Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní

Recenze (90)

plakát

Alenka v říši divů (2010) 

Největším nepřítelem Tima Burtona je Disney studio a příliš vysoký rozpočet. I tak se ale jedná o celkem zábavnou pohádku.

plakát

Americká krása (1999) 

Již samotný název ironicky napovídá, že se ve filmu bude odhalovat skutečná tvář tzv. amerického snu. Nic šokujícího však nepřináší a problémy maloměstského života jen povrchně naznačí a řeší je naprosto nereálným vyústěním. Možná mi je to jako Evropanovi cizí, ale způsob vedení hádek či řešení rodinných vztahů na mně působí jako vykonstruované divadelní skeče. Snad kromě hlavního hrdiny působí většina postav jako karikatura určitého typu osobnosti (neliberální militarista, dívka uzavřená proti všem, všehoschopný umělec a dealer atd.). I tak však film nabízí mnoho silných momentů či nezapomenutelných scén. Bohužel příliš typizované postavy a vykonstruovaný konec (hraje se na moment překvapení) sráží filmu vaz.

plakát

Antikrist (2009) odpad!

Intelektuální zážitek? Ano, ale bez inteligence. Nepovažuji za zábavu dívat se na film s plytkým příběhem, pseudofilozofickými odkazy, plným klišé (jakmile má jedna z hlavních postav co do činění s psychiatry či psychology - což filmaři často pletou - tak je jasné, že film bude vstupenkou do filmařského blázince) a v neposlední řadě se samoúčelným násilím, které mě nepobuřuje ani nezajímá.

plakát

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (1993) (seriál) 

Záleží na úhlu pohledu, protože ti kdo tuto druhou sérii viděli několik let po první, tak stačily dospět a krásné vzpomínky se jim s novými díly tloukly. Já sám jsem první sérii mohl vidět až při uvedení v televizi pro pokračování nových dílů, takže naštěstí u mě ke zklamání nedošlo. Sentimentalita dětství stmelila obě série dohromady. každopádně je to poslední dílo od Vorlíčka, které mělo snad nějaké kvality.

plakát

Automatic for the People (2010) (studentský film) 

Krátká anekdota roztáhnutá do celkem dlouhé stopáže. A typický problém české tragikomedie, v nichž většina humoru vychází právě z dramatických situací, které jsou křečovitě konstruovány tak, že svou trapností diváka rozesmívají. Herecké výkony jsou průměrné a hlavní hrdina lehce přehrává. Originálních nápadů je poskromnu, většinu času zaberou zbytečně dlouhé scény jako například ,,terapie." Mimochodem mi námět trochu připomněl pár let starou scénku od Zdeňka Izera http://www.youtube.com/watch?v=XAzJNpvrpzY

plakát

Bez tváře (2008) (TV film) odpad!

Kdo? S kým? Kdy? Kam? Komu? Za co? Proč? Děj průhledný jako to nejčistší sklo.

plakát

Bobule (2008) 

Filmový kritici a někteří ,,cinefilové" (tento strašný výraz jsem zde opravdu našel) úpí bolestí. Velkým nešvarem současného českého filmu je jeho kritika. Ať už ta oficiální či ta tvářící se nezávisle, tak se jejich styl příliš neliší. To co bylo kdysi docela povedeným filmovým záběrem je dnes automaticky hodnoceno jako umělohmotná reklama a všeobecně se poslední dobou měří přísnými měřítky a ideálem se stává film, na který přijde co nejmenší počet diváků. Z negativních recenzí se stávají recenze zaujaté a neobjektivní (opravdu nejsem členem výroby filmu ani PR, prezentuji pouze svůj názor). Zdá se mi, že v hodnocení filmu s uměleckými ambicemi a filmu s ambicemi komerčními není rozdíl. Já jsem jako divák přistoupil na pravidla hry daná žánrem mainstreamové komedie, nic víc jsem za filmem nehledal.

plakát

Byl jednou jeden polda II - Major Maisner opět zasahuje! (1997) 

Kdyby neexistoval první díl, tak by byl tento film z celé série nejlepší. Film Policejní Akademie (1984) zde už není násilně parodován, ale přece jenom je zápletka filmu trochu nepovedená. Doufám, že Jaroslav Soukup už do kina nevyskočí s dalším ESO-PESO. Slabší ***

plakát

Comeback (2008) (seriál) 

Tento počin má opravdu velký potenciál stát se opravdovým sitcomem, bohužel však doplácí, jako většina českých seriálů, na rozpočet a nevyváženost jednotlivých dílů a gagů. Osobně mě překvapil Ozzák, u kterého jsem nečekal takový ohlas (který jsem skutečně zpozoroval a nemyslím tím PR akce novy). Valná většina hodnotících přičítá špatnou kvalitu seriálu české mentalitě, která prý nedokáže konkurovat zahraničí. Myslím si, že my nemáme moc velké právo srovnávat naši tvorbu se zahraniční, protože na ni máme příliš subjektivní pohled (buď ji nekriticky zbožňujeme nebo se jí štítíme)

plakát

Country Club: První směna (2009) 

Oproti předchozím počinům značný propad. Po řemeslné stránce není co vytknout, ale to je tak všechno. Příběh tu sice je, ale jako komedie naprosto selhává.