Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (1 196)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Pokud jste nečetli knihy a líbila se vám jednička, běžte a těšte se na film roku. Já jako hardcore fanda předlohy ale musím trochu rýpat :) Došlo totiž na nevyhnutelné a Villeneuve musel začít škrtat. Knižní Duna se prostě v plném rozsahu zfilmovat nedá. Naštěstí, na rozdíl třeba od Lynche, měl jasnou vizi, a dokázal z Duny udělat komornější a akčnější záležitost, která funguje a příběh přitom příliš netrpí. Absence komplexnějšího world-buildingu ale bohužel zabolela hlavně na konci filmu. Tam, kde knižní Paul Atreides konečně odhalí čtenáři rozsah svojí vize, a spustí promyšlený galaktický šach-mat, filmový Paul doklopýtá do cíle výrazně chaotičtěji. A hlavně, tam kde Frank Herbert majestátně ukončuje své dílo (a později jen neochotně navazuje neplánovaným pokračováním), Villeneuve se ani nezastaví, a hned plynule přechází do budoucího třetího dílu. Škoda, bez výraznějšího zakončení Duna 2 na plné hodnocení bohužel nemá. 80 %

plakát

Flash (2023) 

DCEU nejdřív zkusilo neúspěšně okopírovat Nolanovskou temnotu, pak barvičky z prvních Avengers, a nakonec se spokojilo s kopií MCU fáze 4, a až tady dostali stejný výsledek jako Marvel. Tedy nemastný neslaný průměr, s kupou nekvalitního CGI, děravým přběhem plným woke postaviček, nesnesitelným hlavním hrdinou a tunou zbytečných cameí z minulých filmů. Navíc úspěšně zjistili, co je úchylnější než Ezra Miller. Tři Ezrové najednou! Uf. Aspoň že tím DCEU definitivně zabili, 4 různí batmanové a 4 supermanové během 2 filmů už je trochu moc i na mě.

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

Nad průměrem díky Rocketovým flashbackům, zbytek je totální MEH. Rutina. Další nálož barviček, vtípků, CGI akce, pár nových barevných hrdinů a záporáků, ze kterých budou fajn hračky na prodej. Jen kdyby těch postav už nebylo tak moc, nebo aspoň nebyly (pro účely příběhu) tak naprosto zaměnitelné... Natočené je to jako vždy precizně, akce zábavná, muzika šlape, ale už by to chtělo něco nového. Nebo delší pauzu.

plakát

Batman (2022) 

Když konečně ukážete Batmana - Detektiva, abyste donutili i komiksového diváka přemýšlet, ale zároveň uděláte tolik logických chyb, že chcete diváka jakéhokoli, jen ne přemýšlejícího... Když obsadíte mladého herce, který zvládá akci, ale veškerá akce je ve tmě tak černé, že kdyby byla ještě černější, už by sbírala bavlnu... Když obsadíte kvalitní herce, ale na celý film je schováte za masku (a ne, nemyslím Patizóna, ale Farrella a Dana), nebo jim dáte minimum času (Turturro, Serkis), zatímco většinu screen time zaberou prkeňáci jako Pattinson, Kravitz a Wright. A to všechno v době, kdy si divák ještě živě pamatuje Phoenixova Jokera nebo Baleova Batmana. 55 %

plakát

Black Adam (2022) 

Poctivé budování univerza u DC moc nezafungovalo - Superman, Batman, pak týmovka, a nic z toho. Tak zkusili přeskočit pár fází, a vzali to ve stylu pejska a kočičky. V jednom filmu se představí antihrdina, čarodějové, alternativní tým z míň známých superhrdinů, apokalyptický superpadouch z mytologie, lehký crossover do Suicide Squad, a v obligátní potitulkovce cameo z Justice League. A nic z toho nefunguje. Jedna hvězda za Brosnanova Doctora Fate, u kterého se jediného podařilo napodobit MCU. Aspoň tedy v tom, že už ho znovu neuvidíme. DC is dead.

plakát

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) 

Marvelu se v poslední době nedaří. Kvalitní příběhy už nejsou potřeba, na nějakou tu miliardu zisku postačí tuna CGI, hodně barviček a dostatečně okaté zastoupení minorit. Ne že by druhý Dr. Strange přesně tohle nesplňoval taky. Ale povedlo se najít nadšence, co tuhle mašinérii dokáže ukočírovat, a ještě přidat něco ze sebe. Raimi je totiž z Multiversa cítit na hony daleko. Od povinného camea Bruce Campbella, přes příjemný hororový nádech (asi poslední žánr, co v MCU ještě nebyl), až po práci s kamerou. I početná multiverzní camea se podařilo utajit mnohem líp než u Spider-mana a zapasovat do příběhu výrazně méně destruktivně. Výsledkem je komiksová zběsilost, která sice nevstoupí do dějin po boku třeba prvního Iron Mana nebo Avengers, ale na rozdíl od svých současníků (Eternals, Shang-chi...) si ji rád někdy pustím znovu. 75 %

plakát

Já jsem Groot (2022) (seriál) 

Snaha udělat z Groota další veverku z doby ledové. Jen teda výsledek není ani vtipný pro dospělé, ani zábavný pro děti, zatímco Scrat zvládal obojí. Promarněná šance.

plakát

Moon Knight (2022) (seriál) 

Na Marvel originální prostředí, skvělý herecký výkon Oscara Isaaca... Ale příběh se nekoná, akce se skoro nekoná, a samotný Moon Knight je v celých šesti epizodách asi 10 minut. Kdyby místo pěti hodin seriálu byl stominutový film, vůbec nic by se nestalo. A teď nás čeká moment, kdy se v MCU potkají reální severští bohové, egyptští bohové, a řečtí bohové. Jestli to zatím nebyl maglajz, tak teď už to bude vyloženě žůžo.

plakát

Rod Draka - Série 1 (2022) (série) 

Ač jde o prequel, produkčně plynule navazuje na poslední řady Game of Thrones. Stejné kulisy, stejně bombastický rozpočet, od kostýmů po CGI totální vizuální žraso. Ale taky stejné nešvary. Uspěchaný příběh, odfláklé postavy, scény černé tak, že si můžu jen domýšlet, oč tam 5 minut šlo... A když k tomu připočtu slušnou řádku stejně-se-jmenujících postav, navíc po pár epizodách měnících obsazení, je z toho na první půlku sezóny solidní bordel, ve kterém se navíc v podstatě vůbec nic neděje (kromě nešikovného manévrování všech postav do startovních pozic). Celou sezónu tak zachraňují poslední dvě epizody, kdy se konečně děj trochu rozhýbe. Na druhou sezónu by tedy naopak měla zbýt jen samá akce a žádný pořádný děj, nicméně s tímhle přístupem to asi bude ta lepší varianta. 50 %

plakát

She-Hulk: Neuvěřitelná právnička (2022) (seriál) 

Uffff... Celá sezóna byla chaotická, místy přiblblá, nejistá si svým vlastním žánrem, ale aspoň jakž takž někam směřovala. Nakonec se ale evidentně scénáristi zahnali do kouta natolik, že poslední díl tohle všechno zahazuje, a snaží se prolomením čtvrté stěny předstírat, že takhle pitomé to vlastně bylo schválně. A tenhle prů**r na závěr se snaží jen děsivým chaosem maskovat, že se v celé sezóně vlastně vůbec nic nestalo. Ani komiksová akce, ani právničina, nic. Jediné, co stojí za zmínku, je diskreditace postav Daredevila, Abomination i Wonga. I na čtvrtou fázi MCU je tohle fakt slabota. Pískej konec.