Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Horor

Recenze (202)

plakát

Adolf Eichmann (2007) 

Tento film seznámí diváky s osobou a se zvráceným smýšlením Adolfa Eichmanna a s jeho rolí během 2.svět. války. Nic víc, nic míň. Čekal jsem více, první třetina filmu mohla být o jeho vypátrání Mossadem a jeho nestandartním zadržení. Podobný film - Norimberský proces se mi líbil o něco více.

plakát

Agenti dementi (2003) 

jeden z nejdebilnějších filmů,který jsem viděl jen proto, neb jsem si před cca sedmi lety koupil do PC první DVD mechaniku a chtěl si vyzkoušet grabování z DVD. V půjčovně měli na tomto médiu jen toto dílo, ostatní tituly byly půjčené.Celý víkend jsem trávil hezké chvilky při nechtěném sledování jednotlivých scén, což bylo sebetrýzněním nejvyššího stupně. O několik let později režisér Javier Fesser natočil výborný film Camino, k čemuž musím poznamenat, že tak diametrálně rozdílné a ve všem se lišící filmy od jednoho tvůrce jsem za svůj život zatím neviděl.

plakát

...a jitra jsou zde tichá (2015) 

Také jsem viděl poprvé původní film "A zori zděs tichije..." z roku 1972 asi před půl rokem, takže mohu celkem dobře porovnat original a remake z letošního roku. Mně se o kapánek líbila původní verze, ta práce s černobílým a barevným filmem, které odlišovala minulost od přítomnosti,postavy byly prokreslenější, atmosféra ponurejší a depresivnější, na čemž měla i podíl cca o hodinu delší stopáž filmu. Nové zpracování má pro mladší diváky svižnější tempo, dvakrát ruské lepé bojovnice spatříte i nahé, je tu opatrně zobrazeno zatýkání občanů ruskou NKVD. Pokud si dobře pamatuji, byl lehce změněn závěr filmu, v původní verzi (ač kýčovité a mnohokrát v různých snímcích spatřené scéně) se mi zamlžil zrak dojetím, což se mi u nové verze nestalo... .

plakát

...a jitra jsou zde tichá (1972) 

Je velmi obtížné ocenit film z roku 1972, když jste ho viděli poprvé v roce 2015 a nehodnotíte jej z pozice nostalgického oparu dávno viděného. Bohužel, cca 43 let po uvedení filmu se změnilo všechno, režim, morálka, vztah k vlastenectví atd... Dnes již víme, za jakou cenu Rusové vyhráli, jak se jim žilo pod nadvládou Stalina a jakou cenu měl lidský život ruského vojáka, když za linií fronty postupovaly další rojnice příslušníků NKVD, kteří nemilosrdně popravovali všechny, kdo jen trochu zaváhali. V mládí jsem se na ruské válečné filmy také rád koukal, dnes však již ty heroizující opusy moc nemusím. Pravdou je, že tento film je celkem decentní a nedrásá tolik diváka ideologickým podtextem, jako většina ostatních.

plakát

Americký sniper (2014) 

Tři hvězdy dávám za infarktové a reálné bojové scény, jinak to to další variace na Hurt Locker, Království nebo Černýho jestřába. Eastwood nepřinesl žádný jiný úhel pohledu na válku v Iráku, nebo něco, co bych neviděl v předchozích vyjmenovaných filmech

plakát

Anděl milosrdenství (1993) 

Ponurý film a podobenství pitvající témata víry, odpuštění a lásky...I po 15 letech na mne film zapůsobil, i když trochu jinak, než tomu bylo při premiéře.

plakát

Apollo 18 (2011) 

Film se mi líbil svou temnou atmosférou a klaustrofobní stísněností prostor výsadkového modulu, kde se nedalo nikam ukrýt, trochu mi připomínal první díl Vetřelce. Znovu se potvrzuje, že méně je někdy více. V době 3D akcí je to příjemný oddech.

plakát

Argo (2012) 

Solidní retro atmosféra, pěkné prostřihy z dobových snímku, které byly výborně na začátku filmu prolnuty kreslenými obrazy. Příběh nás s manželkou naplno pohltil, vyhasly nám kamna, jak jsme celí nervozní nemohli odtrhnout oči od obrazovky, aby chom nepřišli ani o sekundu děje.. O celé předloze jsem si naschvál nic předem nenastudoval, o to víc jsem zoufale držel palce uprchlíkům a i agentovi CIA, aby se všichni z nebezpečné situace dostali v pořádku. Tak vygradované napětí jsem při sledování filmu již léta nezažil.

plakát

Archiv (2009) (TV film) 

Solidní a mrazivý příběh ani ne tak o vyrovnání se s předlistopadovou minulostí, ale o důležitosti smyslu odpuštění v našich životech. Dávám za 5.

plakát

Árijský pár (2004) 

Ač tento film nepatří mezi "velké" a komplexně popisující utrpení Židů během 2 světové války, jedná se jen o jeden příběh na pozadí skutečných událostí, kdy si neobyčejně bohatí Židé mohli koupit svoji svobodu za veškerý svůj majetek, přesto se jedná o celkem napínavou podívanou s několika zvraty v ději. Film dokáže zaujmout a i trochu osvětlit události té doby, což není zase tak málo.