Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenze (897)

plakát

Napoleon (2023) 

Dát tři hvězdičky filmu, který má takové herce, neskutečnou výpravu a jistou režii mi přijde až hřích. Ale nemohu jinak, protože jako film to nefunguje. Hlavní problém je, že si Ridley prostě ukousl až příliš velké sousto, kdy zmapovat celý život napěchovaný událostmi je prakticky nemožné (toto neměl být kino-film, ale spíše televizní minisérie). Chvíli se film věnuje vztahu Napoleona a Josephine, pak se chvíli někde bojuje. Problém je, že obojí je děláno napůl, protože prostě není čas. Za celý film jsem vlastně nepochopil a neprocítil, co byl Napoleon zač (např. tolik kritizovaný Alexander Veliký Olivera Stona v tomto odvedl mnohem lepší práci) a jen obtížně jsem chápal jaký vztah byl mezi ním a Josephine. Ve vztahu chyběla dynamika a vývoj napříč lety - vše je jen lehne naznačené. Politika a kontext bitev je na tom ještě mnohem hůře. Neznat trochu historické souvislosti, vůbec bych netušil, co se na plátně děje. Politika je jen rychle naznačena, abychom se dostali k bitvě. Nepomáhá ani to, že v ději jsou obrovské časové a prostorové skoky. To je cítit i na konci: Waterloo - loď - St. Helena - smrt (zde zase mnohem lépe funguje konec filmu 1492 Dobytí ráje, který má v sobě neuvěřitelné emoce). Po technické stránce bych vytknul akorát hodně nevýraznou hudbu a absolutní rezignaci na to pokusit si Phoenixe alespoň trochu omladit v počátcích jeho kariéry (herec se blíží padesátce a za mě na dnešní dobu působí navíc starším dojmem). Celkově je tedy hodně co kritizovat. Na druhou stranu musím pochválit technickou stránku bitev, která je neskutečná. Ridley Scott má prostě problém s příběhy (natočí komplikovaný film, aby z něj pak dvě třetiny skončilo ve střižně), ale režii akčních scén a historických filmů má v malíku jako málokdo. Mrzí mě, že to neskončilo lépe, protože do tohoto se vložilo ohromné množství kvalitní práce. Pořád doufám, že má Ridley v rukávu ještě jeden po všech stránkách velký film - tenhle to být mohl, ale bohužel není.

plakát

Zabiják (2023) 

Hlavní problém pro mě byl, že motivace hlavní postavy mi neseděla k jeho charakteru. Jinak nadprůměrně natočený a zahraný průměrný film.

plakát

Creed III (2023) 

Je asi divné napsat, že se jedná o dobrý film, ze kterého jsem zklamaný, ale opravdu to tak je, protože cítím, že to mohlo být mnohem lepší. Prvním problémem je, že se autoři často neřídí zásadou "Show, donť tell.". Kdyby místo naprosto zbytečného zápasu Adonise na začátku byl zápas jeho svěřence Felixe, kde by ukázali jak je dobrý, byla by prohra s Damiánem mnohem silnější moment. Kdyby místo reportéra upozorňujícího na to, že Damian nějakou dobu rýpe do Adonise, to ukázali v několika scénách včetně toho, jak to Adonise láme do zápasu, opět by to mělo silnější dopad. Druhým problémem je nevyvážený přístup k postavě Damiana, kdy v první půlce je dobře budován, v druhé půlce z něj padouch a celý film se tak stává černobílým. Damian je vlastně dost tragická postava (18 let za to, co se stalo, je fakt směšné) a ač ve finální scéně s Adonisem je to zase pěkně vidět, ve druhé části filmu se toto jinak naprosto vytrácí. Když budu trochu hnidopich, tak tréninková montáž - možná i díky méně chytlavé hudbě než je v této sérii zvykem - a taktéž finálový souboj mi přišly trochu slabší ve srovnání s předchůdci. Co se pak týče ostatních postav, tak za mě mohl dostat více prostoru mladý Drago - minimálně v tréninku. Postava Rockyho mě tu jako člověku, který na sérii Rocky vyrostl chyběla, ale film stojí na svým vlastních nohou a z hlediska příběhu není špatné, že se již Adonis posouvá dál sám.

plakát

John Wick: Kapitola 4 (2023) 

Typickým problémem snad všech sérií je, že se tvůrci snaží každý díl dávat víc a víc, až je toho nakonec moc. Koukat tři hodiny na jednu akci za druhou bez jakéhokoliv vývoje postav je fakt moc. Akce byly pomalejší a méně nápadité a na druhé straně i za hranou toho, čemu jsem jako divák ochoten věřit. Díl od dílu přibývají takové pády a zranění, že už John Wick přestává působit jako normální člověk. Donnie Yen byla výborná postava, ale (WTF) co ta jeho slepota? To pro mě byl takový nesmysl, že jsem si musel vsugerovat, že tu slepotu jen "hraje". Jako divák jsem ochoten ještě jakžtakž zkousnout, že John Wick se dokáže probíjet skrze desítky trénovaných zabijáků, ale odmítám věřit, že to samé zvládne stejně a možná ještě lépe slepý člověk. Na druhou stranu je to stále nádherně nasvícené, neuvěřitelně skvěle volené barvy, příběh se odehrává v krásných lokalitách, režie je parádní, a herci i kaskadéři stále odvádí skvělou práci. Stále je to hodně dobrý akčňák, který je už však horší než jeho předchůdci. Upřímně, směr kterým se tato série začíná vydávat se mi fakt moc nelíbí.

plakát

Elvis (2022) 

Nikdo tu nic špatně neudělal, ale mě ten životní příběh vůbec ničím nezaujal.

plakát

The Last of Us - Season 1 (2023) (série) 

Seriál je to dobrý, ale upřímně – po tom všem „hajpu“ – jsem byl poněkud zklamán a taky překvapen. Zklamán proto, že to zase tak skvělé nebylo. Překvapen proto, že tolik promovaná houba byla v seriálu spíše jen kulisou. A taky ten Rambo-konec mi moc nesedl.

plakát

Black Adam (2022) odpad!

Tak tohle bylo něco strašného. Celý film byla neskutečná sračka, neskutečně strašně režírovaná - a ty hnusné barvy, ve kterých to bylo natočené, co byla fakt příšernost. Tak špatný film z "áčkové" produkce se jen tak nevidí.

plakát

Menu (2022) 

Jako ten konec byl už trochu přestřelený a taky jsem čekal o něco silnější motivaci hlavního záporáka. Na druhé straně je to nápaditě natočené a Anyu Taylor-Joy mám fakt jako herečku rád. 70 %.

plakát

Wednesday (2022) (seriál) 

Upřímně, je to spíše tak 70 %. První půlka mě přišla lepší a asi bych byl raději, kdyby se příběh točil kolem začleňování Wednesday do kolektivu ostatních studentů. Bohužel druhá půlka působí jako trochu více cool "To je vražda, napsala". Finále je mizerně sestříhané a kazí je ještě mizernější efekty, ale jinak je to jakžtakž ok. Nakonec bych měl pár poznámek ke castingu. Jenna Ortega stejně jako Emma Myers (která by mimochodem mohla vyhrát soutěž o nejkrásnější úsměv na světě) jsou skvělé. Ostatní herci taky dobří. Jsem zklamán jen u dvou postav a těmi jsou Fester a Goméz. Fred Armisen u mě neměl šanci, protože výkon Christophera Lloyda ve devadesátkové verzi je pro mě prostě legendární a naprosto geniální, takže tam se nedalo konkurovat. Více mě vadil Luis Guzmán, který se podle mě na tu roli prostě nehodil. Gomeze si prostě jako vyžraného a ošklivého chlapa, kterého by patrně zabilo i vyjití menšího schoditě, nepředstavuji. Mám rád Gomeze jako toho cool chlapíka s velkou dávkou šarmu, který prostě Guzmán nemá.