Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (181)

plakát

96 hodin (2008) 

Filmu není snad co vytknout. Hodně podle mě přispěla evropská produkce, díky níž získává snímek svou atmosféru a syrovost. Jediné co mě extrémně štvalo bylo obsazení dcery. Místo toho aby působila jako 17ti leté trdlo, vypadá spíš jako retardovaná skoro třicátnice, která se snaží být roztomilá, ale zoufale jí to nejde. Naštěstí je ve filmu minimum času.

plakát

Mezi vlky (2011) 

Naprosto skvěle fungující film, nad kterým se ale nesmí moc přemýšlet. Přesné dávkování akčních scén, postupné poznávání hlavních hrdinů, neustálé napětí... úžasné dobrodružné drama. Je škoda, že občas se hrdinové chovají nelogicky a z vlků se stávají takřka démonická stvoření... filmu to nevadí, naopak to pomáhá celkové atmosféře, ale pokud nad tím člověk víc uvažuje, tak to snímek může v očích diváka nespravedlivě srážet dolů.

plakát

Láska nebeská (2003) 

Na lásce nebeské je hezké, že se nepodbízí, není prvoplánově dojemná, smutná nebo romantická. To co mě většinou u romantických komedií bije do hlavy zda vůbec není, nedrží se obvyklých zajetých scénářů a pokud ano, tak ale s jedinečnou lehkostí a vtipem. Láska nebeská je lidská, civilní, přirozená a v tom tkví její krása. Není asi potřeba dodávat, že díky skvělému obsazení funguje tak dobře.

plakát

Mary a Max (2009) 

Nádherné ztělesnění tragikomiky, světabolu a deprese. Všepodrhující vizuální stránka plná drobných detailů. Velmi silný osudový příběh napříč životními osudy dvou outsiderů, vyprávěný se znervzňující lehkostí, bez samoúčelného zlehčování, plný životních pravd i bláznivostí. Absence snahy útočit na dětského diváka vzniká prostor pro líčení osudů bez líbivého přebalu, bez přetvářky a s nevtírajícím se humorem.

plakát

Králova řeč (2010) 

Po všech řemeslných stránkách super film o podivuhodném přátelstvý dvou mužů. To, že je film uklidňujícím způsobem komorní, nevtíravý mi přišlo jedině fajn, ale nejvíc mě zaujal po stránce historických reálií. Poměrně hezky totiž ukazuje, jakým způsobem se vychovávají panovníci (obecně výchova v královských rodinách), jak vypadá jejich běžný život a to, že přirozené chování, city, vztah v rodině je zcela deformován šlechtickou konvencí.

plakát

Černá labuť (2010) 

Rozhodně se nejedná o psychologické drama. Rozhodně to není tolik o baletu, jak jsem se obával. Je to klasický "horor", kde jde o atmosféru, dobré herce a neustálý pocit napětí, protože je asi něco špatně. Myslím, že se to dá srovna se Shiningem, ale méně "duchařiny" a více "reálného psycha". Já jsem se příjemně "bavil", ale to bylo způsobeno právě i tím, že jsem věděl do čeho jdu.

plakát

Malá Miss Sunshine (2006) 

Podobný příběh se "může stát" jedině v Americe. Amerika z filmu dýchá na každém kroku, v názorech, chování, postojích, hodnotách. Tento film je velice dobrý; skvělí herci; dobře natočeno a obecně se nejedná o žádnou hloupost, ba naopak. Ale sledování vzorců chování, které mi nemůžou být úlně vlastní, působí trochu scizujícně. Je to škoda, ale je to pochopitelné. Vzhledem k tomu, že se nejdená o hloupočkou ztřeštěnou komedii, u které podobné věci nevadí, tak jsem prostě nedokázal hrdinům dokonale porozumět. Jedinou "objektivní" výtku mám k občasným logickým kiksům, které srážejí řemeslný um zbytku filmu.

plakát

Živí mrtví (2010) (seriál) 

Seriál s podobným námětem jsem si vždycky přál. Resp. toto se velmi blíží tomu, co jsem si vždycky přál na televizní obrazovce vidět. Tématu přežívání mezi zombíky nevadí seriálová rozvleklost a naopak je ku prospěchu, mnohdy mezilidsky hutné, komorní atmoféře. Oceňuji absenci humoru, resp. záměrné nevyvolávání humorných či úchylně vtipných scén (jak je to u mnohých zombie filmů běžné). Komiksové předlohy se tvůrci drží jen volně.

plakát

Byl jsem mladistvým intelektuálem (1999) 

Je hezké vidět, že když se chce, tak se i u nás dá dělat kvalitní humor. Je škoda, že jej není více. Klidně bych si na dané téma dovedl představit i více dílů. Co mě štvalo, byla otravná "hudba" a vysoko posazené kalhoty Soňy Tomečkové. Trochu zklamala role Fuky, protože jsem čekal víc. Ale i přesto považuji snímek, za ten nejlepší český 17 minutový film, co kdy vznikl.

plakát

Grindhouse: Planeta Teror (2007) 

Ať o tomhle filmu budete říkat cokoliv, tak budete jedním okem pomrkávat, protože to nebude tak úplně pravda. A to je strašně fajn. Je to přesně to, co to má být ve vší své zvláštnosti, zvrácenosti a originální neoriginalitě. P.S.: Z čistě osobního souhkromého pohledu mě při prvním shlédnutí trochu mrzela absence klasických zombies, dnes už se na dívám jinak.