Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Dokumentární

Recenze (133)

plakát

Alenka v říši divů (2010) 

Kdo jiný by měl zfilmovat Alenku, vrchol barevné absurdity, než Tim Burton? Pořád se nemůžu rozhodnout, jestli mám radši jeho temné depresivní snímky jako Sweeneyho Todda nebo Mrtvou Nevěstu (jo, i když všichni blahořečí, jak byl ten film vtipný, mně je po zhlédnutí vždycky do pláče), nebo vizuálně oslepující díla, mezi které patří Karlík anebo Alenka. Alenky jsem se tudíž trochu bála, jako dítě jsem ji nerada četla, protože jsem si ten svět vždycky představovala takhle barevně a hrozně mě to znervózňovalo. Burtonův snímek moje obavy naplnil, ale přetvořil je do úžasu. I když jsem si od první chvíle připadala jako na LSD tripu (nebo spíš sjetá houbičkama, které tam byly všude?), postupně se mi to začínalo líbit. Všechny ty absurdní postavy, zpitvořené dvojčata v kalhotách, královna s velkou hlavou (pff, i když mám Helenu Bonham Carter fakt ráda a většinou postavy, které ztvární,patří k mým nejoblíbenějším, tuhle ženskou jsem si opravdu neoblíbila; pryč s krvavou babou!!), potrhlí králíci, punk-rock vegan pacifistka, jak bílou královnu trefně nazvala Anne Hathaway, byla k sežrání s těmi jejími rozevlátými gesty. Alenka jako dospívající skoroAlenka byla dost zvláštním a nečekaným okořeněním. Vypadala trochu jako zombie, ale místo těch rozličných šatů jí měly hned na začátku navlíct to brnění, ve kterém se mi moc líbila. Kočku Šklíbu chci okamžitě jako svého mazlíčka! A samozřejmě Kloboučník - Johnny Depp nezklame nikdy; ten jeho tanec na konci mě rozsekal. Kdybych byla Alenkou, vykašlala bych se na nějakou cestu do Číny, zůstala bych v Wonderlandu, vzala bych si Kloboučníka a celé dny s ním hledala odpověď na otázku, proč je havran jako psací stůl. Rozepisuju se jak magor, shrnu to - Alenka je řemeslně perfektně zmáknutý film, báječná výprava, skvělé masky a kostýmy, kouzelná hudba Dannyho Elfmana (co taky čekat, že), excelující herci. Říše divů podle Burtona je šílené, duhové místo, kde nic nedává smysl, a zároveň to do sebe nějak podivně zapadá. Je jasné, že kdekomu tahle všechno-jen-ne-pastelová země nesedne, ale z Alenky, což je, přiznejme si, pohádka pro děti založená na jejich schopnosti ponořit se do snového světa, se žádné hluboké dílo vytvořit nedá. Proto Alenka do puntíku splnila má očekávání - je to fantastický výlet do podivuhodné říše, během kterého skvěle zapomenete na realitu - a buď se nebudete moci dočkat, až se do ní vrátíte, nebo se budete chtít válet mezi modrými hříbky navěky.

plakát

Alma (2010) (TV film) 

Příjemný film s dobrým tématem a roztomilým psem (psy?) v hlavní roli. Tereza Nvotová se mi v roli Marie líbila moc...

plakát

Amélie z Montmartru (2001) 

Tenhle film mě okouzlil. I když jsem z první asi půlhodiny byla lehce zmatená, postupně se mě zmocňovalo nadšení. Příběh je až směšně jednoduchý, ale natočený precizně - kamera, jasné barvy, prostředí, kouzelná Audrey Tautou, chvílemi se směju nadšením, z některých scén se mi chce dojetím brečet; všechny postavy jsem si zamilovala, každou scénu mám ráda - většinou se držím nohama při zemi, ten snový svět, který se ve filmu opěvuje, mě tak dostal, že mám chuť začít dělat něco tak šíleného jako třeba sbírat smích nebo tak... :) Podívanou dokresluje božská hudba mága Yanna Tiersena (Comptine d'Un Autre Été se stala jednou z mých nejoblíbenějších skladeb vůbec) a... a konec. Nemám co dodat. To se musí vidět :).

plakát

Andaluský pes (1929) 

Fascinující a pro mě velice inspirující dílo, vždy mi nabídne něco nového. A navíc je k němu perfektně vybraná hudba.

plakát

Ano, šéfe! (2009) (pořad) 

Pohlreich je chlap na svém místě, i když je mnohdy přesmíru sprostý a arogantní, na druhou stranu jeho hlášky stojí za to, a co teprve když začne vařit. Jen je mi někdy hodně nevolno z toho, co vidím v těch kuchyních...

plakát

„Babičky dobíjejte přesně!“ (1983) 

Nechápu, proč to má tak nízké hodnocení; no tak, lidi, mladá lááááska, to je ráj :)) Každopádně je to dost zajímavý a zároveň úchylný námět a stejně tak zpracování. Když jsem ho viděla poprvé jako ještě dost malé děvče, zanechal ve mně ne zrovna příjemné dojmy, a ty nemizí ani po letech. Ale teď už oceňuju řemeslnou stránku věci a herecké výkony; babičky opravdu působí dost roboticky, ať už chůzí, pohyby nebo stereotypními hláškami. Film taky hezky kritizuje přehnanou důvěru lidstva v techniku, i když s odstupem času a s přihlédnutím k době, ve které to bylo natočené, ta snaha vyznívá trochu marně, ale pořád tam je :) Jediná věc, která mi na filmu trochu vadí, je fakt, že děti manželů Loudových, Bertík s Alenkou, jsou oba zrzaví, zatímco na jejich rodičích není po pihách ani měděných vlasech ani stopy. Žeby adopce? To vám, páni režiséři, trochu nevyšlo... :/ :D Jinak ale bez přehánění 4* ;).

plakát

Balada pro banditu (1978) 

Donutila mám docela ráda, ale v tommhle snímku mi opravdu hodně neseděl. Bittová mi připadala tak nemastná, neslaná. První polovina filmu mi připomínala spíš frašku (asi ze mě nikdy nebude fanoušek muzikálů), u druhé už jsem vinou únavy téměř usla, ale myslím, že si ji pouštět znova nebudu. Pro mě velice průměrný počin, který stačí vidět jednou - a když ho nezhlédnete, taky se nic nestane. Co se mi na filmu líbilo snad nejvíc, byl mladý Bolek Polívka, který byl fakt sekáč, než začal chlastat jak duha (nebo spíš než se to na něm začalo náležitě projevovat).

plakát

Candy (2006) 

Heath předvedl fakt obdivuhodný výkon a hodně sugestivně na mě taky samozřejmě působilo to, že z podobného důvodu, o kterém se točí celý film, už není mezi živými.. Abbie a Geoffrey si též počínali tak, že jejich výkonům není vůbec co vytknout. Cesta z "nebe" - mlhavého drogového opojení a opájení láskou, přes "zemi" - tvrdý dopad na dno odvykání a uvědomění si nevyhnutelnosti reality, až k "peklu", které je logickým vyústěním drogové závislosti... 5* už dávám jen za ten konec, který jsem nečekala a působil na mě i přes nádech určitého happyendu hodně drásavě. A taky za hudbu (Tim Buckley věděl, o čem zpívá) a za Candyinu básničku... film, který opravdu stojí za to vidět.

plakát

Code Geass: Hangjaku no Lelouch - Nunnally in Wonderland (2012) 

Hodně nudná OVA. Téma Alenky v říši divů je už tak dost ohrané, tak proč ho ještě strkat do OVY? Aby tohle téma i přes svou profláklost zaujalo, mělo by být zpracováno zajímavě a neotřele, ale tahle OVA fakt za zhlédnutí nestojí. Animace nudná, spíš než o plynulou animaci se jedná o pohyblivé obrázky, které párkrát do animace přejdou... ani moc vtipné mi to nepřišlo. Některé fanoušky to možná potěší, ale já doporučuji neplýtvat časem a ke zhlédnutí si vybrat radši sérii filmů Code Geass: Boukoku no Akito ;)

plakát

Constantine (2005) 

Asi se na ten film budu muset podívat ještě jednou. Některé scény mi přišly trochu přehnané, ale film má takovou dost atypickou (v dobrém slovasmyslu) atmosféru, líbil se mi výběr hudby a John Constantine je prostě řízek :), co má charisma a skvělé hlášky.