Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Horor
  • Dobrodružný

Recenze (17)

plakát

Ghoul (2015) 

Ve všech ohledech naprosto průměrnej found footage horror, kterejch se za rok natočí cca 100, z toho 50 lepších a 50 horších než Ghoul. Chatka uprostřed Ukrajinskejch lesů má dost hutnou atmosféru a ústřední "zlo" má taky dost děsivej potenciál. Na druhou stranu je tu opravdu vysoká koncentrace lacinejch lekaček, který dost často přicházej z čistý vody bez jakýkoliv napínavý přípravy, což působí dost trapně. Náznak nějakýho intenzivnějšího děsu pro mě přišel až při závěrečný naháněčce v lesích/tunelech. Neskutečně mě pak srali hlavní hrdinové. Přestože v danou chvíli všichni víme, kam musí jít nebo co po nich duch chce, se buď neustále hádají a překřikují nebo se válí po zemi neschopný cokoliv podniknout. Jinak kupodivu film nepůsobil jako směšná česká napodobenina zahraničního vzoru, ale jako jeho naprosto standartní zástupce, se slušnejma hercema, zvukama a pár gore momentama. Pro mě rozhodně sympatičtější než 237. romantická komedie Marie Poledňákové.

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

Tak poslední část Hobita pro měrozporuplný dojem z celé trilogie nezachránila. Bohužel Hobit není Pán Prstenů a i knižní předlohy jsou od sebe svým pojetím dost daleko. To se pro mě potvrdilo i ve filmech, které se snaží navazovat na lotrovskou trilogii a zároveň dostát hravé a poetické náladě předlohy. Proč se ty filmy snaží předkládat epické momenty a vážné situace, když o deset minut později Bombur v sudu válcuje skřety, Legolas vybíhá padající schodiště a trpaslíci padají z 20 metrových výšek aniž by se poranili. Samozřejmě jsem se bavil královsky u všech tří filmů, ale jako fanoušek předlohy si bohužel začínám uvědomovat, že natočit 500 milionový třídílný americký akční blockbuster z téhle útlé milé dětské knihy z šedesátých let byla prostě píčovina už na začátku. O tom že Tolkien v hrobě z téhle adaptace bude ještě 573839 let rotovat jak Bombur v sudu ani nemluvě.

plakát

Železná srdce (2014) 

Atmosférickej, drsnej válečnej film s dobře obsazenejma hercema, kterej ale podle mě doplácí na to, že nemá úplně jasno, čím chce vlastně být. Hodinu a půl se tváří skoro jako dost realistický psychologický drama o hrůzách války a v závěrečný akci se přepne do režimu klasickýho hollywoodskýho spektáklu, kdy pět chlápků vystřílí cca 97 nacistů a pronáší heroický monology.

plakát

Hunger Games: Síla vzdoru 1. část (2014) 

Filmařsky to zas taková sračka není, najde se i nějaká silná scéna, ale to rozdělení na dva filmy tady fakt strašně bije do očí. V hobitovi aspoň natáhnutou stopáž vyplnili zběsilou pouťovou akcí, Hunger Games je ale docela slušná filmová půlhodinka naředěná na dvouhodinovej blivajz.

plakát

Annabelle (2014) 

První dvě třetiny fakt průměrnej čajíček na úrovni paranormal activity, kde se víceméně nic neděje. Od pasáže ve sklepě, kdy se na scéně objeví i nějaký to fyzický zlo, to pro mě začalo bejt konečně trochu intenzivnější. Jinak celkem zajímavá kamera a zneklidňující hudba ve stylu Conjouringu.

plakát

Úsvit planety opic (2014) 

O chlup slabší než první díl, ale pořád první liga v rámci letních blockbusterů. Přestože zápletkou naprosto odlišné od Zrození, ve spoustě věcí je to dost podobné. Opět celkem civilně pojatý velkofilm, který se neopájí přepálenými akčními scénami a sází především na příběh. Stejně jako v jedničce tu velkolepé akční finále působí spíš jako ospravedlnění pro to, aby mohli být "opice" označeny za velkofilm. Oceňuju, že akční scény už nebyly tak naivní jako v případě prvního dílu.

plakát

Penny Dreadful (2014) (seriál) 

Po 1. sérii :Dost rozporuplný, silný v jednotlivostech a detailech, ale jako celek mi to přišlo dost rozháraný, rozvláčný a bez nějakýho uspokojivýho vyústění. Přestože jsem zkouknul celou první sérii, mám spíš pocit, že jsem viděl teprve pilot k něčemu, co může bejt ještě dost zajímavý.

plakát

Transformers: Zánik (2014) 

Guilty pleasure. Jinak je to opět neskutečně nesourodá hovadina zabalená do toho nejblyštivějšího celofánu.

plakát

300: Vzestup říše (2014) 

Ve finále lepší než jsem čekal a to hlavně kvůli tomu, že Vzestup říše je spíš takovou nadstavbou na povedenej původní film. Připadá mi, že se drží dost zkrátka a používá vlastně stejný motivy a z části i postavy z jedničky, dokonce i nejdůležitější zvrat pokračování spočívá v události z původního 300. Umírněný je i, co se týče bizarních kreatůr a postav (viz. například faun, kat, nesmrtelní nebo obr v jedničce) a ve finále tedy nemá šanci dělat svému předchůdci ostudu nebo ho nějak výrazně poškodit. Nenadchne ale ani neurazí.

plakát

Chraň nás od zlého (2014) 

Když už to není prakticky vůbec strašidelný, tak kdyby to aspoň dávalo dohromady nějakej smysl nebo naopak. Věci se tu dějí jenom proto, aby se děly a dohromady to dává hrozně nesourodou a neuspořádanou mozaiku, která ve finále neposkytne ucelenej obrázek. Smysl některejch dějovejch odboček mi zůstane asi navždy skrytej.