Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (184)

plakát

Nedotknutelní (2011) 

Naprosto dokonale nekorektní film, jehož poetiku a humor samozřejmě nemůže pochopit a ocenit každý, ale ten, který je toho schopen, bude (je) nadšen! Stejně jako jsem já. Kam se hrabou všechny ty české rádobylaskavé (spíše kýčovité) komedie. Podstata je přeci v tom, že kvadruplegici (nebo paraplegici, paraparetici..a i jinak tělesně postižení) chtějí to, aby se s nimi zacházelo stejně jako s těmi nepostiženými. Vtipy kolující a tvořící se mezi "vozíčkáři" jsou ve skutečnosti mnohem brutálnější!

plakát

Rozhovor (1974) 

Vynikající psychologická studie chlápka, který byl "sežrán" vlastní prací. Mistrovský výkon Gene Hackmana a skvělá hudba a zvukové efekty. Jak strašně těžké je číst mezi řádky, když spousta lidí není schopna přečíst metrové nápisy.

plakát

Tři barvy: Bílá (1994) 

Z mého pohledu nejslabší "barva", ale přesto krásný filmový zážitek. Beru to do značné míry jako nadsázku, která měla za cíl zvýraznit motivace (ačkoliv nechápu proč se Dominique s Karlem vyspala v hotelovém pokoji poté, co zjistila, že není mrtvý) a hlavně city hlavních hrdinů. Filmová zkratka vůbec nevadila, naopak nerušila popisem nesmyslností. Při druhém shlédnutí jsem si naplno vychutnal hudební doprovod.

plakát

Protektor (2009) 

Nádhěrně stylizovaný a výtvarně řešený snímek, jehož tvůrci evidentně věděli, co dělají a co chtějí říct. Marek Daniel mi nepřijde nijak přesvědčivej, ale to bude asi jenom můj problém, ono ale ve srovnání s Janem Budařem nebo Martinem Myšičkou je to asi těžké...

plakát

Americký gangster (2007) 

Až do shlédnutí tohoto snímku jsem vůbec netušil, co všichni na tom Russellovi Croweovi mají, ale teď už chápu. Je přesnej. A je fajn, že někdo natočil snímek o drogové mafii trochu jiné než té, kterou zobrazuje Scorsese, Coppola nebo DiPalma, tedy té "taliánské". Řemeslně se asi dá vytknout máloco, já nemohu nic. Stran děje mi trochu vadilo, že na konci vypadá Frank Lucas trochu (opravdu jenom trochu) jako klaďák, když pomáhá dopadnou zkorumpované policajty. Na masovích vrazích nelze hledat stopy lidskosti!

plakát

Elling (2001) 

Gratuluji norskému režisérovi a celé norské kinematografii, že dokáží natočit snímek o palčivé sociální otázce citlivě, vtipně, svižně a hlavně s absencí kýče a tzv. laskavosti. Prostě příběh.

plakát

Jak jsem poznal vaši matku (2005) (seriál) 

Tento seriál nemá smysl sledovat jinak než v původním znění, protože jednou z jeho hlavních devíz jsou slovní hříčky a slovní komika a to by asi v českém dabingu těžko fungovalo. Každá epizoda má dokonalou stavbu, ví odkud a kam jde a každá věta má svůj smysl. Musím se přidat k většině a rovněž vyzdvihnout postavu Barneyho, která je neuvěřitelně vtipně napsaná a zahraná. Řekl bych, že seriál je "awesome" a jistě se stane "legendary", ovšem takhle napsané to nezní (to je jak s tím českým dabingem). A mimochodem, že je Codie Smulders ta nejšmrncovnější seriálová herečka od dob Marie Rosůlkové?

plakát

Její případ (2005) 

Byl jsem velmi nemile překvapen, jakým způsobem byli někteří lidé schopni uvažovat ještě v roce 1989 (byť v nějakém severním státě Spojených států), taková koncentrace tuposti, předsudků, zbabělosti a především lidské hlouposti se jen tak nevidí. Film samotný byl vyprávěn citlivě a graduoval do poměrně očekávatelného finále. Hezky se tady “vyřádily" krásná Charlize Theron a Francis McDormand. Jistě že zde bylo přítomno množství klišé, ale v míře skousnutelné a nerušící. Příjemné překvapení na televizní obrazovce

plakát

3 sezóny v pekle (2009) 

Režisér Tomáš Mašín ukázal většině českých režisérů jak se točí filmy. Připravenost, vize, kvalitní scénář, obrazové zpracování filmu. Naprosto přesně vystihl atmosféru oněch tří let nejen v životě jednoho rodícího se levicového intelektuála, ale celé společnosti. Kryštof Hádek do role dobře pasoval, floutek s mladických výrazem, nezbytnou cigaretkou v puse. Jediné, co mi uniklo, byl důvod obsazení druhé hlavní role a role kamaráda-malíře polskými herci, kteří museli být předabováni. Nepřišli mi až tak charismatičtí a nenahraditelní, aby to nemohli hrát čeští herci, roumněj bez nutnosti dabingu. Nic proti polským hercům, ale když jsou stejně předabováni, trochu to ztrácí smysl.