Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Romantický

Recenze (19)

plakát

Shake Hands with the Devil (2007) 

Evropané se mezi sebou zabíjeli po staletí a semena nenávisti zaseli postřednictvím někdejší belgické kolonie i ve Rwandě. Byli, jsou a budou mezi námi lidé, pro které je jejich historie, náboženství, rasa, kultura a další aspekty natolik zásadní, že jakýkoliv odlišný a cizí prvek pro ně bude něčím jako infekce, kterou je potřeba do základu vymítit. OSN si vznikem po 2.světové válce stanovila za cíl nedopustit ve světě opakování válečných hrůz a kontrolu nad dodržováním míru a stability ve světě. Tento film názorně ukazuje, jak jsou v praxi tyto v jádru ušlechtilé myšlenky uskutečňovány v praxi tzv. mírovými misemi. Do postižených krizových oblastí hrozících přerůst v regulerní válku, genocidu či etnické čistky se vyšlou pod záštitou OSN mírové sbory, které však s velmi omezenými pravomocemi a nedostatečně vyzbrojenými mezinárodními jednotkami nedokáží v těchto lokalitách mír zajistit, ani udržet. S velmi omezeným mandátem se tato demonstrace síly zcela a opakovaně míjí s účinkem. Zdráhali se to nazvat genocidou, aby nemuseli zasahovat zazní ve filmu . Ne ti vyslaní vojáci, nýbrž ti kteří je do těchto ohnisek nepokojů vyslali, to oni se stávají spoluviníky těchto genocid a válek a špatným svědomím našeho technicky vyspělého světa. Představitelé světových mocností byli předem informováni, k čemu se ve Rwandě schyluje, přesto ponechali tamní obyvatelstvo bez ochrany napospas krutému rozsekání mačetami - muže, ženy, děti. Možná se pletu, ale nebyla ministryní zahraničí USA v té době jistá česká rodačka ? Je rozdíl něco vědět a sledovat v televizi a vidět to a zažít na vlastní oči. Já po shlédnutí filmu budu dál v životě fungovat, ale tisíce vojáků mírových jednotek zanechaným napospas nečinnému přihlížení nepředstavitelných zvěrstev a krutostí takové štestí nemá. Jak nepředstavitelnou bezmoc, frustraci a traumata musejí tito vojáci zažívat na těchto misích a po zbytek svého života. Právě o tom vypovídá tento film. Romeo Dallaire vzal na svá bedra zodpovědnost za selhání své i našeho civilizovaného světa. Podařilo se mu zachránit tisíce lidských životů, bohužel jako ve většině případů byla to jeho osobní angažovanost ( neuposlechnutí rozkazu ) a hrdinství, které zachránilo těmto lidem životy a nikoliv organizace, která má toto v popisu práce. Jeví se nemožné udržovat mír nenásilnými prostředky někde, kde strůjci konfliktu nemají nejmenší zájem být mírumilovní. Kdy toto konečně pochopí mírotvůrci v OSN a kdy začne mít lidský život větší hodnotu než sobecké zájmy některých zemí a jejích politiků a byznismenů... Bývá tu často zmiňován Hotel Rwanda, kde má postava generálporučíka Dellaira vedlejší roli a tento film tak vhodně doplňuje rwandskou genocidu o další rovinu pohledu.

plakát

Severní blata (2006) 

Indridasonovy detektivky jsem zkoušel číst, Severní blata to zrovna nebyly a tak jsem byl zvědav, co že za mistrovský kousek mi uniklo. Nic. Z mírného nezájmu mě dokázaly vytrhnout pouze divberoucí záběry přírody, ale to je žel na napínavou krimi málo.

plakát

Horalové (1980) 

Měl jsem tu možnost vidět snímek společně o 5 let starším filmem I Will Fight No More Forever a bylo to neporovnatelné. Mountain Men prohrál na celé čáře. Vzhledem ke zdejšímu hodnocení jsem byl ve velkém očekávání a dostal standartně hloupoučký hollywoodský western 90-tých let s tradičně tupými a neschopnými indiány a jinak celkem charismatickým hlavním indiánským záporákem. Plavu proti proudu, ale takové hodnocení by měly dostávat opravdové fláky, např. Jeremiah Johnson, nebo výše zmíněný I Will Fight...

plakát

Darfur (2009) 

Civilizovaný svět se ”nevmněšoval” do genocidy v Darfuru, režisér Uwe Boll natočil o tamní otřesné situlaci alespoň film. Je smutné, že v 21 století pomáháme kde čemu od záchrany Willyho až po nenažrané banky, ale trpícím lidem pomoc nechceme. Jasně problémy s kamerou, ale komu by se v takové situlaci netřásly ruce ?

plakát

Poslední vládce větru (2010) 

Tento film pro mne osobně splňuje všechny atributy rodinné dobrodružné fantasy. Ačkoliv mě předchozí režisérovy filmy také nepřesvědčily, v tomto případě vidím jen snahu mnohých si kopnout do Shyamalana. Stačí se jen podívat na hodnocení Shinobi, Goemona a dalších podobných kousků, které se mi mimochodem také líbily.

plakát

Saltová (2010) 

Možná jsem jednu hvězdu udělil navíc, než jsem měl původně v úmyslu, ale po shlédnutí zdejšího hodnocení na tento film jsem se rozhodl Evelin Salt nepokrytě nadržovat. Noyce tentokrát ve svém filmu přihodil více akčních scén, než u něho bývá zvykem, mimochodem výborně a přehledně ( ! ) natočených a filmu to výrazně prospělo. Blbiny tohoto typu dělím na dva druhy . Vyloženě nudné a vyloženě zábavné. Tento film je pro mne jasně druhým příkladem.

plakát

Expendables: Postradatelní (2010) 

Tento rok je plný filmových A-Teamů postradatelných parchantů a univerzálních vojáků. Stalloneovci si odnášejí suverénně nejvyšší hodnocení. Ano všechno to pomrkávání na diváka a vzájemné špičkování akčních ikon minulých i součastných je milé. Na druhou stranu akční koktejl namíchaný vesměs z ingrediencí zlatých akčních 80- tek již dnes žádné velké divadlo neudělá. Raději než Expendables 2 bych uvítal nového Ramba, jako režisér se Stallone docela osvědčil, ale se scénářem by si možná tentokrát měl nechat pomoci od někoho povolanějšího.

plakát

Pod vlivem lásky (2008) 

Teprve na konci filmového marathonu jsem si připomněl a uvědomil fakt, který inzerovali tvůrci na začátku - film je natočen podle skutečné události. BRAVO.

plakát

Dívka, která kopla do vosího hnízda (2009) 

Stejně jako u dílu druhého jsem i u trojky na rozpacích. Myslím že 2. a 3. díl tak jak jsou napsané se pro zfilmování moc nehodí. Výsledná podoba, tak jak si s ní poradili tvůrci filmu má pro diváka stejný efekt, jako kdyby četl každou desátou stránku knižní předlohy.

plakát

Poldové (2010) 

Mám rád Willise i Smitha, ale tohle jsem vydržel 15 minut. Tolik trapných klišé na úvod mě dokonale odradilo.