Reklama

Reklama

Wednesday

(seriál)
  • USA Wednesday
Trailer 1

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Chytrá, sarkastická a tak trochu bezcitná? Wednesday Addamsová vyšetřuje sérii vražd a tu a tam se na Akademii Nevermore s někým spřátelí. Udělá si ale i pár nepřátel. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (603)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Na třetí pokus se to Timu Burtonovi podařilo. Už od 80. let se totiž motal kolem několika zpracování Addamsovy rodiny. Jenže dvojici populárních snímků z počátku 90. let nakonec režíroval Barry Sonnenfeld a o animák, který se po průtazích dostal do kin v roce 2019, se postarali Greg Tiernan a Conrad Vernon. Makabrózní poetika Addamsovy rodiny se přitom k Burtonově stylu a poetice nadmíru hodí, takže fanoušci a fanynky tvorby čtyřiašedesátiletého rodáka z Kalifornie mohou jásat, že je dlouho vyhlížené spojení tématu a tvůrce konečně na světě. Přesněji řečeno, jásat mohou hlavně ti, kteří právě vstupují do období pubescence. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Už dvanásť rokov dúfam, že budem môcť napísať “Najlepší Burton od Ospalej diery”, ale i tento raz je to iba najlepší Burton od Alenky. Starý Burton už sa nevráti. Budú sa vracať jeho postavy (už sa vracajú), v rôznych variáciách, ale zároveň sa budú vracať aj jeho príbehy (už sa vracajú, skoro dve dekády). Všetky tie zhruba tri príbehy, ktoré dokola opakuje. Väčšina podarenosti (nechcem napísať kvalít) Wednesday je vlastne v tom, že sa jedná o seriál. Má skvelé postavy, super vybraných hercov, detsko-hororovú atmosféru. Keby to bol film, opäť by sa v nich Burton stratil, ale pri osemhodinovej stopáži sa strácať môže, má totiž dosť času na odpútanie pozornosti od faktu, že scenár opäť slúži len ako nevyhnutné zlo na rozhýbanie jeho figúrok. Najlepšie to vidno na odfláknutom, resp. nasilu na príbeh našróbovanom prepájaní s minulosťou, dokonalej predvídateľnosti postavy Christiny Ricci a hlavne na nepodarenej piatej epizóde, kde proste zobrali stokrát ohratú storku, poskladali ju do tisíckrát videných scén, a čakali, že s Burtonovými postavami a trademarkami si to divák nevšimne. Koľkokrát vôbec to už použil on sám? S Wednesday mu to vyšlo, pretože tie postavy sú vďačné a herci sympatickí. Jemne sa prikláňam k hlasom, ktoré Burtona obviňujú z vykrádania Rowlingovej, ale úprimne? Moc mi to  nevadí. Rowlingová vo filme už roky len  dojí vlastnú značku a Harry Potter tu zatiaľ chýba. Najlepšie na tom celom ale je, že Ortega prerazila. Jej Wednesday je skrátka cool a spolu s Emmou Myers hrajúcou Enid - jej nadšeno-vyšinutým protipólom, tvoria rozhodne najviac cute seriálovú dvojku tohoto roku. 70% ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 80%. Vlastne príjemne prekvapenie. Rodinu Addamsovcov celkom poznám, videl som animáky aj filmy, ale prečo tento seriál mal byť iba o Wednesday som nepochopil. No o to viac som bol prekvapený keď som videl ako dobre to funguje. Veľkým plusom je podiel Tima Burtona, pre ktorého je tento príbeh ako stvorený. Škoda, že nerežíroval všetky diely. Od Burtona sa hudobný skladateľ Danny Elfman asi nikdy neodtrhne a tak aj hudobný motív sa podaril a dal spomenúť na Burtovky s deväťdesiatok. No najväčší ťahák filmu je jednoznačne Jena Ortega ako Wednesday, ktorá si celý seriál vystačí s jedným kamenným výrazom. Dialógy majú šťavu a detektívny príbeh vás zaujme až do konca. Spokojnosť, teším sa na ďalšiu sériu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Wednesday je zde puberťačka, takže ať už chce nebo nechce, musí nutně řešit potíže s dospíváním a vztahy. Na rozdíl od filmů s Ricci série není vtipná, zato se zabývá strašidelně-detektivní zápletkou. Postava Wednesdey není temná z podstaty, ale její odmítavý postoj k světu a návodům, jak by ho měla správně prožívat, je pro ni obranou a štítem. Vadil mi Gomez, kterého tady hrál velmi nepohledný herec – naštěstí jen v pár sekvencích. Morticia Catherine Zeta-Jones byla nevýrazná. Namaskovanou Christinu Ricci jsem nepoznala. A scéna tance na večírku se fakt povedla. A pomocná ruka je super. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Úžasné časy Veľkých rýb a Nožnicovorukých Edwardov sú nenávratne preč, nebudeme si klamať. Zostáva nám už asi iba s láskou spomínať na ikonické príbehy, ktoré s ľahkosťou chytili za srdce. Srdcom Wednesday sa zas stala jej hlavná predstaviteľka - 20 ročná Jenna Ortega, obrovský herecký talent s dokonalým kukučom. Práve vďaka nej je čerstvý netflixový ošiaľ pozerateľný a jemne sa vymykajúci z ich klasickej teen škatuľky. Skutočne si neviem vybaviť inú herečku, ktorej by táto rola sadla viac a nebyť Jenny, je dosť možné, že by som to s Wednesday rýchlo zabalila. Charakter sarkastickej copane stvárňuje precízne. Je chladná, morbídna, ale aj vtipná a súčasne nebezpečne kúzelná. Snáď najpamätnejší je jej svojský tanec na večierku, pri ktorom údajne išlo o Jennynu čistú improvizáciu. Ďalšou veľmi príjemnou (neúplnou) postavou je Vec. Inak nezaujímavú scénku povyšuje práve jej prítomnosť o level vyššie a baví omnoho viac ako jej plnohodnotní kolegovia. To však ani tak nie je ich chyba. Nájde sa tu viac dobrých hercov, akurát prakticky nemajú čo hrať. Celkový scenár je slabučký, ale okolo Veci vzniklo niekoľko pekných nápadov. Často ide iba o hravé drobnôstky (prilepenie o žuvačku na chodníku a pod.), ale efektné a potešujúce. Za ďalší plus seriálu považujem kostýmy, hudbu a celkový timing, pretože na sychravý november je 8-dielna mysteriózno-hororová séria viac než stvorená. Horšie je to už s niektorými efektami, ktoré pôsobia dosť lacno a najmä s dejom, ktorý je často odfláknutý či príliš prekombinovaný (finále ani radšej nekomentujem). Wednesday je vo výsledku značne nevyváženým dielom, ktoré je miestami tvorené akoby pre 15-ročné publikum, čo dosť zamrzí. Porovnávanie s klasikou je asi celkom zbytočné a čím viac sa o to budete snažiť, tým menej si minisériu užijete. S mojimi nízkymi očakávaniami, no nadpriemerným talentom Jenny, sa mi to nakoniec podarilo. Toto žieňa budem pozorne sledovať, myslím, že v rukáve má pripravené ešte ďalšie esá. ()

Galerie (425)

Zajímavosti (60)

  • Keď riaditeľka Weemsová vysadí Wednesday na terapii, na budove terapeuta je nápis Millar & Gough Realty. Alfred Millar a Miles Gough sú tvorcovia seriálu. Spodný údaj na tabuli je "N. Testa", čo je odkaz na spolupracujúcu producentku Natalie Testa. (molcan2)
  • Jenna Ortega predviedla divoký tanečný set na singel "Goo Goo Muck" od skupiny The Cramps z roku 1981, pričom bojovala s COVIDom. (molcan2)
  • Weems navrhne Wednesday, aby na violončele zahrala povznášajúcu skladbu od Fleetwood Mac, na čo Wednesday odpovie: "Pokiaľ mi sľúbiš, že ma potom obesíš ako čarodejnicu." Tým odkazuje na divadelné vystúpenia a osobu Stevie Nicks a najmä na jej pieseň "Rhiannon", ktorá je často uvádzaná ako "pieseň o starej waleskej čarodejnici". (molcan2)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Vřískot opouští i Jenna Ortega

Vřískot opouští i Jenna Ortega

22.11.2023

Ne, nevidíte dvojmo. Obsazení sedmého Vřískotu skutečně odpadává rychleji, než kdyby herečky likvidoval samotný zabiják Ghostface. Pouhých několik hodin po zprávách, že populární hororovou sérii po… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama