Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (46)

Dead Within

Dead Within (2014)

Celosvětová premiéra proběhla 23. srpna 2014 na filmovém festivalu FrightFest v Londýně.

Dezertér

Dezertér (2002)

Vojenská akce v tomto filmu ukazuje události alžírského „Generálského puče“ v roce 1962, kdy se francouzští generálové pokusili o státní převrat ve snaze zabránit francouzskému prezidentovi Charlesi deGaullovi v získání nezávislosti Alžírska.

Dezertér

Dezertér (2002)

Tank, který se v tomto filmu používá v několika scénách, je americký hlavní bitevní tank M-60A1, který byl poprvé vyroben v roce 1959 a který byl sestřelen americkými silami v roce 1960. Tento film se odehrává na konci roku 1959 nebo na začátku roku 1960 a jako takový vyslaný americký tank by nebyl k dispozici francouzským silám, natož FFL, kteří obvykle utrpěli nejhorší vybavení ze všech francouzských ozbrojených sil.

Earth to Echo

Earth to Echo (2014)

Celosvětová premiéra proběhla 14. června 2014 na filmovém festivalu v Los Angeles.

Horská hlídka

Horská hlídka (2004)

Drsné podmínky si vybíraly daň na filmovém štábu a několik členů onemocnělo, včetně režiséra Lu. Také Alex Graf, vedoucí výroby z Columbia Pictures, byl zabit na místě při dopravní nehodě ve věku 32 let.

Horská hlídka

Horská hlídka (2004)

Gaova zpráva o zvěrstvech v Kekexili otřásla zemí. Poté, co úřady původně zatkly čtyři členy hlídky za prodej kožešin, na protest veřejnosti je nechaly propustit, ale hlídka je přesto rozpuštěna. O rok později čínská vláda vyhlásila Kekexili za „národní přírodní rezervaci“ a založila lesní úřad, který ji chránil. Počet antilop v době vydání filmu vzrostl na 30 000.

Horská hlídka

Horská hlídka (2004)

Kekexili, název oblasti, kde se události odehrávaly, v překladu znamená „krásné hory, krásné dívky“.

Horská hlídka

Horská hlídka (2004)

Film byl inspirován divokou Yak Brigade, skutečnou dobrovolnickou skupinou, která hlídala tibetskou plošinu v 90. letech 20. století, a událostmi, které se odehrály v letech 1993–1996.

Křivé obvinění

Křivé obvinění (2010) (TV film)

Stát Louisiana za 22leté vězení Calvina Willise neodškodnil ani se neomluvil.

L'Intervention

L'Intervention (2019)

3. února 1976 povstalci somálsky podporovaných FLCS unesli autobus s 30 francouzskými dětmi v Džibutsku a odvezli jej do Loyady. Francie poslala legionáře a četníky z GIGN a následující den byli rukojmí zachráněni pod palbou od somálských pohraničních jednotek, ale dvě děti byly zabity a pět zraněno.

Loupež století

Loupež století (2020)

Podle zpráv se této záhadné bandě zlodějů, která v národní televizi ztrapnila argentinskou policii, ušlo v hotovosti a cennostech téměř 20 milionů amerických dolarů.

Loupež století

Loupež století (2020)

Ve skutečné loupeži, když tým speciálních sil konečně zaútočil na banku, sedm banditů sledoval akci živě v televizi, zatímco počítali peníze a jedli pizzu. Přitom si mysleli, že je to živé vysílání. Televizní stanice pustily zásah operace s 30minutovým zpožděním, protože předpokládaly, že gang bude sledovat zevnitř banky, a nechtěli je upozornit, že se blíží razie.

Loupež století

Loupež století (2020)

Ve skutečné loupeži, když gang rozdělil kořist, akcie nebyly všechny úplně stejné. Bolster, Beto, Vitette a Araujo dostali všichni víceméně stejné miliony. Zalloecheverría a Luis Uruguayan dostali méně, protože se připojili mnohem později. To bylo předem připraveno a nikdo z toho nebyl naštvaný.

Malí letci

Malí letci (2008)

Film byl filmován v částech jihozápadního Utahu, hlavně ve městech Hurricane, St. George a Nevadě – město Mesquite. Natáčelo se také v Národním parku Zion.

Muž v divočině

Muž v divočině (1971)

Film byl natočen v blízkosti Covaledy, provincie Soria, ve Španělsku.

Nestřílejte!

Nestřílejte! (2018)

Film je založen na knize „Nestřílejte, to je můj táta“ („Niet schieten, dat is mijn papa“) Davida van de Steena, jednoho ze zraněných, kteří přežili útok na obchodní dům Delhaize v Aalstu (Belgie), 9. listopadu 1985, který je zobrazen ve filmu. Název knihy zněl tak, jak jeho sestra během útoku křičela. Tento film také představuje rekonstrukci zmíněného útoku, který byl posledním, ale nejnásilnějším útokem gangu Nijvel. Přeživší David van de Steen, kterému bylo v době střelby devět let, byl na scéně každý den, aby zajistil maximální autentičnost.

Nestřílejte!

Nestřílejte! (2018)

Stijn Coninx pracoval na filmu sedm let společně s Davidem van de Steenem, jedním z těch, kteří přežili Nijvel Gang (Brabant Killers). Van de Steen důkladně schválil obsazení Jana Decleira jako jeho dědečka Alberta (přezdívaného „Petje“), který byl ve skutečnosti svědkem části útoku na obchodní dům Delhaize, ke kterému došlo přes ulici. Později provedl několik vlastních vyšetřování, ale dostal dopisy se zahalenými varováními, aby přestal pátrat. I když dědeček zemřel dlouho před premiérou filmu, potěšilo ho, když se na smrtelné posteli dozvěděl, že se film natáčí.

Nestřílejte!

Nestřílejte! (2018)

Tento film je založen na skutečném příběhu gangu Nijvel Gang (neboli „Brabantských zabijáků“), kteří v letech 1983 až 1985 provedli sérii násilných loupeží. Brabantští zabijáci zavraždili 28 lidí. Totožnost a skutečné motivy pachatelů zůstaly vždy záhadou, i když brutální zabíjení bylo různě vysvětlováno jako pokusy o vydírání, politický terorismus nebo utajování politických či trestných atentátů. Následné vyšetřování sužovaly chyby, jako je nedostatečná spolupráce, nedostatečný výzkum a zmizení důkazů, a skutečnost, že z pochybných důvodů bylo z případu vyřazeno mnoho členů spravedlnosti, mnoho lidí věří ve vládní spiknutí. Vyznání v roce 2017 přineslo vyšetřování krátce nové světlo, ale ministerstvo spravedlnosti informace odmítlo jako irelevantní. Režisér Stijn Coninx uvedl, že film natočil s cílem osvěžit povědomí veřejnosti a znovu zahájit vyšetřování v naději, že případ bude vyřešen dříve, než v roce 2025 dosáhne promlčecí lhůty.

Reklama