Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (13)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Vím, že dvojku hodnotím přísně. Villeneuve si to nezaslouží. Obrazově je to super, hudba a nálada také. Ovšem natočit Dunu bez toho, že by se dostatečně vysvětlil význam koření, natočit Dunu bez jakékoli zmínky o Gildě a navigátorech a natočit tak slabý konec, kde Paul vypadá opravdu jen jako vůdce vzbouřenců, to je smutné! A co ten nesmysl s těmi atomovkami? Kterými zničí koření?!!! Proč takový hloupý odklon od předlohy, která byla právě v tomto tak silná?! Chybí mi ten Paul, který byl ve finále mocný, který přesně věděl, co říci, aby všichni v hrůze uznali, že je má zcela ve své moci, protože má moc nad kořením, nad Gildou i Bene Gesseritem. Chybí mi Stilgar, který byl pragmatický a velký vůdce. Stilgar, který v Paula věřil, ale nebyl takový fanatik. A chybí mi i Chani. Milující a podporující žena, která chápe, že Paul nemá jinou cestu.  A ne tady ta věčně nesouhlasící a naštvaná Chani. Nezávislá a sebevědomá žena přeci nemusí být nesouhlasící, nepodporující a odtržená!  Prostě, toto je Duna z nějakého jiného Universa. Je opravdu krásná, filmařsky dokonalá, ale ... není to Herbertova a ani moje Duna.

plakát

Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (2023) 

Nuda, zlo a trapno. Nudné postavy, trapné dialogy. Tedy spíše výkřiky v holých větách. Snad nikdy jsem neviděl film, kde by opravdu každá scéna byla tak zlá. Doufám, že pokud bude ještě někdy Snyder režírovat film, tak jen za své peníze. Třeba se pak alespoň trochu zamyslí a projeví více tvůrčí snahy.

plakát

Muž taiči (2013) 

Tento film je pocta starým karate bijákům, které jsme hltali z VHS se šíleným překladem. Zdejší nízká hodnocení neberte vážně, pokud máte rádi věci s Bruce Leem, mladým Chuckem Norrisem nebo Van Dammem. Prostě hodně drsných soubojů s různými technikami, vnitřní vývoj hlavního hrdiny, Keanu jako fajn záporák. Slušná režie a svižnější, moderní střih. Prostě bezva karate film bez nároku na cokoli jiného.

plakát

Přání smrti (2018) 

Musím říci, že to je slabý odvar původního filmu s Bronsonem. Především v emocionální rovině. Je to taková jednohubka, která se může hodit, když ležíte nemocní a nemáte co dělat. A ani nevadí, že Willisovi emoce moc nejdou a tudíž vás nedokáže přesvědčit o své bolesti nebo odhodlanosti. Původní film byl mnohem temější a hlouběji ukázal bezmoc policie a nezvladatelnou kriminalitu. Bronson přišel o všechno (na rozdíl od Willise) a byl pravým osamělým mstitelem. Drsný a nesmlouvavý. A hlavně, z filmu na vás intenzivně útočil morální rozpor, zda zabíjení vrahů a násilníků je omluvitelné či ne. Z této nové verze nic takového nedostanete.

plakát

Sunshine (2007) 

Ano, vizuálně to je mírný nadprůměr, i když i to je uděláno nudně. Hlavní problém filmu je ale v tom, že vše, co se ve filmu děje, se děje jen kvůli nelogičnostem. A ty jsou tak velké a nesmyslné, že dělají film spíše trapný.

plakát

Nevědomí (2013) 

Film stál opravdu dost peněz. Dalo se očekávat, že bude mít dobrou výpravu a vizuál. Dokonce jsem se skoro vůbec nenudil a film si docela užíval. Co mi ale vadilo, byly nelogičnosti (které někdy rád prominu), ale v tomto filmu byly opravdu vážné, včetně celého závěru filmu, který by se (dle mého názoru) nemohl v takto nastaveném světě vůbec odehrát. V některých názorech se objevuje chvála minimalismu. S tím mohu souhlasit. To bylo velké pozitivum tohoto filmu. Ovšem předpokládám, že minimalismus v logice děje a především příběhu, záměrem nebyl. Po skončení filmu jsem se cítil okraden a smutný, že velký potenciál byl tak promrhán. A přitom stačilo opravdu málo – jen pár scén, kterým by tvůrci věnovali trošku více pozornosti a promysleli je trošku hlouběji. Jindy bych film ohodnotil čtyřmi hvězdičkami, ale kvůli tomu zklamání dám jen dvě.

plakát

Sedmý hřích (2001) 

Jsem rád, že mohu s valnou většinou akademiků zde recenzujících nesouhlasit. Miluji tento film. Je o lásce a odevzdání, je to romantika a zároveň Shakespearovské drama. Čistý a úžasný Vargas propadne kouzlu krásné Julie (Bonie) zářivé a něžné. A ona svede boj se svou temnou minulostí, aby se osvobodila. Oba pro sebe obětují vše, co mají. Tomu říkám láska! Nepochopení zdejších recenzentů zřejmě vychází z jejich nudných a předvídatelných životů. Z nedostatků lásky, svobody a volnosti. PS: je třeba srovnat hladinu hodnocení. Moje nejoblíbenější filmy jsou tedy Klub rváčů (sorry, jsem jen chlap), Gattaca, Srdcová sedma, série Pána prstenů či Obvykí podezřelí. PS2: Mám rád herce, kteří umí hrát obličejem. Emoce, nápady, rozhodnutí. Ale Angelina je prostě krásná, tak jí toho dost odpustím ... :-)

plakát

Underworld: Probuzení (2012) 

Že ten film měl dvojnásobný rozpočet? To byla chyba! Je to málo na pořádné triky a moc na to, aby to tvůrci vymysleli kreativně bez triků. Prvních deset minut vypadá jako počítačová hra! Animace tak viditelně nedokonalá, mě fakt iritovala. A jak už bylo řečeno - dialogy opravdu slabé a film tak nějak k ničemu. Jen trocha akce a pár hezkých záběrů na Kate mi přinutily dát dvě hvězdy místo jedné.

plakát

Železná lady (2011) 

MT byla tvrdá žena, silná osobnost. Nebála se jít pevně za svým přesvědčením i přes problémy, které to s sebou neslo. Velmi si jí vážím a těšil jsem se, že po filmu ji budu až obdivovat. Těšil jsem se na příběh o síle a odhodlání. Bohužel pojetí režisérky to nedovolilo. Dočkal jsem se kaleidoskopu obrazů, které skončily dříve než by mohly připomínat i jen třeba náznak příběhu. Největší prostor byl dán MT jako staré, již mírně mimo realitu žijící. To považuji za úplně nejhoší části filmu, ne kvůli výkonu Meryl Streep (ta díky tomu, že měla v této části tak velký prostor, měla možnost ukázat skvělé herectví a Jim Broadbent byl dokonce úžasný), ale kvůli tomu, že to nebyla sociologická sonda do života lidí s alzheimerem, ani do života starých lidí, byl to film o životě MT! Proč byla polovina o jejím stáří?!! Kdyby se více času věnovalo jejímu vzestupu ve straně a jejímu působení v čísle 10, kdyby byly více ukázány zlomové okamžiky a důvody a podklady k určitým rozhodnutím, a kdyby především byl film více příběhem než filmovým týdeníkem, tak by mohl být docela fajn. Možná jsem to pořádně nezdůraznil, ale to jak Meryl nastudovala mluvu, gesta a postoje MT to je opravdu prvotřídní práce. Přesto filmu nemůžu dát lepší hodnocení.

plakát

Tlumočnice (2005) 

Ten film je to kočkopes. Polak sděluje závažné pravdy v kabátu hollywoodského velkofilmu, a to nefunguje. Kdyby podobný film udělal jakýkoli schopný nezávislý režisér, stál by desetinu rozpočtu, ztratil by hollywoodský lesk a díky tomu by se stal mnohem lepší. Takže přes veškerou Polakovu profesionalitu to je neúspěch. Herecké výkony Penna a Kidman jsou slušné, ale ne oslnivé. Ostatní postavy jsou jen do počtu, takže ani žádná pochváleníhodná vedlejší role. Rozloučím se parafrází na citát tajných služeb: Promítání skončilo – zapomeňte!