Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Dobrodružný
  • Rodinný

Recenze (496)

plakát

Štíty království českého (2008) (seriál) 

Vynikající a velmi zajímavý dokumentární pořad. Oceňuji jeho vysokou úroveň a kvalitu po odborné stránce, zvláště pak neobyčejně poutavý výklad přední osobnosti české kastellologie prof. Tomáše Durdíka.

plakát

Odyssea (1986) 

Slavný homérský epos ploškovou technikou. Unikát animovaného filmu osmdesátých let a pro mě úžasný a nezapomenutelný filmový zážitek mých dětských let.

plakát

Den vládců (1986) 

Fascinující historická freska nás zavádí na počátek devátého století, kdy se z původně kočovných kmenů Bulharů konstituuje státní útvar v sousedství mocné byzantské říše. Chán Krum (802 - 814) sousednímu císařství úspěšně odolává: roku 811 zasadil drtivou porážku byzantské armádě vedené císařem Nikéforem I.; ten na bojišti padl a Krum si z jeho lebky zasazené do stříbra nechal zhotovit slavnostní pohár. Nicméně i samotný chán, věrný tradičnímu božstvu Tangra, si s nelibostí uvědomuje nevyhnutelné: i jeho lid v tomto teritoriu čeká postupná christianizace, nadto i jeho syn a nástupce Omurtag (dle některých pramenů Omorlag) skrze manželku křesťanského vyznání opouští víru předků. Film strhujícím způsobem zobrazuje "přerod" bulharského chanátu v křesťanský stát; v následujících staletích jeden z politicky i kulturně nejvlivnějších státních útvarů - v rámci území osídleného Slovany - rodící se raně středověké Evropy.

plakát

Mučedníci (2008) 

Absolutní špička promyšlená do detailu. Lepší parabolu soudobé "moderní" společnosti jen těžko hledat.

plakát

Mahulena, zlatá panna (1986) 

Nádherný zážitek. Pohádkový příběh sahající až k mýtu; o síle přátelství, nakonec i lásky. Snímek jedinečný poetickým zpracováním a skvělou kamerou.

plakát

Oblomov (1979) 

Opravdu velkolepé filmové zpracování slavného Gončarovova románu. Realistická fabulace se nenuceně prolíná s lyrizujícími pasážemi a vytváří nádhernou poetickou podívanou. V titulní roli (tradičně) vynikající Oleg Tabakov. A nelze opomenout výtečný český dabing filmu, stejně jako kultivovaný projev Eduarda Cupáka, coby vypravěče.

plakát

Příbuzenstvo (1979) (TV film) 

Poutavý příběh s kriminální zápletkou a nevšedním rozuzlením korunuje svým excelentním hereckým uměním Slávka Budínová - v dvojroli dvou stárnoucích sester (ačkoli jedna vlastně proleží film v nemocnici). V rolích kriminalistů tradičně výborní Rudolf Hrušínský a Viktor Preiss.

plakát

Kočár nejsvětější svátosti (1962) (TV film) 

Epizoda ze života stárnoucího, dnou trpícího a náladového místokrále se odvíjí v (tehdy španělském) Peru. Brilantní herecký koncert Jana Wericha a Jaroslavy Adamové, jimž zdatně sekunduje Miloš Kopecký. Jeden z nestárnoucích klenotů naší kinematografie šedesátých let.

plakát

Poznej svého muže (1940) 

Jeden z klenotů protektorátní filmové tvorby. Velkostatkář, vdovec, se ocitne v tíživé finanční situaci. Aby zabránil blížícímu se krachu, rozhodne se, na radu svého bankéře, provdat svou dceru za dobře situovaného mladého muže. Události však dostávají jiný spád, když se z budoucího zetě vyklube sňatkový podvodník... V této velmi vtipné situační komedii se pod režijní taktovkou Vladimíra Slavínského blýskla řada hereckých es - J. Marvan, J. Pivec, R. Schránil aj. Výborná byla též Marta Fričová.

plakát

Devět kruhů pekla (1987) 

Tomáš (Milan Kňažko), český lékař, pracuje v kambodžské nemocnici od sklonku 60. let. Také se zde ožení s domorodou herečkou Khemou, která brzy otěhotní. Do jejich životů však zasáhnou politické události sedmdesátých let. Na pozadí jejich příběhu film zachycuje jednu z největších genocid minulého století. Rudí Khmerové, kteří léta vedli partyzánskou válku v džungli, svrhli po pádu jihovietnamského režimu zkorumpovanou vládu v Kambodži. Za jejich vlády v čele s Pol Potem dochází k násilným evakuacím obyvatel z měst do džungle a k represím, při nichž zahynulo přes půl miliónu lidí, statisíce jich byly povražděny... (celkem Pol Potův režim zaplatily životem 3 milióny Kambodžanů).Působivost snímku je umocněna vynikající kamerou, dodávající filmu velkou míru autenticity.