Reklama

Reklama

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek

(seriál)
  • Slovensko Arabela sa vracia
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Česko, 1993, 12 h 8 min (Minutáž: 28 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Jiří Lábus, Miroslava Šafránková, Vladimír Dlouhý, Marián Labuda st., Jaroslava Kretschmerová, Ondřej Kepka, Petr Nárožný, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Arabela pokračuje dalšími šestadvaceti příběhy, jimiž autoři Miloš Macourek a Václav Vorlíček volně navázali na díly předchozí. Než se podařilo pokračování úspěšného seriálu napsat a natočit, uběhla řada let. Někteří herci z první série se už, bohužel, natáčení nedožili: Vladimír Menšík, Václav Lohniský, Petr Svojtka či Jiří Hrzán. Přesto se ale s většinou herců, které si diváci oblíbili, zase setkají. Se Stellou Zázvorkovou, Vlastimilem Brodským, Ivou Janžurovou, Janou Brejchovou, Vladimírem Dlouhým a přibudou k nim desítky představitelů nových rolí. Například Marian Labuda, Petr Nárožný a Pavel Zedníček. V titulní roli Arabely vystřídala slovenskou herečku Janu Nagyovou neméně půvabná Mirka Šafránková.

Od chvíle, kdy naposledy zazvonil kouzelný zvoneček, se udála spousta věcí. Arabela a Petr jsou spolu 10 let a marně čekají na dítě. Z Honzíka a Mařenky se stali vysokoškoláci, studují folkloristiku, tedy pohádky. Říše pohádek je vážně ohrožena, ze země obrů je pro své vegetariánství vyhnán obr Balibul a usadí se poblíž království, aby se naučil jíst lidi. Každý den žádá novou oběť. Bystrozraký uteče z vězení, aby se nestal jeho obětí a zmocní se kouzelného pláště. Letí do světa lidí. (Česká televize)

(více)

Recenze (286)

Shakaar 

všechny recenze uživatele

Řekněme že asi souhlas s většinou hodnotících. Neřekl bych, že zde byl problém že tu nebyla originální Arabela, vždyť i jí nakonec dabovala Libuše Šafránková, kterou původně Vorlíček chtěl. Ono těch postav jinak chybělo více. V prvé řadě Blekota jako František Filipovský, který který zde měl minoritní roli, dále pak Vladimír Menšík, který bohuže se pokračování nedočkal. Pojetí Petra a Arabely se naprosto změnilo, zatímco v prvním díle jednak patřili mezi ústřední postavy plných idealů a byly "poblázněni láskou", jistou naivitou, o 10 let později je tu snaha Vorlíčka posounout postavy trochu jinam, jako ty starostlivé rodiče, které dřou na své ratolesti v práci, hádky a sebeobviňování - ostatně asi každé dítě v nich vidělo svoje rodiče. Navíc je tu snaha o realičnost a ještě více vyděsit diváka, jako třeba u Fantomase, nebo třeba obra, který požíral lidi a kterému loterie znamenala další oběd/večeři nebo smrt Rumburaka samotného. Prostě tu byla snaha přiblížit Arabelu nejen pro ty nejmenší, ale i pro celou rodinu a je tu snaha o realnější pojetí. I počet dílů se zvýšilo. Jak u minulé serie by určitě pospělo ten díl více, zde to bylo ke škodě. Sice tu měli více prostoru, ale ubylo více funny/crazy momentů, zábavnost prostě utrpěla na úkor jakémusi dobrodružnému pojetí, kde zábava nemá místo. Zklamalo mě to a je možná škoda, že seriál přišel tak pozdě. Ono bylo i trochu vidět, že Vorlíček se nechal strhnout onou atmosférou 90. let, kdy vyšla všelijaká díla nevalné kvality ve jménu, že se může dělat co chce. Dokonce jsem si všimnul i menší narážky na komunismus, kde Honza Majer něco povídá o zatajení Arabely a jejího původu z kádrových důvodů. Osobně komunismus nemusím, ale dle mého si toto tvůrci mohl v pohádce odpustit, navíc to dle mého nemělo bůhví jak velký význam, takže důvod nechápu - asi si ale Vorlíček potřeboval ulevit. 2*. ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Tohle pokračování nemělo vůbec vzniknout. Je to velice slabý odvar původního seriálu. Bohužel to nezachraňuje ani herecké obsazení a navíc Janu Nagyovou vystřídala Miroslava Šafránková, kterou tvůrci dějově " odstavili " na vedlejší kolej. Pokud si dobře pamatuji, tak si Arabela ani Rumburak za celých 26 dílů ani neotočili prstenem. ()

Reklama

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Pokus pokračovat v něčem co člověku udělalo radost a přineslo slávu je vždy sázka do loterie. Tímto pokračováním tandem M a V v loterii zrovna nevyhráli. Už to nemá náboj a sílu. A najednou ty různé scény a příběhy člověku připadají takové amatérské a pitomé. Kdo ví proč to tak je. Tkví to asi v samotné skutečnoti, že když se něco dařilo a skočilo to, má se to asi nejméně dvě generace nechat spát. ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Původní Arabela pro mě v dětství byla jedna ze srdcových záležitostí. Pokračování mi nepřišlo zas tak špatné, i když jeho kvalita za původním seriálem rozhodně zaostává. V hereckém obsazení citelně chybí Menšík, který v předchozí řadě exceloval. Lábus už není tak dobrý jako v původním seriálu, rovněž mnoho dalších postav je odstrčeno na vedlejší kolej. Děj je ovšem celkem slušně vymyšlen, je zde řada zajímavých nápadů (například Fantomasův kufřík) a vzato souhrnem to stojí alespoň za jedno shlédnutí. ()

spacylemon 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu tady něco opakovat - prostě nejtrefnější postřehy napsali fík, Arccos a masik a já k tomu můžu jenom doplnit, že ale vůbec nechápu, jak je možné, že z vyloženě holčičí Mařenky vyrostla ňáká emancipovaná dřevochlapice a z neohroženého Honzíka takový ňouma...? ()

Galerie (88)

Zajímavosti (47)

  • Natáčeno na hradě Bouzov a v Praze. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natáčelo se na Máchově Jezeře v Doksech. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natáčeno na hradě Budyně nad Ohří a v Praze. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama