Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný
  • Akční

Recenze (478)

plakát

Bolest a sláva (2019) 

Almodóvar takový, jakého ho miluju. Tentokrát s odvážnou pozvánkou do jeho vlastního nitra. Extravagantní barevnost je již tradičně dominantním elementem a skutečnou pastvou pro oči. Pozvolné tempo jeho životního bilancování nechává dostatečný prostor pestré paletě emocí a hvězdné duo Banderas & Cruz dokazuje, proč patří mezi hereckou elitu. Co dodat, pro mě je to ve své upřímné jednoduchosti a s dokonalou estetickou scénografií naprosto strhující film.

plakát

Portrét dívky v plamenech (2019) 

Merci Céline Sciamma za tu vrchovatou porci ženství a rovnocennosti v dokonalé symbióze s uměním. Merci Claire Mathon za ty skvostné obrazy, nabité energickou souhrou světel a stínů a výrazným charismatem ústřední dvojice. Merci Noémie Merlant za ten uhrančivý pohled, který obsahuje pestrou paletu emocí a přitahuje jak magnet. Merci beaucoup za tento nejen esteticky přenádherný film.

plakát

Procitnutí Mottiho Wolkenbrucha (2018) 

Prostředí curyšské židovské komunity znám velmi dobře a materiálu na vtipnou komedii nabízí požehnaně. Bohužel švýcarští filmaři potenciál zdaleka nevyužili. Věrni úspěšné knižní předloze jen přehnaně nafoukli stereotypy o ortodoxních Židech do absurdní karikatury a nelámali si hlavu s některými nesmysly. Vsadili na laciný, otřepaný humor a ten se, světe div se, ujal. Několik scén docela pobavilo i mě, především gag s “milchig” nožem se povedl. Rovněž potvrzuji, že Toyoty Previa drandí po židovských čtvrtích v převaze a Mottiho sexy spoďáry jsou hromadně oblíbené.

plakát

Mžitky (2016) 

Bogusław Linda je správnej frajer. V jednom rozhovoru na férovku řekl, že scénář tohoto filmu je “chujowy”, a ačkoliv se pokoušeli různí scénáristé o vylepšení, stálo to pořád za prd. Tak se snažil dát do své postavy mrzáka maximum, což ho málem stálo vlastní zdraví, aby pomohl Wajdovi, když už nic jiného, aspoň vyjádřit totální beznaděj té doby, kterou si matně pamatuje z dětství. To se podle mého, díky jeho fantastickému výkonu jediné skutečně podařilo.

plakát

Jeziorak (2014) 

Základ pro napínavé krimi jak z partesu - provinční městečko i okolní lesy zahalené do podzimního sychrava, na nedalekém jezeře loďka a v loďce... mrtvá prostitutka. Následuje další nebožka a dva záhadně zmizelí policajti. Také uprchlý ilegální lihovarník patří do party a poté už pozvolna odkrýváme zvrácenou rodinnou historii, intriky papalášů, no a nechybí ani osvědčená klasika - vyhořelý blázinec. Propletenec máme vskutku přepestrý a napětí podporuje řádně ponurá atmosféra, se kterou si pohrála výborná kamera. Škoda, že paní podkomisařka byla taková nemastná, neslaná a její požehnaný stav jí chybějící charisma nepřidal. Jinak se mi tahle polská kriminálka se severským nádechem líbila.

plakát

Xenia (2014) 

Závisláci na sladkém jako já budou Danyho milovat (pocukrovaný špagety bych ale nedala) a různě orientovaní si taky bezpochyby smlsnou. Nebýt těch prudících vsuvek "zpívá a tančí celá rodina" lupla bych této roztomilé ujetosti o hvězdu víc.

plakát

Blízko od sebe (2013) 

Divadelní gala představení na filmovém plátně, kde září každý aktér a každý dialog. Přestože Meryl Streep ve své vrcholné formě pouští smrtící hlášky i grimasy jak na běžícím pásu, nejsilnějším magnetem je tady Julia Roberts. "Eat the fish, bitch!" Nepamatuju, že by nějaké drama takhle provětralo mojí bránici.

plakát

Nebraska (2013) 

Notorik Woody nasává jak velbloud u oázy, je svému okolí na obtíž, ale ještě není na odklizení do starobince. "On jen potřebuje mít pro co žít", podá mu pomocnou ruku jeho syn a má recht, neboť to potřebuje každý z nás. A na splněná přání není nikdy pozdě. Nebraska je dojemné pohlazení na duši i skvostně úsečný humor. Vše poeticky zahaleno v černobílém rouše a Jarmuschovském stylu. Nenápadná perla letošních Oskarů.

plakát

Vlk z Wall Street (2013) 

Degenerace ubohé lidské rasy je nezastavitelná. Svět slintá blahem, že může nekonečné tři hodiny sledovat obscénní oslavu šoustaček, fetu a nadržených zbohatlíků. No potěš, to nás čekají časy. Pardon my French.