Reklama

Reklama

Předlohou k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byl režiséru Miloši Formanovi román Kena Keseyho, který ho psal při působení v „nemocnici pro veterány“. Snímek se stal největším mezinárodním úspěchem ve Formanově kariéře. V roce 1976 získal Oscara ve všech hlavních kategoriích – za nejlepší film, režii, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a scénář. Majitelem filmových a divadelních práv byl 13 let Kirk Douglas, který je postoupil svému synu Michaelovi a tím z něho udělal úspěšného producenta... Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou… Brilantní románová satira Kena Keseyho, mísící v sobě komiku i tragiku, přerůstá v neobyčejně působivém filmovém zpracování v silný protest proti neomezené moci a omezování každého člověka. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 877)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tohle dílko mi dlouho dobu unikalo až před několika týdny jsem tento skvost konečně sehnal.. A musím říct, že jsem zprvu nečekal žádný zázrak, ale to jak se Miloši Formanovi povedlo vytvořit tak dokonalé prostředí umocněné ďábelskou Luise Fletcher (naprosto zasloužený Oscar) a úchvatným výkonem mého oblíbence Jacka Nicholsona, mi vskutku vyrazilo dech. Ještě mě velmi zaujal výkon Dannyho DeVita, který je zde opravdu roztomilý a doslova k sežrání :). Jen ten závěr mě hodně překvapil, protože jsem čekal něco dojemného, ale že až takhle. Prostě další klasika, která z prostředí psychiatrické léčebny jen těžko bude hledat přemožitele....... ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Wooooooooooow, tohle slovo popisuje celý film :) Tohle jsem viděl poprvé šest let zpátky. Tu dobu jsem jej měl rád. Učili jsme se o schizofrenii, a přitom se dívali na tento film. Hned jak jsem přišel ze školy, řekl jsem matce, že jsme se dívali na skvělý film - Let přes ptačí hnízdo. Pěkný název, že? Matka mi pověděla, že děda film vlastní na VHS. Byl jsem nadšen. Vynikající herecké výkony byly vším, o čem jsem ve spojitosti s filmem mluvil. Vždyť někteří aktéři byli opravdu mentálně zaostalí. Nedovedu si představit, jak by film dopadl, kdyby zde místo Nicholsona hrál James Caan, Marlon Brando či Gene Hackman, jak se původně plánovalo. Nicholson byl až čtvrtý v pořadí. Konec mě opravdu dostal, tak silný moment jsem ještě v žádném jiném filmu předtím neviděl. Na film by jste se měli všichni podívat. Je to legenda, nebudete zklamáni. PS: Scéna s rybařením se odehrávala v Depoe Bay, nejmenším přístavu na světě. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

S tématem jsem hodně bojovala. Je to jeden z dalších filmů, kde vnímám jasné poselství, ale zřejmě není adresované tak docela pro mě. Nedokázala jsem se ztotožnit s nikým ze zúčastněných, s hlavním hrdinou už vůbec ne. Toto ryze americké téma pro mou osobnu postarádalo, co by ho převyšovalo. Uznávaný film, který mě neoslovil. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší Forman, nejlepší Nicholson a mnou jedno z nejvíce uznávaných děl vůbec. Pokud bych měl objektivně říct jeden film, který by si zasloužil nejvyšší hodnocení od všech, řekl bych právě Přelet. Herci se předhánějí, kdo hraje lépe - a ať se podíváte na Randalla, vrchní sestru nebo kteréhokoli blázna, jsou všichni až neuvěřitelně uvěřitelní. Pro mě byl nejlepší Indián, i kvůli konci, kde mi spadla čelist a hodně dlouho tam zůstala. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Společně s Amadeusem Formanův životní výkon. Nicholson stejně jako Louise Fletcher v roli hlavní sestry předvádějí úžasné výkony, které jsou doplněny, jak je u Formana zvykem, výbornými herci ve vedlejších rolích. Tento film nemohl natočit obyčejný Čechoslovák, Američan ani nikdo jiný. Tohle je brilantně odvedená práce, která z diamantu pokrytého špínou a nedostatky udělala zářivý a skvostný kousek do sbírky každého milovníka filmů. Nadčasová podívaná, která má své místo v historii navždy rezervované. ()

Galerie (168)

Zajímavosti (149)

  • V původním románu není uvedeno křestní jméno sestry Ratched (Louise Fletcher), ve filmu jí však dvakrát osloví jako Mildred. (GreatestFan)
  • Will Sampson, který ztvárnil roli Chiefa Bromdena, byl původně malíř a řada jeho obrazů je vystavena v mnoha muzeích po celé Americe. (Kubaazz)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Reklama

Reklama