Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 210)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Marc Streitenfeld: 1. Do You Feel Me - Anthony Hamilton ,2. Why Don't We Do It In The Road? - Lowell Fulson ,3. No Shoes - John Lee Hooker ,4. Across 110th Street - Bobby Womack ,5. Stone Cold - Anthony Hamilton ,6. Hold On I'm Comin' - Sam & Dave ,7. I'll Take You There - The Staple Singers ,8. Can't Truss It - Public Enemy ,9. Checkin' Up On My Baby - Hank Shocklee ,10. Club Jam - Hank Shocklee ,11. Railroad - Hank Shocklee ,12. Nicky Barnes - Hank Shocklee ,13. Hundred Percent Pure - Marc Streitenfeld ,14. Frank Lucas - Marc Streitenfeld , ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Ridley je génius. Americký gangster je do posledního filmového políčka dokonalou kompozicí, v níž se mísí rodinné a morální hodnoty s životními pravdami a tvoří tak epickou mafiánskou historku o životě nejnebezpečnější muže chodícího po ulicích New Yorku. Naprosto mě uhranulo porovnávání obou světů, kdy Scott nerozděluje slepě na hodné i zlé, ale chytře a příjemně odměřeně ukazuje kvality i slabiny mužů na opačných stranách zákona. Ritchie Roberts je skvělý policajt a špatný otec, Frank Lucas je pro změnu oddaný rodině, ale v rámci společnosti je zkrátka nepříjemný a nekompromisní bastard. Kdo je však tTEN špatný? Scott neukazuje prstem ani na jednoho a nechává na divákovi, aby rozhodl, na čí straně bude stát. Gangster je úchvatný a skvělý film, nicméně k absolutní dokonalosti bych možná o pár minut krátil. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Je pár měsíců po uvedení do kin a pořád mi nějak nedochází, v čem přesně tkví genialita tohoto opusu. Jestliže těsně po premiéře jsem se nechal strhnout nadšenými ovacemi nad výsledkem, postupem času mi v hlavě zůstal jenom tradičně úchvatný Crowe (který musí na rozdíl od Washingtona hrát pořád do plných, Denzel má roli napsanou tak, aby vyšel jako král na každý pád) a Scottova přesná režie, bez které by se film zbortil o několik pater níž. I u něj mi ale vadí, že mi nenabídne nějakou scénu, která se zapíše do dějin a když bych neměl mířit tak vysoko, tak alespoň něco menšího v podobě stylové přestřelky. To ale chybí a může za to paradoxně jedna z nejproklamovanějších devíz Zaillianova scénáře. Nečernobílost obou hlavních hrdinů, která tak způsobuje absenci záporáka. Zlý pohled se tak chtě nechtě upne na generalizovanou skupinku "zkorumpovaní poldové", Scott nás i přes zdánlivou objektivnost dostane tam, kde nás chtěl mít a já se musím trochu ošívat, protože takhle jsem si stěžejní dílo Ridleyho kariéry úplně nepředstavoval. Světové ovace chápu, ale i přes spoustu kladů se nepřidávám. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Další z žánrových cvičení Ridleyho Scotta, tentokrát na téma gangsterka bez jakéhokoliv zdání respektu či možných sympatií k titulní postavě. Denzel Washington se velmi působivě převtělil do jednoho z největších kriminálníků sedmdesátých let (včetně harlemského gengsta nigga přízvuku, který se každý naučil nenávidět při GTA: San Andreas), a Russel Crowe si zase střihl zajímavou postavu epes rádes poctivého policajta (později prokurátora a později advokáta, ehm), který je ale táta na baterky a neskutečný kurevník k tomu. Scénář Stevena Zailliana v kombinaci s uvedenými výkony a Scottovým vedením vytváří zatraceně třaskavou směs, která dýchá zobrazovanou dobou a reálným životem hlavních postav - a rozhodně to není proto, že by to bylo točené na motivy skutečných událostí. Scott se nepokouší hlavního antihrdinu nějak glorifikovat, jen ho ukazuje z jeho vlastního pohledu - jako spořádaného občana platícího daně a především milujícího svoji rozvětvenou rodinu; jako někoho, kdo si absolutně neuvědomuje, co jeho super byznys s kvalitním heroinem dělá s obyvateli té "jeho" čtvrti, kterou chtěl tolik chránit před ostatními šmejdy. Americký Gangster je prostě precizně natočený a svým způsobem svébytný příspěvek k žánru. Stopáž je sice možná trochu dlouhá, ale skutečně je na co se celou tu dobu dívat - a vlastně i co poslouchat, protože hudba je tu taky vynikající. 80% ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Další z Ridleyho procitenych a dokonalých filmů. Uznávam, pri takovem Vetrelcovi, kde by se atmosfera dala krajet (doslova), nebo Gladiatorovi, ktery sice neni, co se tyce deje, tak propracovany, ale zato je hodne adrenalinovy a zaberove plny (o super vykonu jednoho sileneho herce nemluve) se tenhle dlouhy (opravdu 2 a pul hodiny se zda u takovehoto tematu hodne) film muze zdat nesnesitelnym soustem. A hlavne nudnym. Coz ale u mne nastesti nebyl pripad. Jako u tohoto typu filmů se proste musite nechat vtahnout do vykresleni tehdejsi situace (Apokalypsa, ci dalsi filmy jsou na tom stejne) a kdyz se to podari, nebude vam vadit detailni opisne zobrazeni vztahů v rodine gangstera, vztahu policajta a jedne zeny, ani dalsich mini nepodstatnych veci, protoze se stale budete tesit na pokracovani hlavni dejove linky (uznejte serialy sou nekdy jeste nudnejsi a prece se na ne divate, protoze hodina jednou za den, ci tyden, se nezda tak dlouho.. a u filmu by to nahle vadilo?) A ta je opravdu propracovana, ukazuje jako mnoho jinych filmu, ale presto nejak vic komplexne, stav USA v dobe ne zrovna veselé, plné drog, prostituce, nasili, korupce (to je taky velmi podstatny motiv) a vrazd.. Thriller jak vysity a to thriller od nejvetsiho formatu mezi rezisery.. takze v celku Ridley Scott znovu dokazal ukocirovat narocny projekt, znovu v nem hraje stalice Russel Crowe, ktera znovu podava vybornej vykon.. Stejne jako hlavni postava filmu Denzel Washington alias Frankem Lucasem, nejchytrejsim a nejdrsnejsim bossovi podsveti, ktery se s nicim neparal.. proste pokud nejste uplne nenarocni divaci, kterym staci ke stesti nejake bezduche komedie, zkuste tohle a garantuji vam, ze se vam to bude libit... Zaver je pomyslna tresnicka na dortu.. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (55)

  • Na 116. ulici, kde se drogy prodávaly, byl v podvečer vždy nával. Ve čtyři odpoledne se tam klidně sešlo až deset tisíc lidí. Policista žádný. (Rodriguez)
  • Poprvé Frank propašoval do Ameriky 300 kilo heroinu. Postupně dodávky zvýšil na 3 000 kilo, protože poptávka stoupala, stejně jako jeho moc a jím ovládané teritorium. (Rodriguez)
  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (fisus)

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama