poláci v poslední době excelují jak na poli filmu, tak ale třeba i na poli herního průmyslu. Zkrátka jsou to výborní tvůrci a já můžu jenom doufat, že je jednou v tomto doženeme. Těžko si představit lepší zpracování Volyňské genocidy, o které jsem toho pravda moc nevěděl. Ale nyní to budu mít asi do konce života pevně vryto pod kůží. Dodívat tento film mě stálo velké množství sil a několik dlouhých chvil přemýšlení pár dní poté. Ale rozhodně to stálo za to! Pochopil jsem, že nejhorší věcí na válkách jsou právě ty genocidy. Takovou beznaděj a nespravedlnost jinde nenajdete. ALE to zpracování! To zpracování... instantní husí kůže, kdykoliv si na to vzpomenu.

plakát

Příběh služebnice (2017) (seriál) 

Tak tohle bylo něco! Nečekal jsem mnoho a dostal jsem 5x víc, než jsem doufal. Velmi silný zážitek po více stránkách. Začátek první série se nese v dosti pomalém, až rozvláčném tempu, ale to všechno je jenom promyšlený klid před bouří. Odhalí vám jenom tolik, kolik chce, ale dost na to, aby vás z toho začalo pořádně mrazit v zádech. No a pak už to jede. Tvůrci velice promyšleně odhalují postupně všechny události, které předcházely té "nepochopitelné" situaci, do které se hlavní hrdinka dostane. Poté se děj postupně začne víc a víc věnovat děsivé přítomnosti. Velká sonda do myšlení lidí a podle mě až děsivě reálná ukázka toho, jak by to mohlo vypadat, když nastane nějaká globální katastrofa a lidé se začnou chovat extrémně. Jsem naprosto unesen z hereckého výkonu Elisabeth Moss - to je regulérně na cenu Emmy za nejlepší herecký výkon v dramatickém seriálu. S každým dílem jí scénář nabízel možnost ukázat víc a víc emocí a ona to využila zcela na maximum. Velmi se mi líbila taky kamera, barevná stylizace a kompozice scén (hodně to připomíná např. Vesnici od Shymalana). To se nikdy neokouká... Handmaid's Tale asi není úplně jednoduchý seriál, pro každého... ale dejte mu šanci a čeká vás velmi silný zážitek. Já se z toho budu vzpamatovávat ještě pár dní. Žádná klišé, žádné nabubřelé scénky - jen dokonale a nanejvýš citlivě odvyprávěný příběh né jedné, ale mnoha silných žen, jež se ocitly tváří v tvář naprosto šílené situaci. Není to o zoufalství, ale o naději a síle nikdy se nevzdát i v těch nejtěžších momentech života. O síle žít a přežít kvůli svým dětem. A o tom neztratit své lidství. 5* s přehledem :)

plakát

Pod černou vlajkou (2014) (seriál) 

Poměrně milé překvapení :-) . Čekal jsem něco mnohem jednoduššího, prvoplánovějšího... ale již po první sérii jsem potěšen celkem promyšleným dějem plným solidních zvratů a velkým množstvím zajímavých postav. Samozřejmě ano, k realitě to má místy asi velmi daleko - všechny ženy vypadají jako modelky, i ti pánové ve skutečnosti asi vypadali hůř, ale tady mi to nakonec nějak nevadí. K pirátům prostě ta stylovost sedí. Pokud máte chuť na moderně zpracovanou podobnou tematiku a chcete si užít dobrodružnou jízdu po sluncem zalitých ostrůvcích Atlantiku, Black Sails je v současné době asi nejlepší volba. EDIT: Po kompletním dodívání celého seriálu před tvůrci opravdu smekám. Pro mě jedno z nejlepších seriálových překvapení posledních let. Troufám si tvrdit, že tvůrci z té pirátské tematiky vymáčkli naprosté maximum, vložili i nějaký ten přiměřený přesah a seriál důstojně zakončili. Maximálně musím pochválit i vývoj jednotlivých charakterů. Takto to má vypadat. Rozdíl mezi stavem postav na začátku seriálu a na konci by jen málokdo tipoval. A na závěr - největší plus seriálu uděluji za postavu kapitána Flinta ztvárněnou Toby Stephensem. Dokonalost :-)

plakát

Stranger Things (2016) (seriál) 

80. léta zažívají v poslední době velkou renesanci a Stranger Things tento trend výrazně podporují. Což se mi líbí! Pro mě je to velká nostalgie a prostě mě to jednoduše baví :) . Kouzlo toho období stále funguje a dojímá mě, s jakým citem, ale hlavně i nápadem, se k němu různí autoři dokáží vracet. Renesanci osmdesátek můžete nalézt jak ve filmu (Kung Fury), v hudbě (žánry new retro wave, synth wave), tak např. i ve hrách. Ve Stranger Things si užijete všeho dosyta - autoři vybrali skvělé herce a poskládali výborný soundtrack. Zatím jsem se toho stále nepřejedl, takže za mě palec nahoru. Subjektivně 5*, objektivní hodnocení je spíše 4*

plakát

Westworld (2016) (seriál) 

Neotřelý námět a jedno z nejlepších hereckých obsazení v historii seriálů - to je Westworld. Rok 2016 se nesl ve znamení příchodu výborných nových seriálů a WW tento trend výrazně podpořil. Mysteriózní sci-fi, to prostě zbožňuji. Jonathan Nolan to má velmi dobře promyšlené a v příjemných mezích se mu podařilo zamotat mi hlavu. Ke konci první série jsem měl trochu strach, jestli to už nepřekombinoval, ale nakonec to hodnotím velice kladně. Několik WOW momentů stálo za to. Nicméně vůbec největší sílu seriálu vidím v samotných hereckých výkonech. Především Evan Rachel Wood v roli Dolores je božská :) . Místy jsem si říkal, že bych ji rád viděl po skončení natáčení v reálu, abych si ověřil, jestli jí to "kyborgovské" vystupování nezůstalo. Totéž se týká i spousty dalších herců. Imitaci kyborgů zvládli dokonale. Takže za mě palec nahoru a těším se na další podívanou!

plakát

Narcos (2015) (seriál) 

Velmi výživná lekce z novodobé historie, kterou dostanete naservírovanou v nejluxusnějším balení. Příběh kolumbijské narcomafie a Pabla Escobara je jedním z nejneuvěřitelnějších skutečných příběhů. Tihle kolumbijští hoši byli opravdu tvrďáci. Kam se na ně hrabou italští a američtí mafiáni. Stejně tak tvrdá byla ovšem kolumbijská ruka spravedlnosti - tedy místní policie. Člověk se zkrátka nestačí divit, co všechno se tam reálně stalo. Po dvou sériích jasně plné hodnocení. I když první řada byla z hlediska scénáře mnohem zajímavější, než ta druhá. Za to ale autoři nemohou. Postupně nám hold ubývá a ubývá postav

plakát

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (2016) 

Po dlouhé době jsem byl v kině a hned takový zásah do černého. Tímto děkuji mé nejmilejší DandoDarko, že mě na to vytáhla. Bez delšího přemýšlení musím prohlásit, že Hacksaw Ridge je pro mě dosud nejlepším válečným filmem. TOTO je opravdový obraz války. Po TOMTO filmu člověk pochopí, proč vojáci, kteří byli někdy na frontě, velmi často trpí posttraumatickými syndromy apod. Zachraňte vojína Ryana hadra (přestože jde nesporně také o špičkový film), ani Apocalypse Now mě tolik nezasáhlo. Neumím si představit, co by u tohoto filmu dělali lidé, kteří před dlouhými lety během premiéry filmu Zachraňte vojína Ryana odcházeli zděšeně z kina se slovy "toto by Bůh nikdy nedopustil." Tady by se asi rovnou pozvraceli a upadli do bezvědomí. Hacksaw Ridge je pro mě nejvíc "protiválečný" válečný film, právě kvůli té kruté realističnosti a uvěřitelnosti. Člověk se v kině zvedá ze sedačky opravdu velmi těžko. Války jsou možná to největší zlo na zemi. Smekám před Melem Gypsonem, zraje jako víno. A samozřejmě obrovský respekt Desmondu Dossovi. Tentokrát jasných zářivých 5*

plakát

Vesnice (2004) 

Měl jsem zřejmě velké štěstí v jedné věci - Vesnice je první film, který jsem od Shyamalana viděl. Díky tomu jsem neměl od snímku žádná speciální očekávání, jako většina negativně hodnotících lidí zde na ČSFD. Pro mě to byl překrásný zážitek. Mysteriózní atmosféra, hudba, herci a hlavně scénář - všechny tyto věci hodnotím za 1. Bavil jsem se bezpečně po celou dobu stopáže, která je dlouhá tak akorát. Dvojice hlavních aktérů mi opravdu učarovala. Emoce vznikající mezi nimi byly tak čisté a pro mě přirozené - pro mě ideál lásky, který se dnes už téměř nenosí. O to více si Shyamalana vážím. Před koncem filmu jsem byl plný očekávání, jakého závěru se dočkáme. Jelikož nechci spoilerovat, pouze řeknu, že konec mi nejenomže nevadil, ale naopak jsem si něco takového přál. Ovšem promyšlenost, s jakou byl uskutečněn, mě opravdu mile překvapila. Je to přesně ten typ konce, u kterého člověku dojde X věcí a všechny scény, ze kterých člověk v průběhu nebyl moc moudrý, se krásně logicky vyjasní. Díky několika indíciím ve filmu se mi podařilo hlavní pointu závěru správně odhadnout dopředu, ale bál jsem se toho, jak jednotlivé charaktery dopadnou. V tomto ohledu mě Shyamalan opravdu potěšil. Myslím si, že většina režisérů by ho udělala o něco realističtější a tím by to celé zkazila. Taky musím ocenit to, že samotný film nijak nehodnotí filozofickou otázku, která po dodívání se jednoznačně vytane na mysli každému divákovi (aspoň doufám). Neříká, co je lepší nebo horší. Každý si může udělat názor sám. Pro mě jasných 5* a velký díky lidem, kteří mi tento film doporučili. Oni ví, kteří to jsou :-)

plakát

Šingeki no kjodžin (2013) (seriál) 

Po dlouhé době se vracím k anime, na doporučení mého bratrance. A musím říct, že Shingeki no kyogin je přesně to, co jsem potřeboval. Svěží vítr do plachet dnešního anime. Rychlý spád děje, výborná animace, zajímavé charaktery, silné emoce a hlavně velký potenciál do budoucích dílů.