Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Drama
  • Akční

Poslední recenze (617)

plakát

Blue Lock (2022) (seriál) 

Blue Lock je příšerná hovadina a jedno z těch děl, u kterých naprosto chápu důvody jak pro 5*, tak pro odpad. Kdo by podobně jako já očekával, že to bude skutečně o fotbalu (tedy něco podobného jako nedávno skončivší Ao aši), ten by se šeredně zmýlil. Blue Lock je totiž v podstatě mix dvou vražedných ingrediencí: tou první je parodie na fotbal samotný, kdy na rozdíl od již zmíněného Ao aši je vidět, že Blue Lock psal někdo, kdo o fotbalu ví leda tak to, že existují nějaký Pelé, Neymar nebo Cristiano Ronaldo a honí se za kulatým nesmyslem. Pokud by měly hlavní postavy existovat v reálu a předvádět ty stejné superschopnosti jako v anime, mohli by se všichni výše uvedení zahrabat hanbou. Druhou ingrediencí je pak parodie na samotný žánr šónen anime. Řeknu-li, že to připomíná JoJa hrající fotbal, věřte, že nebudu daleko od pravdy. Smrtící kadence přehnaně dramatických scén, vražedných pohledů, vizuálních hrátek a über cool projevů od vylízaných postav, u nichž vůbec nezáleží na tom, jestli je jim 16 nebo 80 (protože vylízáno mají všechny stejně), má za následek to, že jen nevěřícně kroutíte hlavou a zároveň se od plic smějete, jak moc tahle show baví. Brát ji vážně, tak končím už po pár dílech a sázím odpad, ale pokud to berete jako zdařilou parodii na sport a sportovní anime (podobně jako třeba Free!), je to rázem na slabších 3*.

plakát

Blue Giant (2023) 

Bylo milé si připomenout Sakamiči no Apollon skrze další podařené dílo s notnou dávkou jazzu a skvělými postavami. Zajímalo mě, jak se tvůrci popasují s výzvou převést na (animované) plátno mangu o hudbě, jejíž kouzlo spočívá mimo jiné v tom, jak i ve své „němé“ podobě dokázala zdařile přiblížit atmosféru z jazzových vystoupení. A díky bezuzdné hravosti animátorů musím říct, že to naštěstí dopadlo na výbornou! Pocity z divoké jazzové hry se snaží vyjádřit nezvyklými nálety kamery či jejími úhly, nečekanými sakuga momenty, hraní si s barvami a výtvarnými styly a… je to zkrátka vřelé, hravé, milé, s minimem postav (všichni jsou sympaťáci), jdoucí přímo na věc a i onen zvrat, který by v jiných anime působil jako to nejprovařenější klišé, je tu podán tak, že nebudete mít problém mu uvěřit. Čtyři hvězdy jasné a blyštivé jako Daiův saxofon. (Viděno v Shinjuku Wald 9, Tokio, 2/2023.)

plakát

Spy x Family (2022) (seriál) 

Jak by řekl Arnoštek: je to fajn fajnový. A tím bych v podstatě mohl shrnout celé Spy x Family. Anime o jednom bláznivém nápadu, na kterém je postaven humor po celých pětadvacet dílů. Anime, ve kterém mě děj v podstatě nezajímal a kde jsem se jen bavil nad interakcemi hlavních postav. Zkrátka anime, které si pustíte na konci dne, nemusíte u něj zapojit jedinou mozkovou buňku a po kterém se vám bude dobře spát. Je tam řada zcela zbytečných dílů (především ten na hradě), někdy je absurdita hnána až zbytečně za hranu, ale jak už jsem psal – děj a logika tu hraje nepodstatnou roli, tady můžete dočista vypnout mozek. Lepší 3*.

Poslední hodnocení (2 273)

What the Fact? (2023) (pořad)

01.01.2024

Kluci z Prahy (2020) (pořad)

17.08.2023

Blue Lock (2022) (seriál)

27.03.2023

Blue Giant (2023)

26.02.2023

Spy x Family (2022) (seriál)

03.01.2023

Chainsaw Man (2022) (seriál)

02.01.2023

Suzume (2022)

22.11.2022

Kotaro je sám (2022) (seriál)

24.10.2022

Dance Dance Danseur (2022) (seriál)

20.10.2022

Reklama

Poslední deníček (7)

Suzume no todžimari

Po třech letech na stejném místě a na filmu od stejného režiséra.

Suzume no todžimari