Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pavel je typický konzumně žijící teenager, sleduje béčkové akční filmy, poslouchá Michala Davida a zbožňuje McDonalds. Jeho život se změní, když při cestě do videopůjčovny vyruší seanci tajemných intelektuálů. Nastává hororová scéna, kdy intelektuálové útočí na hlavního hrdinu. Ten se sice ubrání, ale je pokousán hlavním představitelem těchto mystických stvoření. I když se zdá být Pavel v pořádku, začíná se nenápadně měnit. Z ničeho nic si klade dosud nezodpovězené otázky lidské existence, zajímá se o Hegela, Kanta nebo Nietzscheho… A jeho „symptomy“ se stále zhoršují. Jeho dívka Eva se ho však snaží zachránit…

Tento snímek je krátkometrážní komedií, která paroduje hororové nízkorozpočtové filmy. Místo tradičních hororových monster zde nastupují intelektuálové, zuřiví, fanatičtí, zákeřní a tolik vzdálení běžnému člověku závislém na standardizovaném produktu masové kultury. (janespie)

(více)

Recenze (271)

smatana.sk 

všechny recenze uživatele

Základný nápad filmu silne pripomína poviedku Woodyho Allena "Děvka z menzy", ale to je skôr silná stránka tohto dielka. Akurát namiesto upírov je tam pornobiznis: "Za stovku by vám děvce půjčilo desky s nahrávkami Bartóka, navečeřelo by se s vámi a pak byste ji mohli sledovat, jak prožívá nával úzkosti. Za sto padesát jste mohli v rádiu poslouchat stanici náročného posluchače na velmi krátkých vlnách ve společnosti dvojčat. A za tři stovky bylo kompletní menu: Hubená židovská bruneta by předstírala, že vás sbalí v Muzeu moderního umění, dá vám přečíst svoji dizertační práci, ve snobském podniku vás zatáhne do vášnivé hádky o Freudově názoru na ženy a pak spáchá sebevraždu podle vašeho vlastního vkusu - pro některé mužské je to dokonalý večer." ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

I já jsem se jistý kousek postpubertálního života snažil tvářit jako intelektuál, ale až nyní jsem zjistil, jak nebezpečný jsem svému okolí mohl být. Nyní již skoro nekoušu náhodné kolemjdoucí a tak mi nevadí, že tento snímek zveřejnil praktický návod, kterým se ctihodní členové konzumní společnosti mohou bránit - např. úderem do hlavy hodnotnou knihou velkého myslitele, ale ještě lepší je vytáhnout ze zapomnění nějakého zasloužilého kýčistu a nechat ho zatrdlovat nějaký jeho vražedný klenot. Já jsem se bavil, ale mám obavu, že těch několik "odpadových" uživatelů by mohlo být svému okolí skutečně nebezpečných. ()

Reklama

PenelopaW 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá klasika mého mládí, na které já úplně ulítávám! Oč horší pro mne bylo zjištění,  že můj muž, který si v sobotu po ránu v místním knihkupectví zakoupil Platóna a spolu s jinými, včetně Hegela, si ho potají čte v pokojíčku (nechápu proč s tím dělá takové drahoty, jsem ráda, že jsem se spářila s jedincem stejného druhu!), tento snímeček nikdy neviděl! Musela jsem mu rozšířit obzory, abych nakonec rozšířila i ty své, neb teprve včera mne napadlo číst si i jména v titulcích a zjistila jsem velký podíl Jiřího Pavlovského či Tomáše Baldýnského, kteří s Frantou Fukou patřili mezi muže formující můj světonázor. (Ostatně pana Pavlovského již nějakých dobře 18 let toužím pozvat na kávu, takže Jiří, jestli to čtete a nevadí Vám, že jsem již poněkud ztratila svůj pel, dáme sraz v existenciální kavárně?) V tomto snímku nevidím jediné hluché místo a řadím je do zlatého fondu české kinematografie. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Rád vzpomínám na ty dávné časy, kdy jsem byl mladistvým intelektuálem. Bylo mi šestnáct a horké srpnové odpoledne jsem trávil s přáteli a knihami, když mě v jeden okamžik napadla velmi zábavná a hravá myšlenka, kterou jsem vzápětí vyslovil i nahlas: „Co kdyby se idea odcizila sama sobě, vzala na sebe vnější podobu jsoucna a toto svoje neadekvátní bytí překonala, aby realizovala svůj vnitřní účel, vědomí sebe samé.“ Arpád narychlo zavřel plechovku toluenu, hluboce se zamyslel a s úsměvem odvětil: „Tím by ale nutně překonala důvodnou etapu na cestě k uskutečnění ducha.“ Starý Fedorko přihodil dalšího Hegela do vatry, podrbal se v rozkroku a jen vztekle zabručel: „Tento duch, představovaný v čistém jsoucnu, nebyl by sice abstraktním čistým jsoucnem, nýbrž toto jsoucno by naopak pokleslo v živel právě tím, že bylo pouze momentem v duchu, more.“ Dezider Tancoš očistil brýle od malty, láskyplně pohladil měděné trubky na dvoukoláku a namítl: „Podání ducha v tomto živlu by přece mělo v sobě po stránce formy týž nedostatek, který má jsoucno jakožto jsoucno.“ Marika si upravila podvazky, dlouze potáhla z dýmky a naši diskuzi rázně uzavřela: „Duch, vyslovený v živlu čistého myšlení, by byl bytostně sám ten, který nebyl jen sám v sobě, nýbrž byl skutečným, neboť v jeho pojmu by byla obsažena jinakost sama, to jest překonání čistého, myšleného pojmu. Chcete vidět kundu, buzeranti?“ ()

altaica 

všechny recenze uživatele

PRO MUŽE: Fuka, Fuka, KDO je k*rva FUKA? Bůh, který dokázal v 16ti minutách si inteligentní formou utahovat jak z rádoby intelektuální selanky, tak i z konzumního způsobu života. Neskutečné, dokonalé, vynikající. Viděl jsem to 2x za sebou a stále si vychutnávám další lahůdky.  PRO ŽENY A *CITLIVÉ* MUŽE: Mezi námi děvčaty na pánské toaletě si zde můžeme přiznat, že kdo dodnes nezná (tak jako já ještě před hodinou) tvůrce Františka Fuku a minimálně tento klenot, má hrubé mezery ve vzdělání. Ó jak se hanbím, že jsem netušil, že s námi dýše stejný vzduch génius jeho parodické zkratky. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Česká pobočka Warner Bros. pomohla financovat přepis filmu na 35mm formát, načež ho uvedla jako předfilm před několika svými celovečerními snímky (např. Celebrity, 1998) (PenelopaW)
  • Knihkupectví, kde se u Pavla (Vladimír Škultéty) objeví první projev intelektu, je dodnes existuící žánrové knihkupectví Arkham v Čáslavské ulici. Nápis nad výlohou je také stále aktuální. (messiah)
  • Restaurace McDonald's v závěru snímku se nachází v pražských Modřanech. Prošla ale radikální úpravou, stejně jako benzínka v pozadí. (Šéfik)

Reklama

Reklama