Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (1 461)

plakát

Hrabě Monte Christo (1954) 

První barevná filmová adaptace románu. Film (dvoudílný jako kniha) přibližuje Dumasovo dílo, pro všechny jeho čtenáře může být vizualizací představ, jež si - tak jako já - během čtení o Edmondu Dantesovi učinili. Pozdější adaptace, neměly vždy nejštastnější ruku na výběr hlavního představitele (rozhodně ne Depardieu, i když Donutil jej dabuje skvěle)

plakát

E.T. - Mimozemšťan (1982) 

Přestože je to již čtyřicet let, co jsem film viděl v panoramatickém kině jako 70 mm projekci (s titulky), většina scén mi utkvěla jako bych je viděl včera. Bylo to něco tak mimořádného pro filmového diváka té doby, že nezáleží zda jste dítě, teenager nebo dospělý - ten film vás prostě chytí za srdce.

plakát

Camelot (1967) 

Pro mě jeden z nezapomenutelných zážitků při 70 mm filmové projekci tohoto muzikálu s písněmi autorů My Fair Lady  Lernera a Loeweho.  Pozoruhodný je i pěvecký výkon herců, kteří (narozdíl od A. Hepburnové v M.F.L.) nazpívali všechny party sami (dojemný je zejména Franco Nero jako Lancelot).

plakát

Madisonské mosty (1995) 

Film natočený s režijním mistrovstvím a žánrově připomínající romantická melodramata Sidney Pollacka. Skvělé výkony Eastwooda a Streepové v citlivém přepisu románu Roberta James Wallera

plakát

Bel Ami (1939) 

Klasika předválečného německého filmu s mladým Willy Forstem. Ve filmu zazní nestárnoucí hit "Du hast Glück bei den Frauen Bel Ami", který v té době nazpíval v češtině R.A. Dvorský se svým orchestrem...

plakát

Bitva v Ardenách (1965) 

Tento film přímo volá po velkém kinosálu se 70 mm produkcí a "Intermission" uprostřed. Úchvatně natočené akční scény a brilantní herecké výkony na panoramatickém plátně a se šestikanálovým zvukem v prostoru kina se mi coby dvanáctiletému hluboce vryly do paměti.

plakát

Bambi (1942) 

V 70. letech min. století zakoupil čs. Filmexport pro domácí distribuci kolekci klasických kreslených Disneyovek z 30.- 40. let (Sněhurka, Popelka, Pinocchio ...) Bambi byl mezi nimi. V té sobě byly tyto filmy (všechny s výborným dabingem) pro malého českého (slovenského) diváka naprostý highlight, protože animáky nechrlila filmová studia zdaleka v takových kvantech. A tak jsme fascinovaně sledovali v kině příběhy malého kolouška více než 30. let poté, co vzniknul. A čas mu jeho kouzlo nevzal!

plakát

Le Mans '66 (2019) 

Děj nemá hluché místo a dramaticky se žene kupředu. Herecké výkony Damona i Balea jsou velkým pozitivem této epizody z historie motoristického sportu a přibližují pozapomenuté příběhy skvělých konstruktérů a zejména atmosféru závodění, ve které nerozhodovaly počítačem seřízené ( a řízené) motory, ale lidská dovednost a schopnost improvizace. Politika firemního soupeření automobilového gigantu Ford poodhaluje zákulisí ze soupeření mezi dvěma soky, zastávajícími zcela odlišnou koncepci podnikové kultury a managementu.

plakát

Doznání (1970) 

Byť viděno "pouze" v televizi (rakouské ORF, neboť za totality), byl to nezapomenutelný zážitek. Tento film a "Z"  mi ukázaly Yvese Montanda ve zcela nové herecké poloze. Jinak plně souhlasím s recenzí "gadaulina".

plakát

Den Šakala (1973) 

Kongeniální zpracování neméně fascinujícího thrilleru Frederica Forsytha. Edward Fox v titulní roli nehraje Šakala, on JE Šakalem. A na 70 mm filmové projekci byl film jedním z nezapomenutelných zážitků pro každého filmového fandu (a zdejší hodnocení to dokládají). Od té doby jsem několikrát viděl v TV a znovu se utvrdil, že dílo patří  A) do 70. let min. století, B) na filmové plátno