Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (701)

Madison 

všechny recenze uživatele

Dôvod, pre ktorý udeľujem až 5*, spočíva najmä v neuveriteľne nádhernej animácii, ktorá ma úplne ohromila. Celkovo tmavé depresívne zafarbenie - vystihujúce zlomyseľnosť hlavnej postavy (pre malé deti musí byť táto ponurá snímka nestráviteľná) je umocnené rozprávkovou kamerou, podmanivou vianočnou atmosférou a ušlachtilými myšlienkami. Zemeckis patrí v istom ohľade do tej istej kategórie ako aj Columbus a vedia ma nadchnúť najmä tým, že ich filmy majú rodinné vyznenie, pekný príbeh a zaujímavé charaktery postáv. Chcela by som povedať, že som pri Vianočnej kolede odpočívala, ale klamala by som :) Niektoré scény sú tak detailne a zároveň pochmúrne nasnímané, že som z filmu ako celku mala vskutku desivé pocity. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších vánočních příběhů, který znám už od raného dětství (jako malý jsem pročítal pěknou kreslenou knížku), dostal několik filmových podob. A tato se povedla náramně, protože mi nádhernou vizuální stránkou připomíná onu kreslenou knížku, kterou jsem četl vždy o Vánocích s očima navrch hlavy, bál jsem se u ní, bulel jsem u ní a poučil se. Postavy jsou parádně zahrané, Silvestri si dal také záležet a celé to má spád a šmrnc. Vánoce se blíží, a tak si zbývá povzdechnout, proč jen každý mrzout na této Zemi nemůže mít svoje vlastní 3 duchy, kteří by mu zase resuscitací nahodili do provozu svědomí, cit i radost...a že by takových potřebných lidí dnes bylo...:) ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

A mohlo by to být i za víc, kdyby ovšem Zemeckisovi nevnutili disneyáci pár povinných taškařic pro celou rodinu, které z celého filmu trčí jak pěst na oko. Přitom scéna se stínem je až krásně hororová a celé to má v sobě Dickense víc než většina hraných adaptací. Jen škoda, že jsem to viděl až po vánocích. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Se současným vizuálním stylem Roberta Zemeckise nejsem bohužel kámoš a to se projevilo i při sledování Vánoční koledy. Neříkám, že to jakým způsobem dělá svoje poslední filmy je špatný, to určitě ne. Naopak, třeba mnou právě souzená Vánoční koleda má neskutečný styl, je plná depresivní až strašidelné atmosféry. Čistě mezi námi, tohle je dětský film asi jako trabant ekologický auto, ale problém je v tom, že mě tenhle digi styl v duchu ani animovaný, ani kreslený, ani hraný prostě nesedne. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Poslední tvorba Roberta Zemeckise mě úplně míjí. Nějak nechápu proč netočí hrané filmy, když mu to šlo tak dobře, a dal se na tvorbu digitálních animáků sporné kvality. Jednak náměty, které si vybírá nejsou nic moc a jednak mě ani neoslovuje ani zpracování. Prostředí i postavy jsou sice nesmírně precizní, avšak celé to působí tak nějak cize a nehezky. Téma je mi také cizí, takže jediné co vnímám jako vysloveně pozitivní je hlasový projev Jima Carreyho. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Většina filmu se odehrává v roce 1843, kdy Charles Dickens "Vánoční koledu" napsal. (NIRO)
  • První animovaný film od Disneyho, který byl promítán v IMAX 3D. (HappySmile)

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama