Reklama

Reklama

Mahulena, zlatá panna

  • Československo Mahuliena, zlatá panna (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Podaří se odvážnému princi a jeho sluhovi zlomit moc ukrutného Zlatovlada a zachránit své království? Malé království stárnoucího krále je již od nepaměti sužováno zlým Zlatovladem, který si každý rok žádá krutou daň – všechno vyrýžované zlato z řeky nebo nové otroky zcela podřízené jeho vůli. Tutu pravdu král dlouho skrývá před svým mladým synem. Když se ale o Zlatovladovi jednoho dne princ dozví, postaví se jeho dani na odpor. Rozhodne se i se svým sluhou Janem odejít do Zlatovladovy země a nalézt překrásnou Mahulenu, zdroj jeho síly. Umírající král ještě před odchodem svého syna požádá Jana, aby na prchlivého prince dával pozor. Daruje mu proto kouzelnou korunu varující svého nositele před hrozícími nástrahami, které na ně Zlatovlad jistě přichystá. Kletba však stihne toho, kdo vyzradí její tajemství, a na místě zkamení… Dobrodružně-pohádkový snímek, jenž mohou čtenáři znát z pera slovenského pohádkáře Pavla Dobšinského i německých bratří Grimů, byl natočen v roce 1986 v režii Miloslava Luthera. Jednalo se o další pohádku, která vznikla z plodné spolupráce slovenské Koliby a německého studia Omnia Film München v 80. letech. Mezinárodnímu obsazení, v jehož čele stanul slovenský herec Ady Hajdu jako sluha Jan a francouzský herec Rémi Martin jako princ, vévodila půvabná německo-italská herečka Lara Lambertiová (uvedená pod jménem Lara Naszinská) v roli Mahuleny a také španělská herečka Maru Valdivielsová jako Živa. Za magickým hudebním doprovodem stálo bratrské duo italských hudebních skladatelů Guido a Maurizio De Angelisovi (uvedeni pod jmény Quido a Michéle), kteří se ve světě filmové hudby proslavili zejména snímky s Terencem Hillem a Budem Spencerem. (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Tento film je pro mě jeden velký otazník. Rozhodně bych netvrdila, že jde o pohádku (mladý princ není hlavní kladná postava!), spíše, jak už napsal Mi Nü-Chai o fantasy. Místy se mi dokonce asicioval i Pán prstenů, přesněji dvojice Froda a Sama. A ten princ byl pěkný parchant, to se musí nechat... Nemít Jana, tak... ()

Karmin 

všechny recenze uživatele

Malé děti to musí pořádně šokovat, tahle "pohádka" je docela drsná (nikdy nezapomenu na ty skelné pohledy slepců, které připravila o zrak záře Zlaté panny, brr). Výprava působí hodně přesvědčivě, celkově prostředí ewokuje období řekněme Velké Moravy, což rozhodně přidává na zajímavosti. A Jan je rozhodně sympatičtějším hrdinou než hlavní hrdina. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Temná až hororová atmosféra tu nechýba, hlavne pri pohľadoch zombíkov. Na rozprávku je to príliš filozofické a pre detského diváka môže byť nepochopiteľné a chvíľami až nepríjemné, a tak sa to javilo aj mne. Okrem jedinej postavy Adyho Hajdu sú ostatné nesympatické bez možnosti vytvoriť si k nim vzťah a platí to aj pre neznáme zahraničné herečky s pekným zjavom, ale vo filme nedostali zmysluplné úlohy. Neviem, či sa film zakladá na nejakej starej rozprávke alebo povesti, ale príbeh sa nevydaril. Naviac je film pokazený dabingom a to aj u slovenských hercov. –––– Zlato je vzácnejšie! Človek zostarne a zomrie, zlato je však večné. Jeho krása nikdy nepominie. Tak ako krása zlatej panny, Mahulieny. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený tip pohádek, rozuměj o velkém putování vyvolaném srdce touhou, jež je nejen plné dobrodružství, ale též zkouškou odvahy, věrnosti a vůbec lidské povahy. Co mě vždy irituje je Mahuleny krása (asi jsem přece jen soutěživá žena :) a ještě více blbost kralevice, jež zaslouží jednu do čumáku, aby se probral a pravdu zřel! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Princ s ksichtem třídního šikanéra a chováním rozmazleného spratka, pobočník/přítel se vzhledem a jednáním židovské fetky, nadbytečná "Kráska", co se chovala podle toho, jak právě foukal vítr nebo kuňkaly žáby, půvabná a charakterově plochá Mahulena (jestli i jinak plochá netuším, přes živůtek nebylo vidět) + padouch, vyhlížející jako panáček Michelin olepený blýskavými hovny a svou moc omezující na zlomyslný chechot a ječení "Ne, ne, to nesmíš!" Jako protipól k uvedenému postavím krásné exteriéry, solidní výpravnost, ucházející hudbu a obstojně ponurou atmosféru. Vychází mi z téhle pohádky snesitelný průměr, který nebudu opakovaně vyhledávat. 51% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (20)

  • Herci mali počas nakrúcania anglickú učiteľku, ktorá ich nepustila skôr, kým sa nenaučili dialógy na ďalší deň. Počas voľných chvíľ komunikovali herci medzi sebou vlastnou rečou - francúzštinou zmiešanou s angličtinou. (Raccoon.city)
  • Pohádka se natáčela pod pracovním názvem Verný Ján. (BrianStorker)

Reklama

Reklama