Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (440)

plakát

Kimssi pyoryugi (2009) 

Tak toto je snad nejhezčí film, ktrerej jsem za uplynulej rok viděl. Nabyt pozitivy až do konce. Podobné pocity jsem měl jen u sledování Miyazakiho. Jedním slovem krása.

plakát

Bohatýr Aljoša (2004) 

Originální, zábavné, ruské :) Ač je bohatýrský koník evidentně kopie Šrekova oslíka, zbytek vtípků nikde jinde nenajdete :) a to se počítá

plakát

Brendan a tajemství Kellsu (2009) 

Naprostá emotivní pecka, pocta všem vypravěčům. Když se sice snažím vzpomenout, o čem to vlastně bylo, nenacházím stěžejní a přímější příběhovou linku, jak jsme u ostatních filmů zvyklí, ale dojem z jednotlivých scén byl dechberoucí. S animáky od Miyazakiho se to asi moc srovnávat nedá. Pro děti je to možná až moc poetické, náročné a místy i děsivé, ale propracovanost scén a zaujetí, s kterým je budete sledovat, je asi něco co bychom mohli nazvat společným elementem těchto filmů. Nejde se nezmínit také o mystickém hudebním doprovodu od Bruna Coulaise, který přesně zapadá mezi ostatní kousky tohoto výjimečného skladatele. Doporučuji.

plakát

Horská hlídka (2004) 

Drsná, syrová záležitost. Pokud doufáte, že se budete kochat Tibetskými exteriéry, tak na to rovnou zapomeňte. Zbude jen lítost.

plakát

Vánoční koleda (2009) 

Co je nakonec špatného, na zfilmování tak nesmrtelné klasiky, která má mnoho co říct i dnes. Jenom si nepřestávám říkat, že kdyby Zemeckis neplýtval penězi za drahou animaci, která nakonec až zase tak dobře nevypadá, mohl by natočit hraný film nesporně vyšších kvalit. Kromě zmíněné animace ale nemůžu vytknout zhola nic, a to že si nevybral originální příběh na kvalitě snímku, ani na výsledném dojmu nijak neubírá. Pokud příští vánoce dostanete konečně rozum a uděláte místo sledování televize pořádné promítání s rodinou, tak Vánoční Koledou od Zemeckise nic nepokazíte. A kdo ví. Třeba doustanou děti chuť přečíst si originál.

plakát

Prokletý ostrov (2010) 

POZOR SPOILER!!! Následující část textu vyzrazuje zápletku!! Film se odehrává ve dvou příběhových rovinách, které jsou chytře propojené, taže si můžeme vybrat která z nich je ta správná. To otevírá prostor pro spekulace a diskuze a to je u podobných filmů určitě dobře. Vysvětlení první varianty: Detektiv pátrající na ostrově je jeden z pacientů a celé je to jeden experiment a pokus jej vyléčit. Alternativou je lobotomie. varianta 1 konec a: Experiment se nezdaří, pacient se znovu vrátí do své smyčky. Je tedy předán k vykonání léčby. varianta 1 konec b: Experiment se zdaří. Pacient si uvědomí své činy a s vědomím, že s tímto nemůže žít dobrovolně se předá k vykonání léčby. Proč se přiklánět k první variantě? Příběh prozrazuje, že někteří z vyslýchaných jsou nastrčení aktéři. Hrdinovo jméno a jméno arcipadoucha je přesmyčka. Hrdina sám je oslovován v bloku c jako Laeddis. Samotné prozření v majáku a vysvětlení hrdinovy minulosti. Vysvětlení druhé varianty: Detektiv je opravdu policejní vyšetřovatel. Když začne na veřejnosti "čmuchat" okolo podezřelých experimentů, dostane se pod drobnohled místních činitelů. Je mu nabídnut případ, a dostane nastrčeného společníka. Na ostrově je postupně zdrogován a je mu podsouvána myšlenka šílenství. Když na konci přijme nastrčenou variantu, stačí si uvědomit, že si s jeho myslí je zahráváno. Přijme dobrovolně lobotomii, aby se vyhnul životu ve spárech šílenství. Proč se přiklánět k druhé variantě? Veškeré přeludy, mající nás masměrovat k první variantě vyjdou nejprve z úst někoho z personálu a až po tom, co hrdina pozře místní cigarety, prášky aj. Jako zásadní prvek lze považovat maják. Včetně výmluvného posledního záběru i přes tvrzení všech, že v majáku se nic neděje. Hrdina je v jeskyni na útesu a přeludem své ženy varován aby do majáku nechodil, že si tam pohrají s jeho myslí. Opravdu nám film ukazuje vše, co se tam stalo? Osoba uprchlé doktorky je příliš komplexní na to, aby si ji vymyslel. Její existence je v závěru doktorem odbyta až podezřelým způsobem. V samotném závěru, kdy hrdina pronese onu větu, která nastrčenému parťákovi prozradí, že si jde pro "smrt" dobrovolně, ten zareaguje naprosto iracionálně. Osloví ho "Teddye". Z výrazu jeho tváře lze vyčíst, že nejde o hru.

plakát

Haibane renmei (2002) (seriál) 

Původně jsem tomu chtěl dát jen 4 hvězdičky, ale po celodenním rozmýšlení musím změnit názor. Haibane je skutečně velice zvláštní dílko, po jehož shlédnutí vám bude v hlavě vrtat spousta věcí, ale zanechá nesmírně pozitivní dojem. Snad jen v díle se studnou mě hodně mrazilo v zádech.

plakát

Obrazy starého světa (1972) 

Tak to je pecka ... památná je opravdu věta: "Člověk vydrží víc jako hovado". Obrazy starého světa, je krutá, pravdivá zpověď lidí, jejichž život se nepodobal peříčku ani v nejmenším. I v dnešní době je šokující, jak tenká hranice nás dělí od podobného osudu ... přesto se vybízí otázka, zda je to osud zlý... Přes všechny vylámané zuby, rozdrcené končetiny a zlomené duchy je to pozitivní snímek nabyt optimismem ... pro někoho kdo je optimista. Život ve filmové škatulce. Díky za to.

plakát

Marketa Lazarová (1967) 

Pekelně dobře natočený epos Vláčilovských rozsahů. I přes částečnou nejistotu, která ve mě hlodá se neubráním plnému hodnocení, protože konečná myšlenka je natolik silná, že bezkompromisně atakuje nejdrsnější pointy páně Bergmannovy. Některé pasáže snad ani nejdou vstřebat a pochopit během první projekce. Na to je třeba projekce další a na to už každý nemá žaludek. Ultimátní podobenství o hořkosti lidskosti a něčem co se nedá popsat slovy.

plakát

Zbojník Jurko (1976) 

Emotivní pecka s krásnou muzikou. Hlavně animace ja totálně vymazlená a vtipná :)