Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (7 483)

plakát

Opilí láskou (2002) 

Velkým kladem tohoto filmu je, že si bere tradiční schéma romantické komedie a nejenom, že ji obrací naruby, ale ještě dodává podivné až mysteriozní prvky. Pamatuji, když jsem to tehdy poprvé doporučoval kolegům z práce (kteří nejprve byli skeptičtí, protože Sandler, a potom se i pro ně stal film jedním z nejoblíbenějších), jak mne naprosto fascinovala ta ranní scéna, kdy vyjde z garáže ven na ulici, svítá... a stane se, co se stane. Jako bych se díval na Lynche. Líbí se mi, že postavy jsou prokresleny, že Sandlerova postava nakonec najde správné usměrnění své síly a vzteku, jenom, i když Emily Watson hraje skvěle, pořád mi přišlo, že hraje tu sebeobětavou ženu z Prolomit vlny - a problém je, že podobných žen moc neznám. Ale to je drobnost, protože miluju tu podivně, a přesto správně použitou hudbu, zarámování scén a scény samotné (jak si dají pusu na Havaji a vypadá to jako stínohra!), načasování různých překvapení v určitých scénách (nechci spoilerovat) plus celkově promyšlený scénář, kde do sebe vše zapadá a zapadne (třeba ten jejich „milostný“ dialog před prvním sexem). Jo, tohle je film, na který se člověk rád podívá znovu nejen pro jeho pozitivní nádech, ale i naprosto dokonalé filmařské zpracování s přesahem.

plakát

Projekt Modrá kniha - Operace Mainbrace (2020) (epizoda) 

Docela je mi líto, že to skončilo, ačkoliv vlastně celou dobu to bylo takové - prostinké. A občas mírně naivní. Ale bavilo mě to. Bylo vidět, že na efekty neměli tvůrci moc peněz. Pokusili se naznačit, že nebýt UFO, už bychom se možná všichni vzájemně totálně pozabíjeli. Škoda, že nezjistíme, jak dopadlo pátrání po Quinnovi. Nebo jestli Susan náhodou nepřežila. (Jinak tedy Mimi vypadá v tomto dílu pěkně hnusně, i pusu má nějak nakřivo.) Možná měli tvůrci víc přitlačit na pilu a přiklonit se k jedné, nebo druhé straně, než pořád mlžit, aby se to dalo brát tak i tak.

plakát

Projekt Modrá kniha - Co se skrývá pod povrchem (2020) (epizoda) 

Slušná gradace děje. Už se jde rovnou na věc, Susan nemá co ztratit a navíc se zde objeví senátor J. F. K. (takže by ten atentát byl spojen právě s UFO?). Navíc v jednu chvíli to drží docela dlouho - a pořád napínavě - jednotu místa, času a děje. Hodně napínavý díl.

plakát

Tak se ptám - Od sedmi do čtyř (1982) (epizoda) 

Tři lidé, jedna místnost a dokonale sepsaný psychologický příběh o stárnoucí matce jedné dospívající dívky, která si až příliš pozdě uvědomí, že se chovala sobecky a chtěla matku jen pro sebe. Naprosto vycizelované dialogy, dokonce s občasným humorným nadhledem a odlehčením ("ještě vám tady budu nosit poštu"), kterým dominují ty mezi Švehlíkem a Chytilovou, v nichž se jeho postava snaží té dospívající holce nějak nevtíravě přiblížit. Žena tento víkend sledovala několik současných českých kinofilmů, a tahle malá televizní inscenace je svým napětím a dokonalou charakteristikou postav strčí zlehka do kapsy.

plakát

Projekt Modrá kniha - Kletba zvířecího šamana (2020) (epizoda) 

Skvělý hororový díl, trochu kopírující Blair Witch a trochu strašidelné domy, venku bouřka, tajemné tektonické projevy a do toho legenda o Kožoměnci, tohle mi sedlo hodně. Navíc vše do sebe logicky zapadá, armáda očividně vede víc tajných výzkumných programů než kdysi nacisti, a je to navíc zase to staré, dobré vyšetřování. A naštěstí scén s ruskou agentkou je minimum.

plakát

Serial Experiments: Lain - Psyche (1998) (epizoda) 

Víc se mi tentokrát líbila první část. Navodit v jednom baráku pocit napětí a jakési tajuplné podvědomé hrůzy jak v nočním světle, tak při plném slunečním ráno, to je majstrštyk. Proměny Lain, muži v černém a tajemný čip zase tak trochu gradují ve druhé části.

plakát

Byl jednou jeden dům - Ďábelské ostrovy (1974) (epizoda) 

Naprosto dokonalé scény s Ludvíkem v podání jičínského rodáka Zdeňka Řehoře. Hodně mystická scéna jak vychází svatba z kostela na Žižkově a venku zní hlášení o stanném právu.

plakát

Black Books - Série 1 (2000) (série) 

Tenhle seriál, resp. jeho 1. řada, mě úplně odrovnal už když jsem jej viděl poprvé. Bylo to v práci, kde jsem měl za úkol psát recenze nových DVD, a brečel jsem u toho smíchy tak, že se na mne kolegové chodili koukat, jestli jsem v pořádku.

plakát

Black Books - Mamula a taťula (2004) (epizoda) 

Další skvělý díl, tentokrát o návštěvách, které nemusíte - a nemusí se jednat jen o rodiče jako zde. Skvělé vyvážené pocity trapnosti se satirou. Úžasný bar pod stolem. Hodně jsem se bavil.

plakát

Black Books - Sloni a slepice (2004) (epizoda) 

Další díl, který má tah na branku, a to v obou rovinách - knížce pro děti i jakési černé parodii na dívčí dýchánky. A super konec s tím klukem, který by tak moc chtěl tu knížku.