Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární
  • Horor

Recenze (32)

plakát

Americký sniper (2014) 

Eastwood je pořád ve formě a díky tomu to filmu ukázazal, že z veskrze patriotického filmu dokáže vyždímat maxmimum. Navzdory určitým klišé a patosu s kterým už se v amerických filmech tohoto ražení prostě počítá nabízí tento snímek i hlubší sondu do vojákovy duše. Eastwood se tak nevyhýbá ani velmi silným dilematům (ve stylu zabít potenciálně nebezpečné dítě nebo ne?) Válka bez příkras působí syrově a reálně a člověk pak chápe, že i návrat do běžného života už nemusí být tak samozřejmý. Předloha a skutečný příběh se nezapře. Osobně jsem preferoval spíš ony klidnější pasáže ve stylu vyčkávání a sledování světa skrze hledí pušky, než akčnější a méně uvěřitelná polovina, kdy se Bradley Cooper rozhodl přidat k mariňákům a bojovat s nimi od domu k domu.

plakát

Atlas mraků (2012) 

Rozhodně neobyčejný filmový počin, který i navzdory nadprůměrné stopáži nezačne nudit. Film vyžaduje veškerou divákovu pozornost a i potom pravděpodobně opakované shlédnutí. Mnoho dějových linií a náznaků s filosofickým přesahem (který na mne bohužel příliš nezapůsobil) si doslova říká o tom, aby byl film časem označen za kultovní, čemuž naznačuje i zdější zařazení v top oblíbených filmech. Mezi pozitiva bych zařadil rozhodně vymáčknutí herců až na dřeň , kdy každý z hlavních představitelů hrál třeba 5 i více postav najednou (k tomu perfektní maskování). Za zmínku stojí zejména Tom Hanks v roli zhrzeného spisovatele, i kdy ž právě tato epizodka ukakzuje, že některá místa filmu jsou jaksi hluchá a v celkové mozaice děje možná i nadbytečná. K negativům bych zařadil, někdy rušivou skákavost mezi dějovými liniemi a to i v nejdramatičtějších scénách, což bylo v některých momentech dost rušivé. Sumasumárum se jedná o velmi nadprůměrný film, s velmi silným námětem a určitými slabinami ve zpracování. Každopádně bratr a sestra Wachovští dokázali, že mají talent na kultovní filmy., i když tento kult narozdíl od světa matrixu není úplně můj šálek kávy..

plakát

Český žurnál - Český Alláh (2016) (epizoda) 

Celkem vtipný i když bohuzel ne zcela objektivni pohled na ten nas srandovni boj s Islamem. Magori na obou stranach a do toho tresnicka na dortu v podobe politicke zombie Volfove akcentovala takovou tu bezradnost, ktera je s celou touhle problematikou tak nejak spojena. Asi nejsilnejsi cast dokumentu byl pohled na obycejny par muslima a Cesky, ktery skoncil jak skoncil a vcelku symptomicke bylo postupne stritliveni one damy, jak ze vztahu tak z islamu.

plakát

Daredevil (2015) (seriál) 

Ačkoliv se považuju za milovníka komiksových příběhů a seriálový Daredevil rozhodně patří mezi to lepší z žánru, nemohl jsem se ubránit smíšeným pocitům. Tento seriál je totiž extrémně nevyrovnaný a mistrovské pasáže (zejména ty retrospektivní) tak mnohdy střídají nudné pasáže, kde se hlavní postavy snaží pět minut vyjádřit soucit nad tím, že někdo zemřel nebo otravné roztrpčení Eldena Hensona nad tím, že Daredevil neřeší zločin jen v soudní síni. Od výborného začátku tak první série bohužel stagnuje a jako kdyby ty minuty nudy jaksi autoři scénáře přehnali a snaží se pak vše dohnat v posledním dílu, který je opět dějově výživný. Pozitivně naopak musím zhodnotit ponurou atmosféru Hell's kitchen, která mnohdy připomíná Nolanovo Gotham city.

plakát

Den před krizí (2011) 

Solidne dramaticky film z investicniho prostredi v kterem je bohuzel az moc citit ono levicove zamreni hollywoodske smetanky, kdy i nejhloupejsi divak musi pochopit, ze vrahove z Wall Streetu stoji za vsim zlem co lidstvo kdy potkalo. Pripominam napriklad asi dedet pripominek toho jak vysoci manazeri, kteri jsou vlastne vygumovani berou platy jak cele mensi mesto, coz nam musi bxt kazdych pet minut pripominano. 3 hvezdy hlavne za surove vyobrazeni konkurencniho prostredi, kde se nikdo s nicim moc nepare.

plakát

Divoké historky (2014) 

Jako milovnikovi cerneho humoru mi tato argentinska dvouhodinova jednohubka sedla skvele. Jedna se o pomerne nenarocny film s ponekud vyhrocenym dejem a fantastickou mozaikou postav. Kazda povidka ma jasnou pointu, ktera je bohuzel nekdy az prilis primocara a nedava prilis prostoru pro hlubsi zamysleni... Jednou z mala vyjimek je povidka o nezdarnem synkovi a jeho nocni projizdce. Presto si nemuzu pomoct a tento film si podle meho zaslouzi absolutni hodnoceni, protoze ve svem zanru nema prilis srovnatelnych konkurentu.

plakát

DobroDRUH (2015) (pořad) 

Zdejší hodnoceni je trochu prehnane, neni to zas takova hruza. Je jasny, ze Lelek s dobrodruhem nema nic spolecnyho. Je to proste obycejnej chlapik, ktery jen jede o kus dal nez do Chorvatska jako vetsina Cechu. Prave jeho osoba je asi nejvetsi slabinou cele docureality. Momenty jako vyhozeni kukurice, protoze by mohla byt nakaazena ebolou, plivani cinskych pochoutek primo pred trhovci i jeho putovani po dzungli v keckach mu proste sympatie nepridava. Na druhou stranu nam dokument ukaze i bezne soucasti cestovani dobrodruznejsim zpusobem nez s cestovkou, tedy zalezitosti jako smlouvani a hledani noclehu v neznamem meste, coz kdyz clovek nekdy zaziil na vlastni kuzi vidi hned veci jinou perspektivou. Snad druha serie bude bez Lelka...

plakát

Domov aneb Kam směřuje naše cesta (2009) 

Ekologicka propaganda se vsim vsudy. Vsechny informace podavane tendencne a emotivne bez moznosti, aby si divak mohl utvaret vlastni nazor na vec. Dve hvezdy zejmena za nadherne vizualni zpracovani, mozna kdyby si to clovek pustil se zeslabenym zvukem bylo by konecne hodnoceni vyssi. Tohle se bohuzel neda nazvat dokumentem mozna spis drahou reklamou na greenpeace. Bohuzel vsak lidstvu vladne pokrytectvi a tak si pan moralni ekolog odsuzujici nabubrelost nasi spolecnosti patrne ani neuvedomuje, ze jen pri tvorbe tohoto pseudodokumentu a vsech tech preletech pravdepodobne vyprodukoval vetsi ekologickou stopu nez zvladne vetsina lidi za cely zivot.

plakát

Duch doby - Stále kupředu (2011) 

Slibny zacatek dokumentu (biologie, genetika, psychologie) byl nahrazen ekonomickymi polopravdami a nebo uplnymi nesmysly zabalenymi do par pravdivych trzku a nejake te vulgarity, aby to cele pusobilo nalehave. Zaver: zbavme se zlych vrahu z Wallstreetu, zrusme penize...vsichni si budeme rovni a bude blaho na svete ( v kulatych sklenicich...jinak receno komunismus). Chapu, ze pro americke divaky bez jakehokoli ekonomickeho popr. historickeho vzdelani musi dokument vypadat jako objev svateho gralu. Ale minimalne v nasem kulturnim ramci s primou zkusenosti s komunismem na me proste tahle silena konspiracni propaganda nemuze fungovat. Jedna hvezda za ten vtipny postreh, kdy autori sami predem srazeli kritiku tim, ze jim budou lide rikat konspiratori nebo komunisti... To je pomerne dobra strategie, presto me nezmatli a presne za to je povazuji. :)

plakát

Elegantní vesmír (2003) (seriál) 

Celkem prijemny dokument, ktery uvadi sam auror besrselleru Elegantni vesmir: Brian Green. Dokument je urcen pro lidi se zajmem o fyziku bez hlubsich znalosti problematiky i proto jsou nekdy pouzita prirovnani az trochu primitivni. Presto tento dokument urcite stoji za pozornost a to na vzdory tomu, ze ve tretim dile uz slysite jen velkou cast opakovani prvnich dvou dilu. A take na vzdory urcite zastaralosti vzhledem k experimentum ve Svycarskem Cernu a jejich vysledkum.