Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1962 se prezident Charles de Gaulle stal pro mnohé Francouze zrádcem, když dal Alžíru nezávislost. Extremisté, většinou příslušníci armády, vytvořili ilegální organizaci a rozhodli se de Gaulla zabít. Když první pokus nevyšel, najali si nájemného vraha, který si řekl o půl milionu dolarů a zvolil si krycí jméno Šakal. Aby získali potřebnou částku, museli vyloupit několik bank. To vzbudilo pozornost tajné služby, která se pouští do pátrání. Zadrželi kurýra extremistů a mučením z něj dostali jediné jméno ? Šakal. Ten za sebou důkladně zametá stopy. Komisař kriminální policie Claude Lebel, který byl pověřen pátráním, se pomalu a za naprostého utajení dostává záhadnému atentátníkovi na stopu. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (402)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mam rád tyhle filmy, který jsou v podstatě dost minimalistický a je to hlavně o přesnym naplánování akce, padělání dokladů, atd... To jsou prostě filmy podle mýho gusta. I když má film skoro 2,5 hod, tak jsem se nenudil ani na okamžik. Skoro jsem uvažoval o maximálnim hodnocení, ale nemůžu odpustit několik do očí bijících nesmyslů a anachronismů, který mě ve filmu "rušily". 80% ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Knížní předlohu jsem četl a proto jsem se na Šakala díval spíš jako na filmovou předělávku než jako na originální thriller. A musím říct, že teda nic moc. Režie je taková mdlá, nenajdete žádný výraznější moment a žádná scéna vám v hlavě neutkví dýl než pár minut. Navíc výběr hlavního hrdiny opravdu nedopadl dobře, Edward Fox je matný div se na obrazovce nerozplyne a pozdějšímu charismatickému výkonu Bruce Willise může jen závistivě funět za krk. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Ale ak toto nebol Šakal, potom kto ním bol?“ Šakal je legendárny (anti)hrdina, na ktorého si svet filmu občas spomenie (značne nešťastná verzia s Bruceom Willisom alebo lacnejšia, ale paradoxne zaujímavejšia Honba na šakala s Aidanom Quinnom, oba filmy vznikli v jednom roku a to v roku 1997). Na samom začiatku tejto voľnej série stál o 24 rokov starší Deň Šakala - strhujúci, takmer akoby dokumentárnou formou nakrútený (desiatky rokov pred bourneovskou trilógiou, ktorá tento štýl preslávila) špionážny triler Freda Zinnemanna podľa románu Fredericka Forsythea s Edwardom Foxxom v titulnej (zápornej) úlohe. Foxx je chladnokrvný a pohotový profesionál. Sledovanie toho, ako sa blíži k svojej obeti (francúzskemu prezidentovi Charlesovi de Gaulleovi), je miestami až fascinujúce. A tak trocha desivé, ale to myslím ako plus. O kladné postavy tu príliš nejde, takže rozprávanie nie je rušené zbytočnými postavami, aké v roku 1997 hrali Richard Gere a Sydney Poitier. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/spionaz/497-den-sakala-8o- ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už dávno a ani s odstupem to neztratilo. Určitě lepší, než verze z roku 1997. Brutálně profesionální Jackal, o kterém se vlastně nedozvíme, kdo byl. Od začátku do konce napínavá a velmi realisticky vypadající hra na kočku a myš z časů neexistence internetu, kdy policie byla nejčastěji odkázána na fyzicky doručené zprávy a informace. Jediné mi vrtá hlavou, proč musela špehující dívka telefonovat zrovna z rezidence člověka, u kterého špehovala. P.S. Lidé, kterým film připadá nudný, asi nedovedou vnímat (nebo je nebaví) lidské emoce a myšlení. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Dnes stále rovnako komplexný, inteligentne vystavaný a pôsobivý thriller, ktorý inšpiroval vznik mnohých špionážnych, konšpiračných a politických klasík, produkovaných v nasledujúcich rokoch. Film do detailu sleduje prípravy na vraždu, sieť polície, tajných služieb, spravodajcov a informátorov členov OAS pripravujúcich atentát na de Gaulla. Edward Fox a Michael Lonsdale sú v hlavných úlohách vynikajúci, a ja nemám takmer čo vytknúť. Len kvôli spôsobu, akým sa kedysi točili takéto snímky, nemôžem dať 5*, ja si proste na tieto "napínavé filmy bez napätia" (i keď v prípade Šakala to nie je úplne pravda) neviem zvyknúť. 85% ()

Galerie (72)

Zajímavosti (27)

  • Aby se předešlo záměnám se skutečně žijícími osobami, vybírali se jejich jména podle historických osobností. Například Colbert (Maurice Denham) byl ministrem námořnictví za Ludvíka XIV., Dumont slavný objevitel a Berthier (Timothy West) Napoleonův pobočník. (Othello)
  • Ve filmu zazní, že jedna ze Šakalových (Edward Fox) obětí je jakýsi Trujillo. S nejvyšší pravděpodobností jde o Rafaela Trujilla, prezidenta Dominikánské republiky, jenž byl zavražděn v roce 1961. (Othello)
  • První natáčenou scénou bylo setkání Šakala s představiteli OAS. Natáčení této scény trvalo tři dny, protože Edward Fox měl problémy se správným uchopením role. (Othello)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama