Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Animovaný

Deníček (3)

Kniha vs. Film - Nápady svaté Kláry

Kniha

****

Místy velice vtipná knížka s jednoduchým příběhem (a složitými souvětími) o jednom maloměstě a jeho „malých" lidech, zažívajících nevšední události a malé otřesy v už zevšednělém životě, které předcházejí velkému zemětřesení zvanému normalizace. Zajímavý styl, kterým je psáno.

 

Film (Clara Hakedosha, Izrael, 1996)

****

I když inspirováno Kohoutovou knihou a příběhu se drží, je to úplně jiné. Film je surový s velice zvláštní a temnou atmosférou industriálního města s bizarními obyvateli, kteří jsou silně demoralizovaní. Na rozdíl od knihy bych to vůbec nenazvala komedií. Film je ke konci trochu slabší, ale působivý stejně jako před lety, kdy jsem ho viděla poprvé.

Kniha vs. Film- MOTÝLEK

 

Kniha

 ****

Po přečtení jsem chtěla vědět víc, tak jsem projela internet a ani trochu mě nepřekvapuje, že byla autenticita knihy zpochybněna. Příběh je strhující a čtivý, ale... Motýlek je ten nejcharakternější, vždy nejchytřejší, který na vše přijde a vše vymyslí... ať je kde je, je vždy vůdcem skupiny, každý za ním stojí a uznává ho od bachařů (pouze těch kladných samozřejmě), indiánů, domorodců až po další trestance (opět ty kladné samozřejmě) a to je trochu otravné, protože je to neuvěřitelné a působí to na mě celé trochu moc sebestředně. Na jednoho člověka je těch historek až neuvěřitelně moc.

 

Film

 ***

 Motýlka jsem viděla kdysi a líbil se mi hodně, ale zapomněla jsem... Teď jsem si přečetla knížku a bez delší prodlevy ho shlédla znovu a jako žádná velká sláva mi to už nepřišlo. V knížce je postava Motýlka přehnaná a ve filmu je Motýlek naopak úplně nezajímavý. Steve McQueen, kterého zde většina adoruje, mi přišel chvílemi až směšný. Jak už zde někdo napsal (komentář nemohu najít), také jsem čekala silného mladého muže, a ne bělovlasého starce nad hrobem, který vypadá, že trpí demencí. Ať už byla knížka přepracovaná, jak chtěla, tu sílu zdravého mladého muže s jasnou myslí, mu tvůrci měli nechat. Z předlohy se dalo rozhodně vytěžit víc

Sherlock- Reichenbach fall

Jak to, že jsem ji při prvním shlédnutí nepostřehla? Naprosto úžasná Nina Simone...