Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (264)

plakát

Cesta domů (2021) 

Hodnocení celé trilogie: Cesta z města **, Cesta do lesa *** a Cesta domů ****.  Vorel na konci devadesátých let natočil zmatenou a nesourodou vyprávěnku s esoterickým nádechem, která - dejme tomu - měla nějaký režisérský rukopis, spočívající hlavně v trapnosti a neumětelství. Ale z pokračování už vykřesal skutečný film s atmosférou, příběhem i pointou a třetím dílem dospěl k hořkému vyvrcholení jménem život. Hávem bludů předkládaných dvěma generacemi zrzavých esoteriček nakonec do popředí vystupuje nehezké poznání o těžkém a někdy až zoufalém životě v "lůně Matky přírody". Speciální dík za syrové zobrazení alkoholového moru, kterým je venkov prožraný do hloubky.

plakát

Cesta do lesa (2012) 

Hodnocení celé trilogie: Cesta z města **, Cesta do lesa *** a Cesta domů ****.  Vorel na konci devadesátých let natočil zmatenou a nesourodou vyprávěnku s esoterickým nádechem, která - dejme tomu - měla nějaký režisérský rukopis, spočívající hlavně v trapnosti a neumětelství. Ale z pokračování už vykřesal skutečný film s atmosférou, příběhem i pointou a třetím dílem dospěl k hořkému vyvrcholení jménem život. Hávem bludů předkládaných dvěma generacemi zrzavých esoteriček nakonec do popředí vystupuje nehezké poznání o těžkém až někdy zoufalém životě v "lůně Matky přírody". Speciální dík za syrové zobrazení alkoholového moru, kterým je venkov prožraný do hloubky.

plakát

Cesta z města (2000) 

Hodnocení celé trilogie: Cesta z města **, Cesta do lesa *** a Cesta domů ****.  Vorel na konci devadesátých let natočil zmatenou a nesourodou vyprávěnku s esoterickým nádechem, která - dejme tomu - měla nějaký režisérský rukopis, spočívající hlavně v trapnosti a neumětelství. Ale z pokračování už vykřesal skutečný film s atmosférou, příběhem i pointou a třetím dílem dospěl k hořkému vyvrcholení jménem život. Hávem bludů předkládaných dvěma generacemi zrzavých esoteriček nakonec do popředí vystupuje nehezké poznání o těžkém až někdy zoufalém životě v "lůně Matky přírody". Speciální dík za syrové zobrazení alkoholového moru, kterým je venkov prožraný do hloubky.

plakát

Krása divokých koní (2000) 

Půjdu proti proudu. Ano, mohlo to být lepší. Ale přesto je to velmi silný a napínavý příběh, který  mne i po několikerém zhlédnutí bavil a opakovaně zaujal. Odpovídá i McCarthyho úspornému a hutnému literárnímu stylu.

plakát

Pokojný bojovník (2006) 

Velmi předvídatelné, ale celkem dobře natočené melodrama o hledání sama sebe, skutečných hodnot, vztahu ke světu atd. atd. atd.Takových tu už byla spousta. Nejsilnější ze všech však navždy bude nepřekonatelný příběh Brendana Larouxe...

plakát

Once an Eagle (1976) (seriál) 

Výborný seriál podle románové předlohy Antona Myrera, od něhož bych všem čtenářům rozhodne doporučil román Poslední kabriolet (rovněž seriálově zpracováno). Samovi Elliottovi role těchto rovných drsných chlapíků prostě sedí. Jelikož je předloha značně obsáhlá, i na v seriálovém rozmachu je znát, že se hodně krátilo, což je škoda, někdy děj zbytečně skáče a některé motivy jsou málo rozvinuté. Rozšíření na dvojnásobek i trojnásobek by to v pohodě sneslo, ale holt byla jiná doba.

plakát

Nejkrásnější hádanka (2008) 

Klasický Troška, co na všechno sere, protože ví, že mu to jeho diváctvo spolkne. Ale překvapivě to tentokrát ušlo. Dvořeníni jsou jako obvykle opentličkovaní upištění degeneráti, vesnická chasa i sedláctvo patřičně bodří a furiantští, obecně se všichni pitvoří jako pitomci (chvíli jsem vážně toužil po tom, aby král toho odrzlého vidláka opravdu nechal pověsit...). Což je typický Troškův pohádkový rukopis - po určité době sledování je nutné sáhnout ke ztišení zvuku, jinak by z toho člověku bouchnula hlava. Jinak to jeho pojetí je ale vlastně věrné předlohám bolševika Drdy, který ve svých Českých pohádkách pokydal svůj obrovský talent takovým ideologickým hnojem, že je pro další generace kromě té dožívající postbolševicky nostalgické prostě zabil.

plakát

Anděl Páně (2005) 

Ani katolík Strach se nevyhnul zburanizování náboženství, aby u postbolševických českých neznabohů a "něcistů" uspěl... A podařilo se. Až na to infantilní pojetí nebe a svatých, plně odpovídající pokleslému vkusu pohádkového publika, je to umně a svižně natočený film. Klára Issová by si Marii, Matku Boží, měla zahrát v něčem vážnějším - za mě v tomto případě perfektní casting. PS: Jsem ateista, ale křesťanství je jedním ze dvou hlavních pilířů evropské civilizace (tím druhým je římské právo), a vlasy se mi ježí odporem, s jakou neúctou a primitivismem se obecně k náboženství v této zemi přistupuje.

plakát

Trojitý kříž (1966) 

Výborný válečně-špionážní film se skvělým obsazením a dobře zahranými zajímavými charaktery,

plakát

Wild Times (1980) (TV film) 

Solidní a poměrně rozmáchlý televizní western s Samem Elliotem, který v druhé polovině trochu drhne. Ale pro fanouška westernů a Sama Elliotta velmi uspokojivé.