Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (1 461)

plakát

Man on Fire (1957) 

Bing Crosby se velmi dobře zhostil obtížné a neatraktivní role, když hraje postavu tvrdohlavého, sebelítostivého otce, který se snaží uzurpovat svého malého syna a zabránit mu trávit čas s jeho matkou, s níž je otec rozvedený (první dramatická role Crosbyho ve filmu, v němž nezpívá...)

plakát

Dva muži ve městě (1973) 

Skvěle natočené kriminální drama, Michel Bouquet v jedné ze svých opravdu nesympatických (!) rolí. Viděl jsem (v letním kině) skoro před padesáti lety, ale některé scény si živě pamatuji dodnes...

plakát

Šantaram - Lavina následků (2022) (epizoda) 

Tak tento díl má opravdu spád a švih. Sice úplně jiné než knižní předloha, ale o to zřejmě tvůrvům nešlo ( a alespoň divák neví, jak vše dopadne).

plakát

Desperado City (1981) 

Uvedeno v informativní sekci na MFF v Karlových Varech roku 1982.

plakát

Stíny smrti: Vražda v Martigues (2016) (TV film) 

Tak tady se v "Obsahu" chybička vloudila. Popis je k  jinému dílu. Tady v tomto díle je na pláži v Martigues nalezeno mrtvé tělo Pierra Saint-Florenta. Přestože je oblečen do potápěčské výstroje, pitva naznačuje, že nešlo o nehodu, ale o vraždu. Podezřelých je hned několik, ale situaci vyšetřující prokurátorce Elisabeth Richardové  komplikuje skutečnost, že vražd začíná přibývat..

plakát

Sexmise (1983) 

Je zajímavé, jak se humor této nestárnoucí komedie podobá komediím českým (československým), přestože jinak polské veselohry nepatří mezi můj oblíbený žánr. Ale sešlo se tady několik skvělých momentů, které dohromady "zapříčinily" divácký úspěch tohoto filmu u nás

plakát

Láska v dešti (1974) 

Jako každý rok tráví Elisabeth Delerue a její dcera Cécile část prázdnin ve Vittelu. Je tu nádherné prostředí, klidné městečko, luxusní hotel a přívětivý ředitel; vše je tu připraveno k odpočinku. Elisabeth, která je rozdělena mezi telefonáty od manžela, procházky, rozhovory, jídlo a lázně, nevnímá, jak čas utíká. Všimne si mladého atraktivního hotelového hosta a několik dní ho sleduje; zpočátku předstírá, že ho nevidí, ale brzy nato se odváží s ním promluvit. Cécile zase není necitlivá k přístupům Georgese, jednoho z mladých hotelových kuchařů, a přitom pozoruje matčino počínání.-- Elisabeth nachází novou chuť do života. Zdá se, že vášeň, která ji brzy pohání, sdílí i Giovanni, navzdory tajemství, které obklopuje jeho život. Nyní žijí jako milenci, aniž by se o něco starali. Znepokojená Cécile se svěří Georgesovi a oba na základě pozorování tohoto páru odsuzují chování dospělých. Nikdy nebudou jako oni. První láska Cecile je čistá a příkladná.-- Při zprávě o Giovanniho náhlém odjezdu se Elisabeth zhroutí. Její sny a naděje na nový život byly zmařeny. Příští rok se do Vittelu už nevrátí... Pěkně a s espritem napsaná a natočená romance ( režijní debut Jean-Claude Brialyho)

plakát

Stará puška (1975) 

Julien Dandieu, pacifistický chirurg a přesvědčený humanista, žije v Montaubanu v roce 1944 během invaze v Normandii pohodlný život střední třídy se svou ženou Clarou a dcerou Florence, která se mu narodila z předchozího svazku. Jako člen francouzského odboje poskytuje ve své nemocnici ošetření maquizardům a je pravidelně ohrožován francouzskými milicemi. Dandieu se obává postupu německých vojsk, která vstupují do Montaubanu, a proto požádá svého přítele Francoise, aby jeho ženu a dceru odvezl do odlehlé vesnice, kde vlastní zámek. O týden později se za nimi Dandieu vydává na víkend, ale Němci už vesnici obsadili. Zjistí, že všichni vesničané byli nahnáni do kostela a zastřeleni. Na zámku, který nyní obsadili Němci, najde zastřelenou dceru a manželku, která byla upálena plamenometem. Dandieu se rozhodne zabít co nejvíce Němců, aby pomstil svou rodinu. Bere starou brokovnici, kterou používal jako dítě při lovu se svým otcem, a nejprve poškodí zámecký most a pak začne postupně zabíjet jednoho po druhém, přičemž využívá své znalosti tajných chodeb uvnitř zámku.--- Tolik stručně o obsahu. Zní to jako akční drama? Možná, ale ne v rukou Roberta Enrica, který vypjaté scény prokládá flashbacky do minulých let, aby se Dandieu v láskyplných a nostalgických vzpomínkách utvrdil ve svém odhodlání k pomstě. Nezapomenutelný film s nezapomenutelným Phillipem Noiretem. A hudbou Francois de Roubaixe!

plakát

Červená pustina (1964) 

Antonioni je Antonioni (on a Bergman byli mistry v navození pochmurné atmosféry - a to nejen černobílou kamerou). No, ale v podstatě má pravdu uživatelka mat.ilda- "spolehlivé docílení slušné deprese na dobrou noc."

plakát

Sestup do pekel (1986) 

V luxusním hotelu v Port-au-Prince na Haiti bydlí krásná a smyslná Lola, které je asi 20 let, a její manžel Alan, o 30 let starší spisovatel. Jeho pobyt mu měl dát prostor pro napsání nové knihy, ale většinu času tráví popíjením. Ona, frustrovaná jeho chováním, si začne románek s francouzským spolucestujícím. Opilý na prázdné ulici je Alan napaden, ale když se brání prázdnou lahví, zanechá útočníka mrtvého. Svědek, Théophile, mu nabídne, že bude mlčet za obrovskou sumu v hotovosti, po které mu láhev vrátí. Lola prodá své šperky, sežene peníze a láhev hodí do moře. Alan není spokojen s tím, že tím vše končí, a přizná se policii, která mu nevěří, protože nemůže předložit žádný důkaz o vraždě a podezřelého už zavřeli... Slušná francouzská krimi.