Reklama

Reklama

Americký sniper

  • USA American Sniper (více)
Trailer 2
USA, 2014, 133 min

Odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle je vyslán do Iráku s jediným úkolem: chránit své bratry ve zbrani. Jeho neomylná přesnost zachrání na bojišti velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných husarských kouscích, vyslouží si přezdívku „Legenda". Avšak jeho pověst se donese až za nepřátelské linie a na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Navzdory nebezpečí i obětem ze strany jeho rodiny se Chris se zúčastní čtyř hrůzných misí v Iráku a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže". Ale po návratu domů Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (1 307)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Jako jó - ten film je dobrej. Určitě bych se přikláněl spíš na stranu BHD nebo Hurt Lockeru, než k Lone Survivor (což byla imho epesní sračka). Dosud dobrý. Střídání rodinné perspektivy s těmi vybranými chvílemi z Iráku mě bavilo, ze souboje s druhým sniperem se dalo vytřískat víc ale líbilo se mi, že se to drželo při zemi a stále tam bylo několik momentů, které bylo opravdu vyhrocené. Tohle si děda Clint pohlídal, ovšem problém mám až s tím koncem - zaprvé to vrhá možná až příliš dobré světlo na hlavního hrdinu, je to až příliš oslavné a nesedí mi to v porovnání se vším, co se odehrálo předtím a zadruhé - chtělo to tu poslední scénu, chtělo to na férovku, syrově ukázat, že to "zlo" je opravdu všude, ne jenom tam. Chápu, že se toho možná tvůrci báli ale ten film to potřeboval, alespoň z mého pohledu ano. Patriotické titulky na závěr to pak už definitivně zabily. Takže skvělé až do posledních dvou minut, které mi srazily dojem podobnou rychlostí jako vypálená kulka syrského olympionisty. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo viac akčný vojnový film než fungujúca dráma. Cooper sa snaží a Eastwood to dáva celkom s prehľadom, ale ten príbeh okrem predpokladaného vývoja ("chcel brániť vlasť, stal sa hrdinom a začalo mu z toho hrabať, ale vďaka rodine sa z toho dostal") nemá vlastne čo ponúknuť. Darmo, aj skutočný príbeh môže byť predvídateľné klišé bez emócií. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Eastwoodův přesný zásah, u kterého se asi bude obhajoba amerického způsobu uvažování zaměňovat za patos, vyniká především v tom, že i přes podstatnou část stopáže strávenou na bojišti, si dovede uchovat civilní atmosféru a Kyleův neobyčejný „skill“ dává k dobru spíše jen tak naokraj, protože v jádru hlavní hrdina zůstává tím ryzím americkým rednekem, který ve výtečném Cooperově obtloustlém podání texasky žvatlá o obraně vlasti, a přitom víte, že to myslí s bezelstnou upřímností; délka a hluchá bratrská linka je to jediné, co tomu lze vytknout, protože takhle chtěl vypadat i J. Edgar. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Svoboda amerických občanů se musí srdnatě hájit a to samozřejmě mimo území USA v zemích, kde ze země tryská ropa. Tak je správné, tak to má být a kdo s tím nesouhlasí, ten je terorista. Takže jsem terorista, no a co. A z Amerického snipera navíc stříká patriotismus tak obludný, že bych ho s chutí hodil do odpadu, jenže nemohu. Mne totiž bavily vynikající telefonáty s manželkou uprostřed bojové akce, také ostřelovací scény s Mustafou byly celkem slušné a za paradoxní konec bych si dovolil zatleskat samotnému životu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemně nezaujatý melancholický pohled na člověka, který sice nebyl žádný velký myslitel, ale myslel to dobře. Americký sniper Chrise Kyla neglorifikuje, spíše z něj dělá smutnou oběť kruté války i vlastní šlechetné potřeby pomáhat druhým. Upřímně přiznávám, že jsem se bál, aby se nejednalo o druhého Kazatele Kalašnikova, ze kterého mi onehdy bylo velmi nevolno, nicméně bál jsem se naštěstí zbytečně. Clint Eastwood dokázal většinu nebezpečných klišé, která číhala za rohem, za tím rohem také udržet a příběh natočil se svým obvyklým chladně nezaujatým naturalismem. Mrzí mě jedině, že film jel podle mnohokrát viděné šablony a že zpracováním není trochu výjimečnější. Konec jsem ale nečekal (protože jsem o skutečném osudu hlavního hrdiny nevěděl nic) a opravdu se mě dotkl. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (58)

  • Scény z Iráku byly natočeny Maroku. Clint Eastwood, který je obecně proslulý svým velmi efektivním stylem práce (což je jeden z mnoha důvodů, proč jej mají rádi herci i studia), se tentokrát snažil být ještě rychlejší, protože v oblasti měla brzy vypuknout extrémní vedra. (NIRO)
  • Chris Kyle bol veľkým fanúšikom filmov, seriálov a figúrok G.I. Joe. Aj preto sú na ne vo filme viaceré odkazy: napr. pomenovanie obrnených áut – Duke a Snake Eyes. (MikaelSVK)

Související novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

Zeleného sršně čeká drsný reboot

Zeleného sršně čeká drsný reboot

16.11.2016

Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli) se v roce 2011 poprvé a naposledy vrhnul na hollywoodský blockbuster. Jeho Green Hornet je celkem oblíbenou komedií, studio Sony ale doufalo v mnohem… (více)

Reklama

Reklama