Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Osvícení

Osvícení (1980)

Když jsem snímek před dvěma lety náhodou viděl při studiu, nevěřil jsem vlastním očím. Díky mamince a jejímu VHS, popř. nyní již DVD přehrávači jsem si vždycky myslel, že mi neušel snad žádný snímek s Jackem Nicholsonem v hlavní roli, i přesto jsem byl opět překvapen ze zálohy :) A film mě vyvádí z míry do nynějška. Opět perfektní výkon Jacka Nicholsona v hlavní roli, jejíž archetyp byste u něj hledali již téměř na denním filmovém pořádku. Strhující scény, snad jen nepříliš vyvedený a snad příliš " americký " závěr. I přesto 5 hvězdiček - film rozhodně patří na přední příčky světové kinematografie!

Pianista

Pianista (2002)

Naprosto unikátní skloubení trýznivé válečné a židovské historie s neutuchajícím optimismem člověka jako lidské bytosti a naděje na přežití za jakékoli situace. Roman Polanski se opět předvedl v tom nejlepším světle a nabízí divákům jedinečný zážitek - Pianista je totiž film, u kterého člověk prožije vše, co se u dobrého fimu prožít má - napětí a obavy o hlavní aktéry, radost z optimisticky laděných scén, ale i smutek a zděšení z naprosto realisticky vykreslených scén z tohoto pohnutého období. Bez rozmýšlení - 100%.

Requiem za sen

Requiem za sen (2000)

Ano, jak jsme každodenně masírování a následně vysávání massmédii, televizí, rádiem, čímkoli. Včetně ostatních lidí, jejich vlivem, přesvědčivostí a chováním. Jak blízko jsme každý těm sr ... , kterými je život hlavních aktérů prošpikován až až. Requiem za sen je až příliš krutě pravdiý snímek, u kterého se nejednomu divákovi místy až doslova zastaví srdce. Ne z krutých, psychadelických a doslova nervy drásajících scénách. Spíše z pravdivosti toho všeho a ubohosti nás všech. Film mi byl neustále doporučován a stále jsme slyšel jen a jen chválu - co se kvality, ne obsahu samotného týče :-) Takže jsem se do toho jednoho nedávného večera pustil také a ... musím říci, že závěr na panáka sice nebyl, usínalo se po něm ale opravdu velmi, velmi špatně. Snímek dokáže divákovi vnuknout spoustu myšlenek a témat k zamyšlení a rozhodně ho nenechá ani minutu během i po filmu v klidu. A tak to má být - pěkně od kůži. Ve filmu doslova :-)

Jaro, léto, podzim, zima... a jaro

Jaro, léto, podzim, zima... a jaro (2003)

Nemohu jinak, než 99% :-) A kam že se podělo to jedno procento? Jak se říká, nic není dokonalé, avšak tomuto snímku k tomu - alespoň u mne - chyběla, no, vlastně spíše přebývala jedna věc - český dabing, ve kterém jsem film sledoval. Místy naprosto časově nesedící, nevyvážený. Nad originál nikdy není, čísti titulky umíme snad všichni :-) Film jako takový je - upřímně řečeno - tím nejupřímnějším obrazem, odrazem a životodárným skloubením panenské přírody, minimalistického života, klidu, lásky, pohody i na těch nejodlehlejších, avšak paradoxně životem nejnabitějších částech světa a zároveň ukázkou nezměrného lidského optimismu, smyslu bytí na tomto světě, ale i mnoha temných stránek našeho světa a nás všech. Všechna tato skloubení dělají z "Jaro, léto, podzim, zima ... a jaro" pravděpodobně nejpoetičtější a nejvíce zamyšleníhodný snímek posledních měsíců a rozhodně patří k TOP nejen Korejské, ale i světové kinematografie.

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Ano, přiznávám se, kaji se, film jsem shlédl teprve nyní, i když jsem o jeho kvalitách slyšel již dlouhá léta předtím. To jsem ale ještě býval malý prďola a pevně věřím tomu, co mi tehdy říkala, a teď jen potvrzovala maminka, velká kritička a znalkyně filmového světa - nepochopil bych to. Opravdu, nepochopil. Tento film není pro každého, každému se nemusí zalíbit a každého nemusí nadchnout, každý by se měl ale nad vzkazem, který z něj vyvstává a vůbec na jeho celým příběhem, jednotlivými postavami - každá totiž hraje svou důležitou roli - zamyslet. Tento film je něčím "vyšším", nejen kvalitami a potenciálem, ale obecně - už jen tím, že vůbec je. O výkonu Jacka Nicholsona jako hlavního protagonisty a "našeho" Miloše Formana jako režiséra prostě a jednoduše nemůže být jakýchkoliv pochyb ... Bravo ... a ... jdu předělat top sbírku filmů :-)