Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (140)

plakát

Joker (2019) 

Komiks nekomiks, takže komiks podle mého gusta, konečně. Skvělá one man show mistra Phoenixe, který dostal mnohem víc prostoru než skvělí kolegové Nicholson či Ledger a dostali jsme hlubšího, "lidštějšího" Jokera, který není padouchem v pravém slova smyslu, který se dá chápat. Podobný ponurý ale wow pocit po filmu jsem měl možná naposledy po Sedm.

plakát

Le Mans '66 (2019) 

Nejsem zarytý fanda autosportů, ale toto musí potěšit motosrdíčko každého chlapa a lecjakou ženu. Tolik husí kůže ze scén, kde se nemluví, ba naopak pořád něco rachotí, jsem neměl dlouho. Výborné obsazení, Damon skvělý, Bale ještě lepší, ale i další role super. Velmi zábavní mi přišli velcí malí kluci Henry II s Enzem. A k tomu samozřejmě bezvadně natočené a ozvučené závodění. Stejně úžasná záležitost jako Rivalové.

plakát

Pásky z Nagana (2018) 

Výborný dokument o dnech, kdy si po revoluci byli Češi navzájem nejblíže. Troufám si tvrdit, že nic podobného už se nebude opakovat (ani nemůže - první olympijský turnaj hvězdných parametrů už bude prvním navždy, a také hvězdy typu Gretzky, Bure, Forsberg, Selanne, Hašek jsou pro mne tak nějak těžko srovnatelné s mladšími - sorry Crosby, Malkine, McDavide). Hodnocení budou samozřejmě ovlivněna sentimentem, ale mně to nevadí. Nemám ve zvyku u sportovního dokumentu slzet, ale vzpomínka na euforickou fandovskou radost a národní hrdost je silnější než já.

plakát

Bezva ženská na krku (2016) 

Velmi osvěžující v rámci českého filmu, klišoidní, ale díky skvělé ústřední dvojici jsem se bavil.

plakát

Hra o trůny - Vichry zimy (2016) (epizoda) 

Game over by Cersei! Jediná epizoda, kterou hodnotím samostatně, a to zejména kvůli úvodním 22 minutám - zatímco rudá svatba (tři série zpátky) mě šokovala svým šíleným obsahem, "soudu se Cersei" se podařilo mě dostat nejen obsahem, ale i fantastickou formou podpořenou nejlepším hudebním podkresem od začátku seriálu.

plakát

Room (2015) 

Film sám o sobě je dobrý, nicméně kniha je trochu o něčem jiném. Tedy část jedna - v pokoji - je relativně věrná předloze a působila na mě stejně klaustrofobicky a bezvýchodně (pro matku). Ovšem ten příběh je ve skutečnosti spíše o druhé části - po pokoji - Jackova socializace vypadala ve filmu mnohem snadněji než jak ji líčila kniha. Tam se "venku" složitě potýkal prakticky se vším a zpět do pokoje ho to táhlo mnohem více. Komu se téma líbilo, doporučuji přečíst knihu, která jak už to tak bývá, jde mnohem hlouběji.

plakát

Hořící keř (2013) (TV film) 

Klobouk dolů, paní Agnieszko. Vždy mě dostane, když se dívám na něco, co člověk více nebo méně historicky zná a stejně ani nedutá! Skvělé. Naprostý souhlas s golfistou (potažmo s Hřebejkem), naprosté nepochopení hodnocení verbala (mmj. Tvůj komentář mi připomíná jednonádechovou hlášku Willa Huntinga v hospodě, když stíral namachrovaného týpka s culíkem - ale ta se mi líbila mnohem víc) a podobných.

plakát

Rychle a zběsile 6 (2013) 

Nene. Zatímco předchozí díl mě bavil z celé série nejvíc a akceptoval jsem trezor létající po ulicích a podobné záležitosti, tady už nejsem schopen překousnout zejména nejrůznější skoky hlavních hrdinů do neznáma a podobné avengers kousky. Zároveň duo Rock Diesel na jedné straně...no...trochu přetestosterováno...víc mi seděli jako soupeři. Slabý scénář bych asi měl uvést na začátku, ale v Rychle a zběsile ne vždy hraje to nejdůležitější roli, nicméně tady nijak extra nefunguje ani akce :-(

plakát

Tísňová linka (2013) 

Krutě napínavé, škoda závěru, kdy jsem míru angažovanosti hlavní hrdince přestal věřit, ale i tak po čertech dobrý thriller.

plakát

Atlas mraků (2012) 

Tento snímek je úplně jiný než všechny ostatní (zní to triviálně, ale o kterém filmu se to dá bezvýhradně říct?). Tak trochu jsem čekal a těšil se po delší době na film, kdy po dokoukání budu nucen dát si pár minut (nebo třeba celý večer) pro sebe a budu se snažit poskládat všechny díly skládačky (a takové filmy zbožňuju, které zaměstnají mozkovnu i po skončení)...no a dopadlo to trochu jinak - dokoukal jsem a ano, ještě teď si zpětně uvědomuji spojitosti a hledám detaily, které mi mohly uniknout...ale především jsem po titulcích upadl do slovaneschopného stavu pln emocí a myšlenek, které mi film předal. Možná je to proto, že jsem nepoučitelný romantik a optimista, možná proto, že jsem přísný na míru, kterou na nás film tlačí...a tady mi ta míra sedla - žádná přehnaná gesta a výlevy, žádné nadměrné filozofické kecy (což mi trochu vadilo v pokračováních Matrixu) a stejně jsem všem postavám hloubku jejich citů, motivací, odhodlání zcela věřil. A jen tak mimochodem, i technická stránka věci je skvělá, zjm. kamera, triky, masky a až puntičkářský smysl pro design a detaily jsou pro tvůrce typické. Parádním bonusem jsou "vícerole" hlavních herců (sláva maskérům), které ale na druhou stranu - alespoň mne - trochu zaváděly v hledání spojitostí navíc (myslím, že takto ty role ale voleny nebyly).