Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Pohádka
  • Dokumentární

Oblíbené seriály (6)

Mire Bala Kale Hin - Romské pohádky

Mire Bala Kale Hin - Romské pohádky (2001)

Z vynikající spolupráce finské režisérky Katariiny Lillqvist a významné romské spisovatelky z ČR Margity Reiznerové vznikla unikátní série loutkových krátkých pohádek na motivy nejznámějších romských bájí a pohádek. Režie v rukou Miloslava Špály, výtvarná stránka finské autorky jménem Minna Soukka a hudba renomovaných muzikantů včetně Vadima Kolpakova (hostujícího se svou romskou kapelou před pár lety na světovém turné Madonny) namíchaly výjimečný koktejl vysoké kvality, který bohužel u nás nebyl médii vůbec doceněn. Neevropská poetika romských příběhů spolu s vizuálně poutavým výtvarným zpracováním vyzdvihuje sérii dvanácti pohádek nad průměr většiny počinů z této oblasti a nenásilným způsobem umožňuje poznání jiné kultury, která je živá nám na dosah, a přitom stále většinové společnosti tak vzdálená.

Teorie velkého třesku

Teorie velkého třesku (2007)

Seriál, který byť určen možná jiné cílové skupině, než je matka se čtyřmi dětmi, mě od prvního shlédnutí uchvátil a spolehlivě mě přibije k obrazovce nebo monitoru, kdykoli si potřebuji zlepšit náladu (nebo vytěsnit z hlavy zmíněné čtyři raubíře). Děti vědí, že když maminka sleduje "šeldna", mohou nenápadně poslouchat za dveřmi (nehodlám se vyrušovat tím, že je půjdu vyhodit), ale rozhodně se nesmí ukazovat nebo dokonce něco chtít! Ještě že má každá epizoda jen 20 minut, jinak by se moje děti mohly cítit zanedbávané! Příběhy všedního života typických amerických geeků, nebo spíše nerdů, a jejich sousedky Penny, která jim pootvírá dveře "normálního" lidského světa, jsou v zásadě prostinké, ale tak vymazlené vtipnými gagy, osobitými postavami a narážkami na svět nerdů a fanoušků multiplayerových onlinovek, že jim prostě nelze odolat. Skvěle vykreslená postava Sheldona, geniálního teoretického fyzika s Aspergerovým syndromem je vtipnou, avšak také poměrně reálnou figurkou. Leonard, zakřiknutý vědec s (na počátku) nulovým sebevědomím - kolik matfyzáků i běžných WoWkařů se v něm najde... Odrostlý "milionář z chatrče" Rajesh, židovský rádo-by svůdce Howard Wolowitz. A Penny? Jednou snad slavná herečka, ale prozatím servírka v Cheesecake Factory - toho času jediná spojka mezi patričkou mimoňů, hrajících online hry a 3D šachy v klingonštině, řešících složité výpočty vlastností elementárních částic a světem ostatních, možná ne tak inteligentních, ale zato šťastných a sociálně naplněných osob v jejich okolí. Ač je to skoro neuvěřitelné, postupně se do party inflitrují i další osoby ženského pohlaví! Pokud se dokážete zorientovat v dynamice vztahu mezi Penny a Leonardem nebo vás tato jediná Ariadnina nit seriálu tolik nezajímá, můžete většinu dílů shlédnout v libovolném pořadí. V současné chvíli má sitcom pěkných 6 sérií po 17-24 dílech. V některých epizodách můžeme vidět v rolích sebe sama zajímavé osobnosti filmového i vysoce odborného světa (Charlie Sheen, Stephen Hawking, Wil Wheaton...). Upozornění: Hrozí nebezpečí, že si po shlédnutí dílu půjdete do Wikipedie vyhledat nějaký ten fyzikální zákon, bližší vysvětlení teorie strun či více o vlastnostech mezonů. KÁMEN, NŮŽKY, PAPÍR, TAPÍR, SPOCK!

Miranda

Miranda (2009)

Mám dojem, že daleko líp pochopí Mirandu ženy než chlapi. Mužům většinou leze na nervy, ten můj ji bytostně nesnáší a vůbec nechápe, proč se směju nahlas a budím děti. Ale co už, s Bridget Jonesovou je to podobné. Ano, Miranda je přepálená, vulgární, stále se opakující... ale z nějakého důvodu to přesto/právě proto funguje. 3 a 1/2 série je tak akorát. P.S. nenechte se odradit prvními díly, rozjede to až v těch dalších.